Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 december 2018
Leestijd: 2 minuten

Goede camera? Samsung weer betrapt op faken smartphone-foto’s

Iedere fabrikant laat graag zien dat zijn smartphone goede foto’s maakt. Daarbij wordt de realiteit vaak een beetje geoptimaliseerd. Apple toont graag natuurfoto’s met veel licht als voorbeeldfoto’s die met de iPhone gemaakt zijn. Je kunt er echter op rekenen dat ze ook echt met de iPhone gemaakt zijn. Samsung is daarentegen niet vies van een beetje liegen.

Samsung is wederom betrapt op het gebruik van foto’s die met een DSLR-camera zijn gemaakt als voorbeeld van smartphone-foto’s. Het gaat om een foto die gebruikt wordt om de portretmodus van de Galaxy A8 Star te tonen. In werkelijkheid is het gewoon een stockfoto.

Samsung gebruikt wederom stockfoto

De Zuid-Koreaanse smartphone-maker pronkt op zijn site met de camera van de Galaxy A8 Star. Met de portretmodus zou je briljant kunnen spelen om je foto’s tot leven te brengen. Ter demonstratie is er een foto bij geplaatst, die er goed uitziet. Nu heeft de maker van die foto van zich laten horen. Ze kwam er toevallig achter dat Samsung haar foto gebruikt. Er is echter geen Galaxy-toestel aan te pas gekomen om dit kiekje te maken.

Samsung fake foto 1
De foto op de site van Samsung – Klik/tap voor groter.

De fotograaf schrijft in een artikel op DIYPhotography dat Samsung ook nog bewerkingen heeft toegepast. De achtergrond is veranderd en de haarkleur is rood gemaakt om beter met de achtergrond te matchen. Ook zijn alle oneffenheden in het gezicht en adertjes in de ogen verwijderd. Het Bokeh-effect op de originele foto is bovendien veel gedetailleerder.

Samsung fake foto origineel
De originele foto – Klik/tap voor groter.

Eeuwenoude truc

Hoewel Samsung nergens expliciet claimt dat de foto’s ook met de Galaxy A8 zijn gemaakt, geeft het bedrijf zijn fout toe. De website waar de foto verscheen, bevat nu namelijk de tekst “image simulated for demo purpose”. De versie die wij in Google cache vonden, bevat die tekst echter niet (/).

Eerder dit jaar werd Samsung ook al betrapt op het gebruik van een stockfoto en andere Android-fabrikanten doen graag iets soortgelijks. Huawei make zich er meermaals schuldig aan. De uitvinder van dit fenomeen is Nokia. Het bedrijf gebruikte in 2012 een video die met een professionele camera was gemaakt om de optische beeldstabilisatie van de Lumia 920 te tonen. Door een reflectie van de camera in een busje was echter duidelijk zichtbaar dat het om een DSLR-opname ging. De fabrikant verontschuldigde zich destijds uitgebreid.

Nokia Pureview
Nokia werd in 2012 betrapt – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goede camera? Samsung weer betrapt op faken smartphone-foto’s
Sluiten