Night
Night Nieuws 9 december 2018

Qualcomm komt met nieuwe laptop processor. Wat zijn de gevolgen voor Apple?

Qualcomm komt met een een nieuwe, supersnelle en energiezuinige processor voor laptops. Het bedrijf wil hiermee Intel voorbijstreven. Apple maakt voor zijn laptops gebruik Intel processoren en is niet bepaald vriendjes meer met Qualcomm. Wat voor gevolgen kan dit hebben voor de laptops van Apple?

Chipfabrikant Qualcomm kennen we eigenlijk vooral als leverancier van chips voor Android toestellen en modems. Toch maakt het bedrijf ook PC chips, zoals de Snapdragon 850. Nu komt het met de 8cx-processor (met de ‘x’ van eXtreme), waarmee het Intel duidelijk de loef wil afsteken.

Snel en zuinig

Met de 8cx processor belooft Qualcomm een geweldige batterijduur. Ook zou de chip twee keer zo snel zijn bij de weergave van afbeeldingen als zijn voorganger. Doordat de chip, net als Apple’s A12 Bionic, is gebaseerd op het 7nm proces, gebruikt de processor slechts 7 watt. Ter vergelijk: de U serie van Intel gebruikt ruim het dubbele, zo’n 15 watt. Qua prestaties zijn de twee aan elkaar gewaagd.

Daarnaast heeft de 8cx chip een X24 LTE chip ingebakken, waardoor een theoretische internetsnelheid van 2 Gbit/sec haalbaar zijn. Dat is 5G-waardig.

Qualcomm 8cx: de eerste 7nm processor voor laptops (klik/tap voor groter)
Qualcomm 8cx: de eerste 7nm processor voor laptops (klik/tap voor groter)

Intel en Apple

Alle laptops van Apple zijn voorzien van Intel processoren. deze zijn gemaakt volgens het 14 nm proces. Ze zijn dus minder zuinig met energie als een 7nm chip. Van een laptop hoop je dat die makkelijk een dag mee kan op één batterijlading. Als de chip daarin een beperkende factor blijft kan het dus gebeuren dat ‘de concurrentie’ straks snellere laptops heeft als Apple, die ook nog eens langer door kunnen gaan.

Daar komt bij dat op dit moment de rek een beetje uit de update-cyclus van Intel is geraakt. De snelheidswinst bij de komst van nieuwe processors is niet meer zo groot en dus kunnen Apple’s laptops niet veel sneller en krachtiger worden dan ze nu zijn.

Wat zijn de gevolgen voor Apple?

Door de komst van snellere en zuinigere laptop chips waar Apple eigenlijk geen toegang toe heeft, wordt de MacBook maker eigenlijk een beetje in een hoek gedwongen. Blijft het gebruik maken van Intel chips in de hoop dat ook zij overstappen op het 7nm proces? Krijgen we op korte termijn toch veel snellere chips conform het ‘tick/tock’ model? Dan is er niet veel aan de hand.

Zeker kunnen we hier echter allerminst van zijn. De laptops van morgen moeten nú al worden ontworpen. Nu heeft Apple natuurlijk wel een mogelijke oplossing achter de hand. Het bedrijf maakt namelijk zelf ook chips. De A12 processor, bekend uit de huidige lijn van iPhones en iPads levert verbluffende laptop-waardige prestaties. Omdat de A12 Bionic chip ook op het 7 nm proces wordt gemaakt, springt ook deze chip zeer zuinig om met energie.

Apple A12 chip iPhone XS
Apple’s A12 Bionic chip levert nu al laptop-waardige prestaties (klik/tap voor groter)

Er gaan al geruchten dat ook Apple Intel aan de kant gaat zetten als leverancier van laptop chips. Het zou de eigen A12 ARM chip dan kunnen gebruiken als spierbundels voor zijn toekomstige MacBook (Pro) lijn.

Dat heeft echter nogal wat voeten in de aarde, aangezien het hele operating system dan aangepast moet worden voor die chip. Een eerste model zou dan ook pas op zijn vroegst over twee jaar verwacht kunnen worden. De ontwikkeling bij Qualcomm zou dat proces echter wel in een stroomversnelling kunnen brengen.

Een bijkomend voordeel is wel dat bij gebruik van eigen processor, de hele hardware infrastructuur en de software perfect op elkaar kunnen worden afgestemd. Dat komt de stabiliteit en prestaties alleen maar ten goede.

Glazen bol

We hebben hier bij OMT helaas geen glazen bol staan. Over welke richting dit op zal gaan voor Apple’s computers en laptops in het algemeen, valt dus nog geen zinnig woord te zeggen. We kunnen alleen maar afwachten en zien welke weg Apple in de toekomst gaat bewandelen om toch de top-producten te blijven maken die we toch een beetje van het bedrijf gewend zijn.

Persoonlijk hoop ik er een beetje op dat Apple zijn eigen A-serie chips zal integreren. De gesloten Apple ecologie zou zich dan uitstrekken – naast de iOS devices – over de hele lijn van Apple hardware. Dat lijkt me alleen maar ten goede te komen aan de ontwikkelsnelheid, stabiliteit en veiligheid. Iets waar we allemaal bij gebaat zijn.

Wat is jouw mening hierover? We zijn daar erg benieuwd naar, dus laat het weten in de reacties hieronder.

Reageer op artikel:
Qualcomm komt met nieuwe laptop processor. Wat zijn de gevolgen voor Apple?
Sluiten