Siri versus Google Assistant: welke is slimmer?

Door: Mark Hofman - 9 reacties
Siri golfjes

Met de komst van Google Home beginnen slimme speakers in Nederland steeds populairder te worden. Maar welke is nu echt de beste? Gene Munster, voormalig analist bij Piper Jaffray, stelde 800 vragen aan vier verschillende slimme assistenten. Google Assistant, Siri, Alexa en Cortana gingen de strijd aan om de titel ‘slimste slimme speaker assistent’. Wie was de grote winnaar? 

De winnaar is…

Om erachter te komen welke slimme speaker assistent van dit moment de slimste is, moest Gene Munster flink wat tests verrichten. De strijd ging tussen Alexa, Cortana, Siri en Google Assistant. Munster stelde maar liefst 800 vragen aan elke assistent, om te zien welke de beste antwoorden gaven. Begin dit jaar werd een zelfde test verricht en kwam Google Assistant als beste uit de test. De slimme assistent van Google beantwoordde maar liefst 81% van de vragen goed. Maar heeft Google het succes aan weten te houden?

Het antwoord op die vraag is ja. Sterker nog: Google Assistant is in 2018 nog flink verbeterd ook! Waar Siri 74,6% van de vragen juist beantwoorde, Alexa 72.5% en Cortana 63,4%, stak Google er bovenuit. Google Assistant wist maar liefst 87,9% van alle vragen juist te beantwoorden en dat is vrij indrukwekkend. Maar dat is nog niet eens zozeer waar de grote kracht van Google’s assistent vandaan komt. Van alle 800 vragen was er geen een vraag die niet begrepen werd. Kortom: op dat gebied een score van 100%.

Google Assistant Siri Alexa
Klik/tab voor groter

Uiteraard is het verschil op dat gebied ook niet zo groot met de concurrenten. Cortana staat op de vierde positie en begreep maar liefst 99.4% van de vragen. Ook Alexa (99.0%) en Siri (99.6%) wisten bijna alles te begrijpen. Op het gebied van opdrachten begrijpen zit het dus wel goed op de speakermarkt, maar er valt nog genoeg te winnen op het gebied van vragen beantwoorden. Iets wat de komende jaren zonder enige twijfel zal gaan gebeuren.

Siri wordt steeds slimmer

Apple zit echter niet stil op het gebied van Siri-verbeteringen. Zo heeft het bedrijf de afgelopen tijd veel bedrijven gekocht die zich met artificial intelligence bezighouden. Eerder dit jaar Lattice Data overgenomen voor 200 miljoen dollar. Begin 2018 werd ook bekend dat Google’s AI-chef inmiddels voor Apple werkt. Er wordt dus duidelijk een nieuw team gebouwd dat Siri slimmer moet maken.

Het ‘on device’ toepassen van kunstmatige intelligentie voor Siri is overigens niet alleen goed voor je privacy, maar kan ook voor een goede offline werking van de virtuele assistent zorgen. Momenteel is een internetverbinding nog altijd vereist, maar Apple sleutelt aan een slimme offline-modus (Zie ook → Apple sleutelt aan slimme offline modus voor Siri)

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Ik gebruik Google Home sinds begin van het jaar. Sinds Nederlands erbij zit wel meer conflicten, maar sinds laatste update een stuk beter. Ik merk dat ik Siri helemaal niets meer vraag. Google Home maakt veel dingen gemakkelijker. Er is veel meer apparatuur te koppelen. En dat is wellicht het grootste pluspunt.

 • Profielfoto
  tuuur

  Siri is voldoende voor die paar dingen waarvoor ik het gebruik en m’n privacy vind ik ook wel belangrijk.

 • Profielfoto
  monty python

  Een paar tienden van een percent minder … ik heb niet de behoefte om tegen elektronica te spreken maar aan de teneur hier te horen zou ik Siri op 30% verwacht hebben.
  En inderdaad, nog los van de privacy.

 • Profielfoto
  Arjan110

  Als die cijfers zouden kloppen dan zou ik Siri gebruiken. Mijn cijfers liggen dramatisch anders. Ik en Siri gaan nooit vrienden worden ben ik bang.

 • Profielfoto
  Di May

  Tateren tegen technologie ? …
  ik zie het me nog altijd niet doen.

  Ik hou van stilte en bewaar die liever.
  Deze wereld is zonder dat al vol van nutteloos, opdringerig lawaai.

 • Profielfoto
  Leffe Blond

  +2 voor Di May. Ik heb er verder niets aan toe te voegen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  monty python op 21 december 2018 11:19
  Een paar tienden van een percent minder …

  13%

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  pruus op 21 december 2018 10:25
  Ik gebruik Google Home sinds begin van het jaar. … … Google Home maakt veel dingen gemakkelijker. Er is veel meer apparatuur te koppelen…

  Idem hier. Verlichting in kamer, keuken, badkamer, gang, balkon, carport.* Home Mini in kamer, keuken, badkamer.* Stereo, TV en Chromecast in kamer. iTunes, Spotify, Radio, nieuws, weer; alles wordt hier door elkaar gebruikt en voornamelijk stem-bediend ingeschakeld.

  *Slaapkamers volgen, maar in die hoek komen eerst nog een paar Apple Airports.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Haha wel grappig om te lezen dat zoveel mensen de meest simpele klussen zoals het licht aan doen en de plee doortrekken met ingewikkelde electronica willen uitvoeren. De volgende generatie gaat waarschijnlijk ook de gulp van zijn broek via wifi open trekken…