Raymon Mens
Raymon Mens Reviews 9 december 2018

Review MacBook Air 2018: een sterke comeback?

De MacBook Air werd enkele jaren door Apple verwaarloosd. De 12-inch MacBook en MacBook Pro moesten de show gaan stelen, maar dat gebeurde niet. Nu maakt de Air eindelijk een onverwachte comeback. Het Retina-scherm waar we zo lang op hebben gewacht, is slechts een van de vele nieuwigheden van dit model. Is de MacBook Air 2018 de moeite? Hier is onze review.

Inhoud MacBook Air 2018 review

Hoewel we dachten dat de MacBook Air zou verdwijnen, is hier een gloednieuwe versie. Apple presenteerde ‘m met veel fanfare. Waarom deze comeback? Misschien omdat het merk “MacBook Air” een sterk merk is. Maar is de comeback van de MacBook Air 2018 ook sterk? We nemen je in 9 punten mee langs de voor- en nadelen.

Nieuw ontwerp: een verademing

De MacBook Air symboliseerde ooit finesse en lichtheid, maar de laptop was de afgelopen jaren slechts een schaduw van zichzelf. De 12-inch MacBook ging er in 2015 met de trofee voor lichtste Mac ooit vandoor. De MacBook Pro 13-inch is inmiddels ook niet heel veel zwaarder meer en net zo compact.

MacBook Air 2019
Klik/tap voor groter.

De MacBook Air 2018 heeft niets meer te maken met zijn voorganger, wiens ontwerp en scherm echt verouderd waren. Het nieuwe model is een mix van de MacBook Pro en 12-inch MacBook. De afmetingen zijn identiek aan die van de Pro (30,41 x 21,24 cm) en het taps toelopende profiel (van 1,56 cm tot 0,41 cm) lijkt op dat van de MacBook. Wat het gewicht (1,25 kg) betreft, het is iets lager dan dat van de MacBook Pro, maar de MacBook Air 2018 is wel wat zwaarder dan de 12-inch MacBook.

We vragen ons door het ontwerp van de MacBook Air 2018 af of er nog plaats is voor de 12-inch MacBook. In een rugzak voel je de Air amper en de compactheid zit ook wel goed. De schermranden zijn aanzienlijk dunner en het geheel voelt als een stevige laptop. In vergelijking met een oude Air is de vooruitgang aanzienlijk.

MacBook Air 2017 vs MacBook Air 2018 16x9
MacBook Air 2017 (onder) en MacBook Air 2018 (boven) – Klik/tap voor groter.

Het taps toelopende profiel is typisch voor de Air en maakt de laptop bij dagelijks gebruik een stuk prettiger. Er is minder ruimte tussen de pols en de ondergrond, want de rand is minder hoog. Het is echt merkbaar als je de hele dag op het toetsenbord typt. Als voormalig MacBook Air-gebruiker die naar een 13-inch MacBook Pro over is gestapt, ben ik blij met de terugkeer van het afgeschuinde profiel. Het is voor mij (en mijn polsen) comfortabeler.

Het scherm: eindelijk Retina

De belangrijkste verbetering waar bezitters van de oude MacBook Air op gewacht hebben, is ongetwijfeld een nieuw scherm. De oude Air had een TN-scherm met 1.440 x 900 pixels. De MacBook Air 2018 heeft eindelijk een modern scherm! Het 13-inch Retina-scherm heeft een resolutie van 2.560 x 1.600 pixels en maakt gebruik van IPS-technologie .

Teksten en afbeeldingen zijn lekker scherp op de resolutie van 227 ppi. De kleuren zijn veel levendiger, maar toch genuanceerd. Toen de twee laptops naast elkaar stonden, dachten we meteen: “Hoe hebben we ooit op dit scherm kunnen werken?”. Als je onder een hoek naar het scherm kijkt, heeft dit geen invloed op het display. Er is geen beeldverkleuring meer en het contrast is superieur. Kortom, het is een verschil van dag en nacht. Ten slotte zijn de randen rond het scherm verkleind, zwart geworden en ook bedekt met glas.

