Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 december 2018
Leestijd: 2 minuten

watchOS 5.1.2 met ECG-functie Apple Watch Series 4 uit, maar er is meer

De laatste maand van het jaar zit vol met updates. Apple heeft naast iOS 12.1.1 en macOS 10.14.2 nu ook watchOS 5.1.2 uitgebracht. Ondanks het kleine versienummer is het een grote update. Deze update activeert namelijk de hartslagmonitor (ECG-functie) van de Apple Watch Series 4.

Deze nieuwigheid maakt van de Apple Watch een medisch product. Dat vereist medische validatie en voorlopg hebben alleen de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten groen licht gegeven. De functie werkt daarom officieel nog niet in Nederland. De update bevat echter meer nieuws.

Nieuwe complicaties: mail, woning en meer

Complicaties zijn de kleinen iconen en teksten (widgets) die op de wijzerplaat van de Apple Watch geplaatst kunnen worden. In watchOS 5.1.2 zitten maar liefst 7 nieuwe, waaronder woning, e-mail, kaarten, berichten, nieuws, telefoon en remote. Zo krijg je sneller toegang tot je e-mail vanaf de wijzerplaat van je Apple Watch. Ook kun je ook met één tik je berichten oproepen. De nieuwe ‘widgets’ komen alleen naar de wijzerplaten ‘Infograaf’ en ‘Infograaf Modulair’ van de Apple Watch Series 4.

Apple Watch complicaties
Klik/tap voor groter.

Nog een kleine verbetering in watchOS 5.1.2. Het bedieningspaneel van de Apple Watch bevat nu een icoon voor de walkie-talkie. Zo kun je ‘m snel oproepen (Zie ook → Met watchOS 5 is je Watch ook een walkietalkie)

Meldingen onregelmatig hartritme en ECG-functie

Het grootste nieuws is natuurlijk de mogelijkheid om hartfilmpjes (ECG) met de Apple Watch Series 4 te maken. Dit is voorlopig alleen in de VS beschikbaar. Apple voegt nog een functie die je hart in de gaten houdt toe. De Watch controleert de hartslag van de gebruiker nu ook van tijd tot tijd. Als er vijf onregelmatigheden worden gedetecteerd gedurende ten minste 65 minuten, wordt een melding gegeven. Dit is beschikbaar op alle Apple Watch-modellen vanaf de series 1, maar wederom alleen in de VS.

Ook een bekend trucje (regio naar VS zetten) werkt niet om de ECG-app van de Apple Watch Series 4 in Nederland en België te activeren. Je zult dis nog even geduld moeten hebben voordat je in Europa hartfilmpjes kunt maken. Hoe het precies werkt en of het nuttig is, lees je in de uitgebreide FAQ die we hebben gemaakt over de ECG-functie. (Zie → FAQ: Alles over de ECG-functie van de Apple Watch Series 4)

watchOS 5.2 ECG
Klik/tap voor groter.

watchOS 5.1.2 installeren

Je kunt watchOS 5.1.2 nu installeren via de Apple Watch-app op je iPhone. Je moet daarvoor wel naar iOS 12.1.1 geüpdatet hebben. Ga in de Apple Watch-app naar Mijn WatchAlgemeenSoftware-update. Zorg dat je Apple Watch minimaal 50 procent opgeladen is en op aangesloten op de lader, anders kun je de update niet installeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
watchOS 5.1.2 met ECG-functie Apple Watch Series 4 uit, maar er is meer
Sluiten