Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 21 december 2018

Siri versus Google Assistant: welke is slimmer?

Met de komst van Google Home beginnen slimme speakers in Nederland steeds populairder te worden. Maar welke is nu echt de beste? Gene Munster, voormalig analist bij Piper Jaffray, stelde 800 vragen aan vier verschillende slimme assistenten. Google Assistant, Siri, Alexa en Cortana gingen de strijd aan om de titel ‘slimste slimme speaker assistent’. Wie was de grote winnaar? 

De winnaar is…

Om erachter te komen welke slimme speaker assistent van dit moment de slimste is, moest Gene Munster flink wat tests verrichten. De strijd ging tussen Alexa, Cortana, Siri en Google Assistant. Munster stelde maar liefst 800 vragen aan elke assistent, om te zien welke de beste antwoorden gaven. Begin dit jaar werd een zelfde test verricht en kwam Google Assistant als beste uit de test. De slimme assistent van Google beantwoordde maar liefst 81% van de vragen goed. Maar heeft Google het succes aan weten te houden?

Het antwoord op die vraag is ja. Sterker nog: Google Assistant is in 2018 nog flink verbeterd ook! Waar Siri 74,6% van de vragen juist beantwoorde, Alexa 72.5% en Cortana 63,4%, stak Google er bovenuit. Google Assistant wist maar liefst 87,9% van alle vragen juist te beantwoorden en dat is vrij indrukwekkend. Maar dat is nog niet eens zozeer waar de grote kracht van Google’s assistent vandaan komt. Van alle 800 vragen was er geen een vraag die niet begrepen werd. Kortom: op dat gebied een score van 100%.

Google Assistant Siri Alexa
Klik/tab voor groter

Uiteraard is het verschil op dat gebied ook niet zo groot met de concurrenten. Cortana staat op de vierde positie en begreep maar liefst 99.4% van de vragen. Ook Alexa (99.0%) en Siri (99.6%) wisten bijna alles te begrijpen. Op het gebied van opdrachten begrijpen zit het dus wel goed op de speakermarkt, maar er valt nog genoeg te winnen op het gebied van vragen beantwoorden. Iets wat de komende jaren zonder enige twijfel zal gaan gebeuren.

Siri wordt steeds slimmer

Apple zit echter niet stil op het gebied van Siri-verbeteringen. Zo heeft het bedrijf de afgelopen tijd veel bedrijven gekocht die zich met artificial intelligence bezighouden. Eerder dit jaar Lattice Data overgenomen voor 200 miljoen dollar. Begin 2018 werd ook bekend dat Google’s AI-chef inmiddels voor Apple werkt. Er wordt dus duidelijk een nieuw team gebouwd dat Siri slimmer moet maken.

Het ‘on device’ toepassen van kunstmatige intelligentie voor Siri is overigens niet alleen goed voor je privacy, maar kan ook voor een goede offline werking van de virtuele assistent zorgen. Momenteel is een internetverbinding nog altijd vereist, maar Apple sleutelt aan een slimme offline-modus (Zie ook → Apple sleutelt aan slimme offline modus voor Siri)

Reageer op artikel:
Siri versus Google Assistant: welke is slimmer?
Sluiten