MacBook Air 2018 scherm
Klik/tap voor groter.

Aan de andere kant komt het scherm van de MacBook Air 2018 niet overeen met dat van de meer geavanceerde MacBook Pro 13-inch. Er is geen ondersteuning voor de uitgebreide kleurruimte DCI-P3, de maximale helderheid is lager (300 in plaats van 500 nits) en het contrast is wat minder. Deze verschillen zijn over het algemeen niet significant genoeg voor de meeste gebruikers. Wij hebben de nieuwe Air in allerlei situaties gebruikt. Van een kantoor met TL-licht tot een trein waarin de zon door het raam op het scherm scheen. Het was altijd goed leesbaar en bruikbaar.

Aansluitingen: karig maar bij de tijd

Op het gebied van aansluitingen is de MacBook Air 2018 ook weer bij de tijd. Dat wil wel zeggen dat MagSafe, de magnetische stroomconnector die zo geliefd is, nu helemaal verdwenen is. USB-C is de toekomst en erg vernuftig als het gaat om het aansluiten van opladers. Je kunt elke USB-C-lader gebruiken om de notebook van stroom te voorzien. Die moet overigens nog steeds krachtig genoeg zijn, de meegeleverde lader van Apple is 30 watt. Ben je op reis? Dan kun je ook profiteren van een externe batterij. Zelfs al is MagSafe ongeëvenaard praktisch, de switch naar USB-C brengt over het algemeen voordelen.

In tegenstelling tot de 12-inch MacBook heeft de MacBook Air 2018 niet slechts één USB-C-poort, hij heeft er twee. En nog belangrijker, ze zijn compatibel met Thunderbolt 3. Daarmee kun je professionele randapparatuur aansluiten. Aan de andere kant is er geen USB-A-poort, geen SD-kaartlezer, geen mini DisplayPort en ook geen HDMI.

MacBook Air 2018 review 003
Klik/tap voor groter.

De wereld is langzaam een beetje meer klaar voor USB-C. De situatie is niet meer zo hopeloos als in 2015, toen Apple als een van de eerste bedrijven de radicale overstap maakte. Er zijn voldoende docks verkrijgbaar om een monitor, externe harde schijf en andere accessoires aan te sluiten. Een tip: koop geen adapters van Apple. Die zijn te duur. Koop een kleine hub van derden. Wij gebruiken dit model van Anker en het werkt goed. Het is nu tijd voor Apple om USB-C universeel door te voeren in zijn apparaten, ook in de iPhone.

Specs: het enige twijfelpunt

Net als de 12-inch MacBook, maakt de Air nu gebruik van een zeer energiezuinige processor. Het gaat om Intel’s Y-serie met een stroomverbruik van 3,5 tot 7 watt, terwijl vorige generaties van de MacBook Air voorzien waren van Intel U-chips, met een verbruik van 15 watt. De Air 2018 heeft een ventilator, terwijl de MacBook 12-inch afhankelijk is van passieve koeling. Waarom dit verschil? Apple heeft tegenover ons bevestigd dat dit verband houdt met de thermische kloof van de chips. De MacBook heeft inderdaad een 5 watt-chip, terwijl de MacBook Air er een van 7 watt heeft.

Om precies te zijn gebruikt de laptop de Intel Core i5-8210Y. Een processor uit de 8e generatie (Amber Lake), gemaakt op 14 nm. Er zijn twee fysieke cores en vier logische cores op 1,6 GHz als basissnelheid en turbo tot 3,6 GHz. Grafisch doet de geïntegreerde UHD 617 GPU het werk. Die wordt geklokt op een basissnelheid van 300 MHz en gaat tot 1,05 GHz. Er is 1,5 GB gedeeld geheugen. Wat betreft RAM hebben we 8 GB LPDDR3 op 2.133 MHz. Dat is sneller dan de oude MacBook Air op 1.600 MHz of de 12-inch MacBook op 1.866 MHz.

MacBook Air 2018 MacBook Pro 2018
MacBook Air 2018 (links) en MacBook Pro 2018 (rechts) – Klik/tap voor groter.

