‘Vouwbare iPhone krijgt scherm rondom, op voor- én achterkant’

Door: Night - 16 reacties
Vouwbare iPhone

Nagenoeg elke smartphone fabrikant is aan het experimenteren met een vouwbare telefoon. Als we de geruchten mogen geloven is ook Apple daarmee druk doende. Het ziet er echter naar uit Apple het concept naar een geheel nieuw niveau wil tillen.

De vouwbare iPhone zou een scherm krijgen dat zowel aan de voor- als aan de achterkant te gebruiken is. Als een soort chocoladewikkel omhult het display de gehele iPhone.

Er is bewijs opgedoken dat Apple aan het experimenteren is met een soort wikkel-display als een mogelijk ontwerp voor toekomstige iPhones en iPads. De patenten ervoor werden ontdekt door MySmartPrice, die ze online plaatste.

Vouwbare display
Apple onderzoekt de mogelijkheden van een vouwbaar display. Afbeelding: MySmartPrice (klik/tap voor groter)

Op de patent-afbeelding hierboven is goed te zien dat een wikkel-display toegepast kan worden op verschillende devices in diverse vormen. Dus terwijl Samsung werkt aan zijn versie van een vouwbare smartphone, werkt Apple aan nóg flexibelere mogelijkheden.

Een echt, bruikbaar display

Het patent gaat verder in op de bruikbaarheid van zo’n buigbaar scherm. Zo wordt er aandacht besteedt aan de beschermende laag. Dat zou een synthetische saffier-laag zijn, die het scherm dus ongevoelig voor krassen moet maken. Wel handig, als zo’n scherm de hele iPhone bekleedt.

Daarnaast onderzoekt Apple de mogelijkheden van een flexibele PCB. Dat zou erop kunnen duiden dat het geen vast wikkel-scherm gaat worden, maar een dat kan bewegen. De bovenstaande afbeelding toont dan ook verschillende vormen en vouw-methoden. Dat kan dus een wel héél flexibele iPhone worden.

Touchscreen en controle-sensors

Het patent gaat ook dieper in op een andere vorm van bruikbaarheid, namelijk de controle. Door de verschillende vorm-mogelijkheden moeten de sensoren voor interactie ervoor zorgen dat het device zo goed mogelijk te bedienen is. Hierdoor worden diverse toepassingen mogelijk, zoals een soort eBook waarop je wellicht ‘echt’ de pagina’s kan omslaan.

Het is duidelijk dat dit patent over zaken gaat, die nog in de kinderschoenen staan. Toch biedt het een interessante kijk in Apple’s keuken. Zo kunnen we zien dat men zich niet alleen mengt in de race voor een vouwbare smartphone, maar dat het bedrijf tevens met kop en schouders boven de competitie wil uitsteken. We zijn benieuwd!

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  icegodd

  Eerste prototype is al uitgebracht “ipad pro 2018”:

 • Profielfoto
  gipsman

  Gaat niet eenvouwdig worden.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  gipsman op 23 december 2018 10:24
  Gaat niet eenvouwdig worden.

  Nee zeker niet, maar daarentegen is eenvoudig ook maar saai…

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  gipsman op 23 december 2018 10:24
  Gaat niet eenvouwdig worden.

  Leuke woordspeling 👍

 • Profielfoto
  Tuffi

  Wat is dit nou weer volstrekt nutteloos ‘nieuws’. We weten allemaal dat wanneer een tech bedrijf zo’n patent aanvraag doet, het nog niet betekend dat ze er daadwerkelijk ‘aan werken’. Laat staan om te gaan speculeren over mogelijke werking en features. Oprechte vraag: hoe veel form factors / features die we nu kennen in iPhone / iPad stonden ooit in zo’n patentaanvraag? (en vergelijk dat dan eens met hoe veel er nooit werkelijkheid is geworden…)

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Allereerst staat er boven het stukje dat het slechts een gerucht is. Daarnaast geeft ’t stukje, onzinnig of niet, me inderdaad ’n leuk “kijkje in de keuken”. Dat vouwbare displays eraan komen is zeker. Hoe ze ingezet gaan worden uiteraard niet. Ik heb al zoveel afbeeldingen, ook van concurrerende merken, voorbij zien komen dat het ook vrijwel zeker is dat er zoiets als een opvouwbare of uitklapbare smartphone komt. Ik ben inderdaad wel benieuwd hoe innovatief Apple zal zijn in deze nieuwe generatie smartphones.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Leuk nieuws!

 • Profielfoto
  monty python

  Zie er niks van komen tenzij wat professionele toepassingen. Plooibaarheid geeft een erg slecht gevoel van kwaliteit. Zie maar wat 0,4mm al teweegbrengt. En hebben we er veel aan behalve wat ruimte die je wint in je jaszak ?
  Nee, net als praten tegen in plastic verborgen elektronica, veel hype maar weinig praktisch gebruik.

 • Profielfoto
  jochems

  Onder welke steen komt dat plaatje bij het artikel vandaan? Op dat prototype zit nog een 30-pins aansluiting (of het moet een sd-card reader zijn)

 • Profielfoto
  Tegenwind

  jochems op 24 december 2018 14:47
  Onder welke steen komt dat plaatje bij het artikel vandaan? Op dat prototype zit nog een 30-pins aansluiting (of het moet een sd-card reader zijn)

  Aan de textures van de tafel te zien, omstreeks 2004. Aan de wallpaper te zien, 2013 (macOS Mavericks achtig). Aan het gebruik van de Health app op het home screen, 2014 of later (iOS 8).

  Ergens daartussen dus? 😜

  Overigens blijft het een typische keuze, daar Lighting in 2013 natuurlijk ook al bestond.

 • Profielfoto
  Kotter86

  Zit hier echt iemand op te wachten? Ik in ieder geval absoluut niet.

 • Profielfoto
  ArMac

  @kotter86: dat hangt er helemaal vanaf hoe het toegepast gaat worden. Maar jouw reactie brengt hoop, aangezien de producten die vooraf de grootste negatieve commentaren krijgen, juist een groot succes worden bij Apple.

 • Profielfoto
  8-1 ja

  Nick Seamore op 23 december 2018 13:34

  gipsman op 23 december 2018 10:24
  Gaat niet eenvouwdig worden.

  Nee zeker niet, maar daarentegen is eenvoudig ook maar saai…

  Dat is gewoon weg niet waar! In het Amerikaanse Witte Huis zet een eenvoudige man… Ondanks dat, totaal niet saai !!

 • Profielfoto
  wensink

  @marco.nl dom is niet hetzelfde als eenvoudig. Eenvoud is vaak juist slim.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Vouwbaar scherm. Waarom wil ik dat?

 • Profielfoto
  8-1 ja

  Alexander Henket op 26 december 2018 21:06
  Vouwbaar scherm. Waarom wil ik dat?

  Je moet je er niet te veel bij voorstellen bij dat vouwen voorstellen.  de interne elektronica is natuurlijk niet vouwbaar of buigzaam