Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 december 2018

Safari maakt zich op voor een toekomst zonder wachtwoorden

Apple’s browser Safari leidt een dubbelleven. Er is de ‘gewone’ (blauwe) Safari die iedereen op zijn Mac of iPhone heeft, maar daarnaast is er ook een Safari Technology Preview. Dit is een bètaversie met paars icoon. Door deze versie krijgen we een kijkje in de toekomst. De browser blijkt zich op te maken voor een toekomst zonder wachtwoorden.

In deze nieuwste versie begint Apple met implementeren van de WebAuthentication API, ook bekend als WebAuthn. Dit maakt het mogelijk om
zonder wachtwoord te registreren op websites. Dit opent de deur naar het aanmaken van accounts en inloggen via Touch ID of Face ID, zonder ooit een wachtwoord te kiezen.

Safari bevat nu beginnetje

Een aantal grote websites hebben al hun steun voor deze standaard uitgesproken. Het gaat om onder andere Dropbox, Facebook, Google, Salesforce en eBay. Ook Google Chrome, Firefox, Opera en Microsoft Edge zijn aan boord. Als je Mac geen Touch ID heeft, is het ook mogelijk om een ander apparaat zoals een iPhone te gebruiken om je aan te melden.

safari webauthn
Klik/tap voor groter.

Apple’s implementatie van WebAuthn is nog steeds een beginnetje. Om te testen kunnen voorlopig alleen CTAP2-apparaten gebruikt worden. Dit zijn hardware-authenticatiesleutels die via USB worden aangesloten. Het is een veelbelovende start die laat zien dat Apple van plan is om dit pad definitief in te slaan.

Meer nieuws in Safari op komst

De bètaversie van Apple’s browser bevat meer leuks. Zo werd onlangs bekend dat er een Dark Mode voor websites op komst is. macOS Mojave heeft een donkere modus voor apps, maar websites bevatten vaak wit en dat steekt enorm af. Er is echter verbetering op komst. (Zie → Apple werkt aan Dark Mode voor websites)

Reageer op artikel:
Safari maakt zich op voor een toekomst zonder wachtwoorden
Sluiten