De MacBook Air 2018 is iets sneller dan het model uit 2017, maar niet heel veel. Dat is een beetje een teleurstelling, zeker als je bedenkt dat de Intel-chip uit het vorige model al meer dan drie jaar oud is. Het is ook niet meer mogelijk om de processor te upgraden naar een Intel I7-chip, want Apple levert alleen de i5. De overstap van een 15 watt chip naar een ultrazuinige maar niet veel krachtigere 7 watt chip is vreemd en voelt niet als een grote verbetering.

Snelheid in de praktijk

Genoeg theorie, tijd voor de praktijk. Bij gebruik op kantoor met internet (browser, teksteditor, Twitter-client, e-mail, Slack, Spotify) ging alles in de praktijk vloeiend. Met ongeveer vijftien open applicaties, waaronder Lightroom Classic CC, iMovie en Firefox met meer dan twintig open tabbladen, zijn er enkele kleine vertragingen tijdens een overgang van het ene bureaublad naar het andere of mission control.

In vergelijking met dagelijks werk op een MacBook Pro 2016 13-inch met Touch Bar (dual-core i5 2,9 GHz), voelde de MacBook Air niet bijzonder beperkend. Een podcast monteren in Adobe Audition ging zonder problemen en RAW-bestanden in Lightroom Classic CC werden vlot verwerkt. De MacBook Air is ook geschikt voor het bewerken van kleine films, waaronder 4K in iMovie.

MacBook Air 2018 benchmark
Klik/tap voor groter.

De grenzen van de Air worden vooral gevoeld als het tijd is om veel foto’s of audio en video te exporteren. De ventilator start vrij snel en is hoorbaar, in tegenstelling tot de MacBook Pro die stil is en de bewerking veel sneller uitvoert (ongeveer 50% sneller). De laptop is prima geschikt voor alledaagse taken en gebruikers die soms creatief werk doen. Ben je fotograaf, grafisch ontwerper of videograaf, dan is de Air niet voldoende.

En games? De geïntegreerde GPU is onvoldoende voor grote 3D-spellen. Wij hebben Tomb Raider 2013 geprobeerd en om gemiddeld 30 frames per seconde te halen, moesten de grafische details tot een minimum worden beperkt. Een 2D game zoals OpenRCT2 (guilty pleasure!) ging prima. Met Thunderbolt 3 kun je natuurlijk wel een externe grafische kaart toevoegen. De MacBook Air is echter niet de meest geschikte computer voor dit doel. Hoewel de grafische prestaties zullen verbeteren, zal de CPU in de meeste gevallen een knelpunt zijn.

MacBook Air 2018 benchmark gpu
Klik/tap voor groter.

Geen Touch Bar, wel Touch ID

De MacBook Air is de eerste laptop met Touch ID zonder de Touch Bar. De afwezigheid van de aanraakgevoelige balk hindert niet, integendeel. Het is ons nooit gelukt om echt heel veel productiever met de Touch Bar te zijn. Snelle acties zoals de helderheid van het scherm aanpassen, werden door de Touch Bar niet sneller. Het ziet er hooguit hip uit, maar essentieel is de balk nooit geworden.

Touch ID om je Mac te ontgrendelen, voor wachtwoordbeheer en aankopen bevestigen voelt wél meteen natuurlijk. Het is daarom een ​​genoegen om de vingerafdruksensor in de MacBook Air te vinden.

MacBook Air 2018 review 004
Touch ID zit in de rechter bovenhoek. Voor de oplettende lezer: Apple leende ons voor deze review per ongeluk een model met Duits toetsenbord. De vervangende notebook met Nederlands toetsenbord was niet op tijd binnen voor de shoot. – Klik/tap voor groter.

Vlindertoetsenbord: hard wennen

We moeten het ook nog even hebben over Apple’s beruchte vlindertoetsenbord. Dat komt nu ook op de MacBook Air 2018 aan en is een hele grote verandering. Vergeleken met het toetsenbord van de oude Air, zijn de toetsen groter, minder hoog, minder ver uit elkaar geplaatst en ze zijn veel minder diep in te drukken.

