Qualcomm komt met nieuwe laptop processor. Wat zijn de gevolgen voor Apple?

Door: Night - 11 reacties
Qualcomm 8cx

Qualcomm komt met een een nieuwe, supersnelle en energiezuinige processor voor laptops. Het bedrijf wil hiermee Intel voorbijstreven. Apple maakt voor zijn laptops gebruik Intel processoren en is niet bepaald vriendjes meer met Qualcomm. Wat voor gevolgen kan dit hebben voor de laptops van Apple?

Chipfabrikant Qualcomm kennen we eigenlijk vooral als leverancier van chips voor Android toestellen en modems. Toch maakt het bedrijf ook PC chips, zoals de Snapdragon 850. Nu komt het met de 8cx-processor (met de ‘x’ van eXtreme), waarmee het Intel duidelijk de loef wil afsteken.

Snel en zuinig

Met de 8cx processor belooft Qualcomm een geweldige batterijduur. Ook zou de chip twee keer zo snel zijn bij de weergave van afbeeldingen als zijn voorganger. Doordat de chip, net als Apple’s A12 Bionic, is gebaseerd op het 7nm proces, gebruikt de processor slechts 7 watt. Ter vergelijk: de U serie van Intel gebruikt ruim het dubbele, zo’n 15 watt. Qua prestaties zijn de twee aan elkaar gewaagd.

Daarnaast heeft de 8cx chip een X24 LTE chip ingebakken, waardoor een theoretische internetsnelheid van 2 Gbit/sec haalbaar zijn. Dat is 5G-waardig.

Qualcomm 8c
Qualcomm 8cx: de eerste 7nm processor voor laptops (klik/tap voor groter)

Intel en Apple

Alle laptops van Apple zijn voorzien van Intel processoren. deze zijn gemaakt volgens het 14 nm proces. Ze zijn dus minder zuinig met energie als een 7nm chip. Van een laptop hoop je dat die makkelijk een dag mee kan op één batterijlading. Als de chip daarin een beperkende factor blijft kan het dus gebeuren dat ‘de concurrentie’ straks snellere laptops heeft als Apple, die ook nog eens langer door kunnen gaan.

Daar komt bij dat op dit moment de rek een beetje uit de update-cyclus van Intel is geraakt. De snelheidswinst bij de komst van nieuwe processors is niet meer zo groot en dus kunnen Apple’s laptops niet veel sneller en krachtiger worden dan ze nu zijn.

Wat zijn de gevolgen voor Apple?

Door de komst van snellere en zuinigere laptop chips waar Apple eigenlijk geen toegang toe heeft, wordt de MacBook maker eigenlijk een beetje in een hoek gedwongen. Blijft het gebruik maken van Intel chips in de hoop dat ook zij overstappen op het 7nm proces? Krijgen we op korte termijn toch veel snellere chips conform het ‘tick/tock’ model? Dan is er niet veel aan de hand.

Zeker kunnen we hier echter allerminst van zijn. De laptops van morgen moeten nú al worden ontworpen. Nu heeft Apple natuurlijk wel een mogelijke oplossing achter de hand. Het bedrijf maakt namelijk zelf ook chips. De A12 processor, bekend uit de huidige lijn van iPhones en iPads levert verbluffende laptop-waardige prestaties. Omdat de A12 Bionic chip ook op het 7 nm proces wordt gemaakt, springt ook deze chip zeer zuinig om met energie.

Apple A12 chip iPhone Xs
Apple’s A12 Bionic chip levert nu al laptop-waardige prestaties (klik/tap voor groter) Afbeelding: Apple

Er gaan al geruchten dat ook Apple Intel aan de kant gaat zetten als leverancier van laptop chips. Het zou de eigen A12 ARM chip dan kunnen gebruiken als spierbundels voor zijn toekomstige MacBook (Pro) lijn.

Dat heeft echter nogal wat voeten in de aarde, aangezien het hele operating system dan aangepast moet worden voor die chip. Een eerste model zou dan ook pas op zijn vroegst over twee jaar verwacht kunnen worden. De ontwikkeling bij Qualcomm zou dat proces echter wel in een stroomversnelling kunnen brengen.

