Slimme rolgordijnen IKEA met app en HomeKit officieel onthuld

Door: Raymon Mens - 9 reacties
IKEA slimme rolgordijnen

Voor een slim huis kun je tegenwoordig ook gewoon naar IKEA. De Zweedse woongigant maakte eerder al indruk met zijn slimme lampen met de naam Trådfri. Er worden vandaag twee nieuwe toevoegingen aan het assortiment onthuld. Slimme rolgordijnen met de namen Kadrilj en Fyrtur.

De rolgordijnen worden met een afstandsbediening geleverd, maar zijn ook met de Trådfri-app van IKEA te bedienen. Spraakbesturing met Google Assistant, Amazon Alexa of Apple’s Siri (via HomeKit) is ook mogelijk.

IKEA Kadrilj en Fyrtur: slimme rolgordijnen

De komst van de rolgordijnen is geen verrassing, want er gingen al langer geruchten over. Het Kadrilj-rolgordijn laat licht door, terwijl Fyrtur volledig verduisterend is. De rolgordijnen werken op een batterij, zodat je geen stroomkabels over je kozijnen hoeft te trekken. De vanaf-prijs van Kadrilj (lichtdoorlatend) is 119 euro en Fyrtur (verduisterend) kost 149 euro. Welke afmetingen precies beschikbaar zijn en wat grotere varianten gaan kosten, is nog niet duidelijk.

IKEA slimme rolgordijnen Kadrilj Fyrtur HomeKit
Fyrtur (links) en Kadrilj (rechts) – Klik/tap voor groter.

Vanaf februari, met of zonder HomeKit

De slimme rolgordijnen liggen vanaf februari 2019 bij een IKEA bij jou in de buurt. (Update: vertraging…)(Update 2: nog meer vertraging…) Of ondersteuning voor HomeKit ook meteen aanwezig is, blijft vooralsnog onduidelijk. IKEA zit niet stil, maar brengt meestal eerst een slim product uit dat met zijn eigen app en een afstandsbediening werkt. Pas daarna wordt aan de integratie van Amazon Alexa, Google Assistant en Siri met HomeKit begonnen. Dat zagen we bij de slimme lampen uit de Trådfri-serie en nu ook bij de slimme stopcontacten die onlangs op de markt zijn gebracht.

De integratie van Apple’s ecosysteem voor een slim huis gaat overigens niet altijd van een leien dakje. Zowel bij de slimme lampen als stopcontacten liep de woongigant achter op zijn eigen schema. Daardoor is HomeKit-ondersteuning meermaals uitgesteld. Geduld is waarschijnlijk vereist. (Zie ook → Trådfri: HomeKit voor slimme stopcontacten IKEA vertraagd)

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  foto bovenaan deze pagina is 2400 pixels breed, wordt verkleind in de browser en is opgeslagen als .png. Filesize is 1,4 MB.

  Als je dezelfde file opslaat als .jpg, zelfs zonder hem te verkleinen, daalt de bestandsgrootte tot 114 K, ofwel een besparing van meer dan 90%.

  Geen wonder dat deze site zo traag is, zelfs al komt de afbeelding van een CDN.

   

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dat het een PNG is, is geen toeval. We maken ons op voor een toekomst met een nieuwe image server. Daarbij uploaden we hi-res PNG’s en krijgen bezoekers automatisch een strak gecomprimeerde JPG of WEBP-afbeelding terug. Momenteel verkleint WordPress zelf afbeeldingen en dat kan het niet zo goed. De resolutie van 2400px klopt in dit geval wel, want de header is 1200px breed en met Retina krijg je de pixels x2.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  ok, interessant. Ben benieuwd hoe dat gaat werken. En wat het voordeel is boven de afbeelding gelijk in het juiste bestandsformaat en met de juiste compressie uploaden.

  Zoals het nu is zie je de afbeelding langzaam binnenlopen, net als in de tijd van de 14k modems.

 • Profielfoto
  niels

  Op Reddit zijn de verschillende varianten al gelekt. Helaas (voor mij) niet breder dan 140cm. Maar wellicht is er nog een bredere versie uit tegen de tijd dat HomeKit ondersteuning erin zit.

 • Profielfoto
  Kevin

  Kun je ook instellen dat het rolgordijn op een bepaald tijdstip open gaat tot een bepaalde hoogte? Verduisterend gordijn vind ik chill in de slaapkamer, maar een nachtmerrie als ik wakker moet worden.. dit zou uitkomst bieden.

 • Profielfoto
  WaZoo

  1 woord, tijdwinst, voor alle soorten resoluties browsers e.d.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Ja, heel mooi dat je een kleiner beeld kan serveren voor een kleiner scherm. Maar dan nog begrijp ik niet dat je ze als PNG opslaat. Kleinste beeld in de srcset is 96K, als je hem als jpg opslaat kan je hem minder dan 8K krijgen, zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Ook hier meer dan 90% bespaard. Wat voor een mobiele verbinding flink scheelt. Los nog van het dataverbruik wat OMT zelf betaalt.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  En wie heeft er allemaal een stopcontact naast z’n raam?

 • Profielfoto
  foto-ed

  iAmRenzo op 10 december 2018 07:30
  En wie heeft er allemaal een stopcontact naast z’n raam?

  Deze rolgordijnen werken op batterijen staat te lezen…:-P