Het vlindertoetsenbord ontleent zijn naam aan het mechanisme dat vaag lijkt op het insect. Het moet meer stabiliteit dan een conventioneel mechanisme bieden. Als je van een oude MacBook Air komt, zal het de eerste dagen enorm wennen zijn. Persoonlijk geven wij na een jaar op een MacBook Pro inmiddels de voorkeur aan het nieuwe toetsenbord, maar er zijn ook mensen die maar moeilijk kunnen wennen.

De Air heeft de derde generatie van het vlindertoetsenbord. Daarmee heeft Apple gereageerd op kritiekpunten. Aan de ene kant is het toetsenbord minder luidruchtig. Aan de andere kant, hoewel Apple het niet publiekelijk wil toegeven, is de derde generatie aangepast om minder gevoelig te zijn voor stof en kruimels. Een kruimel die onder een toets terecht komt, kon het vlindermechanisme blokkeren. Daarom zit er nu een nieuw membraan onder de toetsen.

MacBook Air 2018 toetsenbord
Klik/tap voor groter.

Wij hebben het toetsenbord tijdens de review van de MacBook Pro 2018 al eens uitgebreid mishandeld, maar konden de toetsen niet laten blokkeren. Er blijven echter twijfels bestaan ​​over de betrouwbaarheid van het nieuwe toetsenbord.

Accuduur: neerwaartse spiraal

De MacBook Air 2018 heeft een batterij van 50,3 Wh, tegen 54 Wh in het oude model, 41,4 Wh voor de 12-inch MacBook of 54,5 Wh voor de MacBook Pro zonder Touch Bar. Je kon in onze review van de MacBook Pro 2018 al lezen dat de accuduur bij iedere generatie MacBook een beetje slechter lijkt te worden. Helaas heeft ook de MacBook Air 2018 hier last van. De accuduur is niet slecht, maar ook niet erg goed.

Volgens Apple kun je tot 12 uur draadloos internetten en tot 13 uur iTunes-films kijken. We hebben een standaard-test die bestaat uit een video (1080p HEVC) op volle helderheid afspelen met QuickTime en met Safari automatisch 15 populaire Nederlandse sites bezoeken (iedere 30 seconden een andere site). Apple’s belofte wordt niet gehaald, maar de MacBook Air 2018 doet het op het gebied van video wel beter dan zijn voorganger. Dat komt ongetwijfeld omdat de T2-chip nu de video afhandelt. Surfen is er echter flink op achteruit gegaan. Waarschijnlijk omdat het scherm meer pixels heeft die aangestuurd moeten worden.

MacBook Air 2018 accu test
Klik/tap voor groter.

Conclusie MacBook Air 2018 review

Waren er al niet genoeg laptops met de 13-inch MacBook Pro en 12-inch MacBook? De nieuwe MacBook Air bewijst van niet. Het is de ideale laptop voor de meeste gebruikers. In de elegante behuizing zit een prachtig scherm, voldoende snelheid voor alledaagse taken en een handige Touch ID-sensor. De accuduur is niet top, maar zal wel bevredigend genoeg zijn.

Er zijn ook twee teleurstellingen. Een laptop anno 2018 met 128GB SSD-opslag leveren is wat ons betreft bijna crimineel. Hier gaat iedere normale gebruiker vroeg of laat tegenaan lopen. Voor een prijs van € 1.349,- kan dit echt niet. De betrouwbaarheid van het toetsenbord is ook nog steeds een beetje twijfelachtig.

Is het de moeite waard om je oude Air te vervangen door de MacBook Air 2018? Het antwoord is wat ons betreft ja. De 12-inch MacBook en 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar zijn beperkt en verouderd. Als je geen MacBook Pro nodig hebt, maar compactheid en flexibiliteit wel op prijs stelt, is de nieuwe MacBook Air dé Apple-laptop om op dit moment te kopen.

Reageer op artikel:
Review MacBook Air 2018: een sterke comeback?
Sluiten