‘Volgende generatie iPhone dunner dankzij nieuw scherm’

Door: Barry Kraakman - 19 reacties
iPhone Xs verschillen

Het is een bekend gespreksonderwerp onder de enthousiaste gebruikers van Apple-producten: form over function. Met de steeds dunner wordende apparaten lijkt het Amerikaanse bedrijf soms keuzes te maken die vooral esthetisch verantwoord zijn. Maar het einde van deze “verdunning” lijkt nog niet in zicht.

OLED versus ‘Liquid Retina’

Sinds de lancering van de iPhone X is Apple op het gebruik van OLED-technologie overgestapt. Tenminste, deels. Zowel de iPad Pro als de iPhone Xr maken namelijk nog gebruik van Apple’s ‘Liquid Retina Display’. Dit is een LCD-scherm, mét afgeronde hoeken. Het grootste verschil tussen deze twee technieken zit in de weergave van kleuren. OLED toont meer levendige kleuren en een dieper zwart dan LCD.

Een groot nadeel van OLED-schermen is het kostenplaatje. Zo zou ongeveer één derde van de productiekosten van de iPhone X naar de schermtechnologie van Samsung gaan. Dat is best veel. Daarom besloot Apple op zoek te gaan naar alternatieven.

iPhone XR iPhone XS
Liquid Retina (links) versus OLED (rechts). Foto: (WSJ) – Klik/tap voor groter.

Nieuwe technologie voor opvolger iPhone Xs Max

Naar verluidt hoefde Apple niet ver te zoeken. Samsung zou haar nieuwe schermtechnologie hebben aangeboden. Bij deze zogenaamde Y-Octa panelen zit de aanraakgevoelige laag direct in het scherm geïntegreerd. Hierdoor is het scherm dunner, lichter én goedkoper om te produceren.

Het scherm, dat nu bijvoorbeeld al in de Samsung Galaxy S9+ is te bewonderen, kan echter nog niet de gehele iPhone line-up voorzien. De productielijn zou deze hoeveelheden nog niet aankunnen. De deal zou daarom alleen gelden voor de opvolger van Apple’s duurste model; de iPhone Xs Max.

Wat dit voor de toekomstige iPhones gaat betekenen, is nog niet duidelijk. We kunnen ons echter niet voorstellen dat de designers van Apple een kans laten liggen om hier een daar een millimeter van het ontwerp af te snoepen. En stiekem vinden we dat niet eens zo erg. Al zal dit de kans op USB-C in toekomstige iPhones waarschijnlijk verkleinen. (Zie ook ➝ USB-C is de toekomst, ook voor de iPhone)

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  En zo begint de marketing machine weer te draaien, kopen, kopen, kopen……..

 • Profielfoto
  Purky

  Maak dat ding eens dikker zodat ik 3 dagen met een accu kan

 • Profielfoto
  Jor1

  Ja, en dattie niet wiebelt als ik ‘m op tafel leg.

 • Profielfoto
  McMeller

  Als het USB-C moet worden, zou dat dan niet de ‘dikmaker’ van de iPhone worden?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Doe maar liever een XXL batterij

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik ben pas tevreden als ik mijn iPhone kan gebruiken als shiv. Dan vraag ik om “een telefoontje” als ik in de bajes terecht kom en voor je het weet heb ik het hele cellen blok neergemaaid. Dankuwel Apple.

  /sarcasm

 • Profielfoto
  midas

  sjonzus wat een reclame hier allemaal, ik ben hier weg! na heeeeel weel jaar……

  deze site gaat maar achteruit en achteruit

  schandalig gewoon

   

 • Profielfoto
  fritsveer

  Dunner prima, maar dan graag zonder puist.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  pruus op 13 december 2018 08:42
  En zo begint de marketing machine weer te draaien, kopen, kopen, kopen……..

  Ja gek hè; je verwacht het niet bij een fabrikant.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  De allereerste iPhone, die met de bolle achterkant, vind ik nog altijd het prettigst vasthouden. Op de huidige modellen heb je minder goed greep en bij dat steeds maar dunner durf ik, overdreven, nauwelijks nog op het scherm te drukken uit angst dat-ie dubbelvouwt. Heb ik met de MacBook ook: het is allemaal zo dun dat ik telkens verwacht dat het scherm afbreekt als ik ‘m openklap.

 • Profielfoto
  edbdgsk

  De iPhone is dun zat. Als hij nog dunner gemaakt kan worden is dat een mooie gelegenheid om er een dikkere accu in te plaatsen zodat ie meerdere dagen mee kan.

 • Profielfoto
  tuuur

  Slechte marketing hoor, iedereen wil ietsie dikker met betere accu en geen camerabump maar wat doet Apple? Nog dunner…(zucht)

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Dunner is eerder verbuig-problemen.

  En minder accu.

  En lastiger vasthouden.

  Vanwaar toch steeds die neiging om apparaten (iMac’s, Macbooks en iPhones) dunner te maken?

  Dunner is n.l. in veel gevallen niet beter. Kan iemand dat eens mailen aan Apple?

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Zoals meerdere al noemen zou ik liever de camerabult zien verdwijnen.

 • Profielfoto
  Night

  Tock weer een Samsung scherm? Ik dacht dat ze daar vanaf wilden. Had Apple niet ergens nog een MicroLED productielijn liggen?

  @Midas: neem een ad-blocker. Dat doet iedereen die hier een beetje normaal over OMT wil surfen. 😉

 • Profielfoto
  jackybe67

  Wat een reacties weeral op een gerucht. De iPhone’s zijn juist dikker geworden sinds 2014.

  Hoe leuk was het vroeger om zonder de geruchten molen verrast te worden tijdens de Keynote.

 • Profielfoto
  durrrr

  Maar dan hebben ze weer een reden/excuus om de batterij kleiner te maken, maar met de A13 is iPhone nog energie zuiniger…

  Prijs zal dan rond de € 2000 zijn

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het staat in het artikel: Vorm boven functie.

  En ik riep het al verscheidene jaren: De gebruiksvriendelijkheid holt achteruit bij Apple. (Alleen werd er toen gezegd dat ik met de tijd mee moest gaan maar die gedachte is nu ook wel anders zo blijkt). En dat gaat niet alleen over de iPhone. Een iMac moest aan de rand ook zo dun mogelijk zodat nu de geheugenkaart aan de achterkant zit, hoe logisch is dat?

   

  Helaas geldt het zelfde voor de UI van OS-X. Als je dat met b.v. Tiger vergelijkt wat ziet er dan mooier uit en is duidelijker? Ik verkijk mijn eigen geregeld op de minieme verschillen tussen een actief venster op de voorgrond het het niet actieve er schuin achter zodat ik op de verkeerde plek klikt.

   

  Als ik vrij lang mijn iPhone die een ‘vetzak’ is (hij is uit 2009) vasthoud krijg ik zowat het zelfde te zien in mijn vingers als na het dragen van een zware boodschappentas. Ik moet er dus niet aan denken dat hij inmiddels op een scheermes is gaan lijken.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Dunner scherm is meer batterijruimte, niet noodzakelijk dunnere iPhone.