Een bijkomend voordeel is wel dat bij gebruik van eigen processor, de hele hardware infrastructuur en de software perfect op elkaar kunnen worden afgestemd. Dat komt de stabiliteit en prestaties alleen maar ten goede.

Glazen bol

We hebben hier bij OMT helaas geen glazen bol staan. Over welke richting dit op zal gaan voor Apple’s computers en laptops in het algemeen, valt dus nog geen zinnig woord te zeggen. We kunnen alleen maar afwachten en zien welke weg Apple in de toekomst gaat bewandelen om toch de top-producten te blijven maken die we toch een beetje van het bedrijf gewend zijn.

Persoonlijk hoop ik er een beetje op dat Apple zijn eigen A-serie chips zal integreren. De gesloten Apple ecologie zou zich dan uitstrekken – naast de iOS devices – over de hele lijn van Apple hardware. Dat lijkt me alleen maar ten goede te komen aan de ontwikkelsnelheid, stabiliteit en veiligheid. Iets waar we allemaal bij gebaat zijn.

Wat is jouw mening hierover? We zijn daar erg benieuwd naar, dus laat het weten in de reacties hieronder.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  aaa

  Als ze dat doen kan je het helemaal vergeten met het repareren van een Macbook.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Eerst hadden IBM die tegen een muur liep met zijn PowerPC G4/G5 en hebben we een lange overgang naar Intel’s i-series gehad. Rosetta was toen nodig omdat ook de apps mee te krijgen. Een ramp voor maatwerksoftware, maar we hebben toen wel meer apps zien sneuvelen. Zelf geen last van gehad overigens. We kregen er goede virtualisatiesoftaare voor terug (Unity, Parallels)

  Nu is het Intel die het niet meer kan bijbenen en eventueel Apple die het kan overnemen met een andere architectuur. Ik neem aan dat een vergelijkbaar scenario zich dan herhaalt met veel kosten tot gevolg. Werkt virtualisatie net zo lekker op ARM als op Intel?

  En wat als Apple het over een paar jaar ook niet meer trekt? Is er dan weer een partij als kandidaat?

  ik haal hier een paar dingen uit:

  – iedere chipbakker loopt een keer tegen de grenzen van zijn ontwerp aan en OS makers moeten hierop anticiperen en elke X jaar een nieuwe architectuur omarmen

  – software moet efficiënter. Je kunt matig programmeerwerk niet blijven opvangen met meer hardware

 • Profielfoto
  Paul26

  Bericht verwijderd door moderator

  Zoals al vaker gezegd: graag alleen ter zake doende reacties. Meldingen van typ- of contentfouten kunnen via een PB worden gemeld. Niet-relevante reacties worden verwijderd.

 • Profielfoto
  queenfan

  @Paul26, meldt jezelf even aan als redacteur en schrijf zelf eens wat, dat gezeur.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Daarnaast heeft de 8cx chip een X24 LTE chip ingebakken, waardoor een theoretische internetsnelheid van 2 gbit/sec haalbaar zijn. Dat is bijna 5G.

  Bij mijn weten is er niet zoiets als een ‘gedefinieerde’ snelheid voor 5G. 5G kan ook veel langzamer zijn dan 2 Gbit/sec. (‘Gbit’ dus, en niet ‘gbit’ want ‘g’ is geen SI-voorvoegsel.) De snelheid hangt logischerwijs af van een hoop factoren. De theoretische maximale snelheid loopt ook in de honderden Gbit/sec.

 • Profielfoto
  steveb

  de macbook heeft nu al een T2 naast de intel chip.
  waarom kan die T2 binnenkort niet vervangen worden door een A12?

  aanpassen van mac os tot A chips kunnen gebruikt worden?
  mac os 10.xx.xx kennen we al dik 17 jaar.
  tijd voor iets volledig nieuw. to build from the bottom.
  mac os 11

  klaar om 64 bit te vervangen voor 128bit?

   

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Zover ik weet wordt bij het toekomstige 5G in Nederland een internetsnelheid van 3Gb/s gehanteerd. Dan zit die 2Gb/s toch erg dichtbij.

