Barry Kraakman
Barry Kraakman Nieuws 13 december 2018

‘Volgende generatie iPhone dunner dankzij nieuw scherm’

Het is een bekend gespreksonderwerp onder de enthousiaste gebruikers van Apple-producten: form over function. Met de steeds dunner wordende apparaten lijkt het Amerikaanse bedrijf soms keuzes te maken die vooral esthetisch verantwoord zijn. Maar het einde van deze “verdunning” lijkt nog niet in zicht.

OLED versus ‘Liquid Retina’

Sinds de lancering van de iPhone X is Apple op het gebruik van OLED-technologie overgestapt. Tenminste, deels. Zowel de iPad Pro als de iPhone Xr maken namelijk nog gebruik van Apple’s ‘Liquid Retina Display’. Dit is een LCD-scherm, mét afgeronde hoeken. Het grootste verschil tussen deze twee technieken zit in de weergave van kleuren. OLED toont meer levendige kleuren en een dieper zwart dan LCD.

Een groot nadeel van OLED-schermen is het kostenplaatje. Zo zou ongeveer één derde van de productiekosten van de iPhone X naar de schermtechnologie van Samsung gaan. Dat is best veel. Daarom besloot Apple op zoek te gaan naar alternatieven.

iPhone XR iPhone XS
Liquid Retina (links) versus OLED (rechts). Foto: (WSJ) – Klik/tap voor groter.

Nieuwe technologie voor opvolger iPhone Xs Max

Naar verluidt hoefde Apple niet ver te zoeken. Samsung zou haar nieuwe schermtechnologie hebben aangeboden. Bij deze zogenaamde Y-Octa panelen zit de aanraakgevoelige laag direct in het scherm geïntegreerd. Hierdoor is het scherm dunner, lichter én goedkoper om te produceren.

Het scherm, dat nu bijvoorbeeld al in de Samsung Galaxy S9+ is te bewonderen, kan echter nog niet de gehele iPhone line-up voorzien. De productielijn zou deze hoeveelheden nog niet aankunnen. De deal zou daarom alleen gelden voor de opvolger van Apple’s duurste model; de iPhone Xs Max.

Wat dit voor de toekomstige iPhones gaat betekenen, is nog niet duidelijk. We kunnen ons echter niet voorstellen dat de designers van Apple een kans laten liggen om hier een daar een millimeter van het ontwerp af te snoepen. En stiekem vinden we dat niet eens zo erg. Al zal dit de kans op USB-C in toekomstige iPhones waarschijnlijk verkleinen. (Zie ook ➝ USB-C is de toekomst, ook voor de iPhone)

Reageer op artikel:
‘Volgende generatie iPhone dunner dankzij nieuw scherm’
Sluiten