USB-C is de toekomst, ook voor de iPhone

Door: Raymon Mens - 4 reacties
iPhone USB-C Lightning 16x9

De iPad Pro 2018 is het eerste iOS-apparaat ooit dat voorzien is van een USB-C-aansluiting. De grote vraag is natuurlijk: blijft het bij de iPad of wordt Lightning in de iPhone binnenkort ook vervangen door USB-C? De meeste iPhone-gebruikers lijken wel klaar om de overstap te maken.

In onze weekend poll vroegen we onze lezers afgelopen dagen welke aansluiting de volgende iPhone moet hebben. De uitslag was duidelijk: 66 procent wil een USB-C-poort voor het laden van zijn iPhone en het aansluiten van accessoires.

iPhone met USB-C? Graag!

In totaal waren er 2.394 respondenten en 66,12% gaf aan USB-C op de volgende iPhone te willen. Een kleine minderheid van 19,42% zei graag de Lightning-connector te willen behouden. Helemaal geen poorten meer en alles draadloos had de voorkeur van 12,66% van de stemmers en 1,8 procent ziet graag de Smart Connector die nu vooral voor het aansluiten van toetsenborden op de iPad dient naar de iPhone komen.

iPhone USB-C
Klik/tap voor groter.

USB-C heeft talloze voordelen. Het begint bij opladen. Je kunt met de lader van een Mac ook je iPhone laden. Door USB Power Delivery (PD) krijgt een apparaat precies genoeg stroom om zo snel mogelijk te laden, maar nooit te veel. De nieuwe poort opent daarnaast meer mogelijkheden voor accessoires. Toch wil dat niet zeggen dat je een printer direct op je iPhone kunt aansluiten. iOS heeft nog maar zeer beperkte ondersteuning voor externe apparaten (Zie ook → iPad Pro 2018: wat wel en niet werkt via USB-C)

Lightning heeft ook zijn voordelen

Toch heeft Lightning ook zijn voordelen. De poort die Apple zelf heeft gemaakt is allereerst kleiner en dunner. Of dat nog een belangrijk argument is, nu de iPhone weer groter wordt, is maar de vraag. Daarnaast zorgt Lightning ook voor meer controle over het ecosysteem van accessoires. Iets moet door Apple getest zijn voordat het “made for iOS” keurmerk krijgt. Dat zorgt voor gegarandeerde compatibiliteit.

Die compatibiliteit, oftewel dat iets gewoon werkt, is bij USB-C niet zo vanzelfsprekend. De iPad Pro 2018 is daar een mooi voorbeeld van. De tablet ondersteunt 5K-schermen, maar het LG Ultrafine 5K-scherm dat Apple verkoopt, werkt niet met de tablet. Dat komt omdat het scherm zijn signaal via Thunderbolt 3 krijgt en de iPad Pro alleen DisplayPort over USB-C ondersteunt. Dat het in de poort past, is dus geen garantie dat het ook werkt. Wat Apple van plan is weten we niet, maar de voorkeur van Apple-fans is duidelijk. (Zie ook → USB-C moet simpeler worden: “Mogelijkheden schrappen”)

iPad Pro 2018 USB-C adapter
Klik/tap voor groter.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Gelukkig maar dat poll-zaterdagen bestaan anders hadden we dit soort dingen never en nooit begrepen. 😂

   

  Dan zat iedereen hier over 5 jaar nog met hun startlabels op de bank.

   

   

 • Profielfoto
  Odie

  Of je doet even moeite en verdiept je in de spullen die je koopt en leest effe de specs, want het is glashelder.

  https://support.apple.com/en-us/HT209186#displays

  “iPad Pro uses the DisplayPort protocol to support connections to USB-C displays with resolutions up to 5K.1 To connect iPad Pro to high-resolution displays, use a USB-C cable that supports high-bandwidth connections, such as the cable included with the display, the Belkin USB-C to USB-C Cable, or the Apple Thunderbolt 3 (USB-C) Cable (sold separately).”

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik heb in de pol ook USB-C gestemd omdat het fijn zou zijn dat je externe apparaten aan zou kunnen gaan sluiten. Maar ik ben over de lightning connector ook super tevreden. Als er externe apparatuur voor lightning ontwikkeld zou gaan worden zie ik liever dat ze lightning aanhouden. Want mijns inziens is de lichtning connector een betere en veiligere connector. USB-C heeft een soort plaatje in het midden waar de contacten in verwerkt zitten. Als er vuil en stof in de connector komt te zitten is dit lastiger te verwijderen dan bij de open lightning connector. Mijn conclusie: de lightning connector zit fysiek beter en degelijker in elkaar dan USB-C, maar USB-C geeft in de toekomst misschien meer mogelijkheden.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ik ga voor USB-c, al was het alleen maar om de wirwar aan kabels te beperken. Het liefst heb ik dan ook nog allround kabels: dus kabels die alle protocollen op volledige snelheid kunnen.

  Nu heb je alsnog gekloot met de kabels. En moet je dus alsnog een Lightning en Apple Watch oplader meenemen.