Barry Kraakman
Barry Kraakman Accessoires 5 december 2018

Pioneer ‘all in’ op draadloze CarPlay

Pioneer, leverancier van de zogenaamde aftermarket interactieve systemen voor in de auto, was er na de lancering van CarPlay als de kippen bij met concrete plannen om dit te ondersteunen. En hoewel het auto-vriendelijke systeem steeds vaker als standaard optie in auto’s is te vinden, lanceert Pioneer nóg meer CarPlay-systemen.

CarPlay zonder snoer

Met de nieuwe systemen springt het in op één van de meest recente CarPlay-features. Waar je de iPhone voorheen met een snoer moest verbinden om CarPlay te kunnen gebruiken, kan dit sinds iOS 9 ook draadloos via bluetooth. Hoewel de feature dus al even in het besturingssysteem van de iPhone zit, heeft het even geduurd voordat fabrikanten hun hardware hier op afstemden.

Ondertussen biedt Pioneer vijf verschillende modellen aan die de draadloze functie ondersteunen. Twee daarvan (AVH-Z9100DAB en AVIC-Z910DAB)  zijn nét uitgebracht. De modellen, die zowel qua hardware als opties van elkaar verschillen, kosten respectievelijk €799,- en €1349,-.

Klik/tap voor groter.

Veiliger dan standaard infotainment-systeem

Het systeem, waarbij het scherm in de auto een simpel afgeleide van het besturingssysteem van de smartphone is, blijkt veiliger te zijn dan de standaard infotainment-systemen waarover de meeste auto’s tegenwoordig beschikken. Volgens de AAA, een Amerikaanse stichting voor verkeersveiligheid, zijn deze op smartphone-gebaseerde systemen eenvoudiger en hebben ze een consistenter ontwerp. Die combinatie maakt het geheel een stuk veiliger.

Ook op het gebied van snelheid betekent het een wereld van verschil. Zowel CarPlay als Android Auto hadden aanzienlijk minder minder tijd nodig om taken uit te voeren. Zo was het (handsfree) bellen 5 seconden sneller, en het opzetten van een navigatie-route zelfs 15 seconden sneller. Waarbij de variant van Apple over het algemeen zelfs nog íets sneller was dan de concurrent van Android.

Ben je nog niet onder de indruk van Apple CarPlay? Sinds iOS 12 kan je ook je vertrouwde navigatie-app op het grote scherm navigeren. (Zie ook → CarPlay in iOS 12: Waze zo goed als klaar, TomTom volgt later)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pioneer ‘all in’ op draadloze CarPlay
Sluiten