Barry Kraakman
Barry Kraakman Nieuws 12 december 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Verkoopcijfers nieuwe iPhones beter dan gedacht’

Zoals elk jaar presenteerde Apple september van dit jaar de nieuwste iPhones. De recensies over zowel de iPhone XS als de goedkopere iPhone XR waren lovend. Maar volgens geruchten vielen de verkoopcijfers tegen. Al lijken nieuwe cijfers dit tegen te spreken.

Apple houdt verkoopcijfers geheim

Nee, het zijn geen verkoopcijfers van Apple die een einde aan deze geruchtenmolen maken. Het bedrijf maakte tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers bekend dat het in de toekomst geen specifieke verkoopcijfers van de telefoon publiceert. Iets wat veel investeerders als een slecht teken opvingen. Waar in de afgelopen jaren kwartaal na kwartaal verkoopcijfers werden gebroken, werd dit in het nieuws namelijk groot uitgemeten. Met het achterhouden van deze cijfers lijkt Apple te zinspelen op een stagnatie van de verkoop.

Tim Cook en Jon Ivy na introductie iPhones
Klik/tab voor groter

Winst Foxconn en TSMC

Ook zou het bedrijf bestellingen van onderdelen voor de iPhone XR meerdere malen hebben teruggeschroefd. Iets wat wijst op een lagere afzet dan van te voren was voorspeld. Maar de omzet van Foxconn én TSMC, twee belangrijke spelers in de productie van de iPhone, is positief. Volgens Bloomberg toont de groei in omzet van de belangrijke spelers aan dat de iPhone wel degelijk goed wordt verkocht. Zo zou de omzet in november van TSMC, de enige leverancier van de processor in de smartphones, na een dipje in oktober weer flink zijn opgetrokken. De omzet van deze bedrijven wordt vaak gezien als afspiegeling van de verkoopcijfers van de iPhones.

Andere aanpak verkoop

Onlangs nog werd bekend dat het marketing-team van Apple sinds de lancering van de nieuwe iPhones een andere aanpak hanteert. Zo is op de website van Apple, in Amerika, een deal te vinden die we nooit eerder zagen. De gloednieuwe iPhone XR is onderdeel van een inruilactie. Wanneer jij je oude iPhone 7 inlevert bij Apple, krijg je voor $449 het nieuwste model.

Berichten over het feit dat het minder goed gaat met de verkoop komen elk jaar terug. Hoewel de geruchten dit jaar behoorlijk hardnekkig waren, lijkt er ook dit keer weer weinig aan de hand te zijn. Onlangs nog werd de camera van de iPhone XR tot ‘beste enkele op een smartphone ooit’ bekroond. (Zie ook → Camera van iPhone XR bekroond tot ‘beste enkele smartphone-camera ooit’)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Verkoopcijfers nieuwe iPhones beter dan gedacht’
Sluiten