Night
Night Geruchten 22 december 2018

‘Vouwbare iPhone krijgt scherm rondom, op voor- én achterkant’

Nagenoeg elke smartphone fabrikant is aan het experimenteren met een vouwbare telefoon. Als we de geruchten mogen geloven is ook Apple daarmee druk doende. Het ziet er echter naar uit Apple het concept naar een geheel nieuw niveau wil tillen.

De vouwbare iPhone zou een scherm krijgen dat zowel aan de voor- als aan de achterkant te gebruiken is. Als een soort chocoladewikkel omhult het display de gehele iPhone.

Er is bewijs opgedoken dat Apple aan het experimenteren is met een soort wikkel-display als een mogelijk ontwerp voor toekomstige iPhones en iPads. De patenten ervoor werden ontdekt door MySmartPrice, die ze online plaatste.

Vouwbare display
Apple onderzoekt de mogelijkheden van een vouwbaar display. Afbeelding: MySmartPrice (klik/tap voor groter)

Op de patent-afbeelding hierboven is goed te zien dat een wikkel-display toegepast kan worden op verschillende devices in diverse vormen. Dus terwijl Samsung werkt aan zijn versie van een vouwbare smartphone, werkt Apple aan nóg flexibelere mogelijkheden.

Een echt, bruikbaar display

Het patent gaat verder in op de bruikbaarheid van zo’n buigbaar scherm. Zo wordt er aandacht besteedt aan de beschermende laag. Dat zou een synthetische saffier-laag zijn, die het scherm dus ongevoelig voor krassen moet maken. Wel handig, als zo’n scherm de hele iPhone bekleedt.

Daarnaast onderzoekt Apple de mogelijkheden van een flexibele PCB. Dat zou erop kunnen duiden dat het geen vast wikkel-scherm gaat worden, maar een dat kan bewegen. De bovenstaande afbeelding toont dan ook verschillende vormen en vouw-methoden. Dat kan dus een wel héél flexibele iPhone worden.

Touchscreen en controle-sensors

Het patent gaat ook dieper in op een andere vorm van bruikbaarheid, namelijk de controle. Door de verschillende vorm-mogelijkheden moeten de sensoren voor interactie ervoor zorgen dat het device zo goed mogelijk te bedienen is. Hierdoor worden diverse toepassingen mogelijk, zoals een soort eBook waarop je wellicht ‘echt’ de pagina’s kan omslaan.

Het is duidelijk dat dit patent over zaken gaat, die nog in de kinderschoenen staan. Toch biedt het een interessante kijk in Apple’s keuken. Zo kunnen we zien dat men zich niet alleen mengt in de race voor een vouwbare smartphone, maar dat het bedrijf tevens met kop en schouders boven de competitie wil uitsteken. We zijn benieuwd!

Reageer op artikel:
‘Vouwbare iPhone krijgt scherm rondom, op voor- én achterkant’
Sluiten