  Ik zie een compleet nieuw maOS ook wel zitten. ben wel benieuwd wat dat voor gevolgen zou hebben voor apps als Parallels en VMware. Die maken nu direct gebruik van de mogelijkheden van de Intel processor. Als Apple zijn eigen processor gaat gebruiken moet daar ook de zaak flink op de schop. Toch zal er wel een overgangsperiode zijn waarin dat soort ontwikkelaars de tijd krijgen om hun software aan te passen.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  De vorige overstap naar Intel was zeer succesvol ook al duurde het een tijdje tijdens de overgang. Iedereen blij. Het lijkt mij heel logisch en voor de hand liggen om nu volledig naar A12 en opvolgers over te stappen nu blijkt dat deze chips zo boven verwachting presteren.

  Qualcomm en Apple hebben al zo lang ruzie. Apple heeft er enorme baat bij om zich volledig los te werken van hun grootste kwelgeest op dit moment.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Apple heeft mijns inziens de beste papieren om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden. Het is het enige bedrijf dat:
  * veel ervaring heeft met het vlekkeloos overstappen van het ene fundament naar het andere (van Motorola 68000 naar PowerPC, van OS 9 naar OS X; van PowerPC naar Intel);
  * niet alleen de software en assemblage geheel in eigen hand, heeft maar ook de belangrijkste chips geheel zelf ontwerpt. En daar inmiddels ook veel ervaring mee heeft;
  * als geen ander bedrijf is staat is op grote schaal te opereren…
  * … én een relatief klein productportfolio heeft zodat de focus van die schaalgrootte daarop gebundeld wordt;
  * de volledige controle heeft over de uitrol van updates en upgrades, waardoor nieuwe technologieën ook softwarematig snel uitgerold en ondersteund kunnen worden;
  * nú al ruimschoots de snelste mobiele chips ter wereld heeft (de voorlaatste A11 chip is al sneller dan de allersnelste mobiele chip van welke concurrent dan ook);
  * nú al de meest volwassen, meest solide en meest veilige software heeft die daar naadloos op draait.

  Qualcomm:
  * zal laptopmakers moeten overtuigen hun chips te gaan gebruiken (lees: compleet aangepaste hardware moeten laten ontwikkelen)…
  * …en OS-makers moeten overtuigen hun OS aan te passen aan hun chips, of als Qualcomm zelf een besturingssysteem moeten bouwen (processen die achter de schermen nu al gaande zullen moeten zijn om ervoor te zorgen binnen afzienbare tijd met iets functioneels te komen);
  * zal NOOIT volledige toegang krijgen tot álle inside information van alle hardware en software van andere fabrikanten bij de implementatie van hun chips (tenzij ze net als Apple alles in eigen hand zullen gaan nemen).

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @mvmaastricht Je punten over Qualcomm zie ik niet zo. Microsoft probeert het (weer) met Windows 10 op ARM, dan is er nog Google Chrome OS en Linux, dus een OS-en zijn er. Aangezien Apple alleen in het hoge segment van de laptop markt zit is er volgens mij wel ruimte voor een Qualcomm chip die snel, energie zuinig en goedkoper is dan Intel. Ook in de server markt staat Intel onder druk door ARM.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Sugar and Cream op 9 december 2018 11:29
  Zover ik weet wordt bij het toekomstige 5G in Nederland een internetsnelheid van 3Gb/s gehanteerd. Dan zit die 2Gb/s toch erg dichtbij.

  Ik zie een compleet nieuw maOS ook wel zitten. ben wel benieuwd wat dat voor gevolgen zou hebben voor apps als Parallels en VMware. Die maken nu direct gebruik van de mogelijkheden van de Intel processor. Als Apple zijn eigen processor gaat gebruiken moet daar ook de zaak flink op de schop. Toch zal er wel een overgangsperiode zijn waarin dat soort ontwikkelaars de tijd krijgen om hun software aan te passen.

  In Nederland zul je snelheden kunnen verwachten van 50 Mbit/s (platteland tot 1 à 2 Gbit/s). Maar de uitspraak dat een snelheid ‘bijna 5G’ is, is gewoon onnozel. Of zeg je thuis ook dat bijvoorbeeld 200 Mbit/s ‘bijna WiFi’ is?

  5G ondersteunt trouwens ook netwerken met lage throughput tbv bijvoorbeeld sensornetwerken. Dan ga je al snel over kbit/s spreken.