Apple weer in patentrechtszaak verwikkeld, nu om Apple Pay

Door: Night - 7 reacties
Patent troll

Eens in de zoveel tijd krijgt elk succesvol bedrijf er mee te maken: ’Patent trolls’. Vage bedrijven klagen dan een bekend, rijk bedrijf aan op basis van onduidelijke, ongebruikte patenten om er maar zoveel mogelijk schadevergoeding uit te slaan. In dit geval heeft de patentinbreuk betrekking op Apple Pay.

Apple Pay

Volgens een rapport van Patently Apple zou Apple Pay inbreuk maken op een patent van het bedrijfje Fintiv. Dat patent heeft betrekking op “het beheer van virtuele kaarten die zijn opgeslagen op mobiele apparaten. Het beschrijft het voorzien van een contactloze kaart in een mobiel apparaat met een mobiele portemonnee-applicatie”. Dit is van toepassing op vrijwel alle iOS-apparaten die Apple Pay ondersteunen.

patent
Diagram van een applicatie voor een mobiele portemonnee en bijbehorende integratie. Afbeelding: Patently Apple (klik/tap voor groter)

Patent troll

Of de patenttroll Fintiv succesvol zal zijn, valt nog te bezien. Toch zal het zal niet de eerste keer zijn dat de rechtbank zich in het voordeel van de houder van zo’n vaag patent uitspreekt.

Ter illustratie: De website van Fintiv is – niet verrassend – erg mager en biedt veel stockfoto’s in combinatie met hyper-marketing termen. Hoewel het bedrijf een prominente ‘producten’-koptekst bovenaan hun site toont, leidt het alleen maar naar meer bedrijfsoverzicht van Fintiv en een webportal om contact met hen op te nemen.

Hoewel het bedrijf boogt op “meer dan 20 jaar ervaring” is Fintiv pas opgericht in 2018 en zou ergens tussen de 11 en 50 personeelsleden werkzaam hebben in de “mobiele betalingen and marketing industrie”.

Niet de eerste keer

Het is voor Apple allang niet meer de eerste keer dat het te maken krijgt met een patent troll. Afgelopen juli werd het bedrijf nog aangeklaagd voor een vermeende patentinbreuk van Siri’s spraakherkenning. Daarvoor werd Apple ook al aangeklaagd vanwege zijn ‘Niet Storen’ functie. Het bedrijfje SMTM claimde toen dat dit inbreuk deed op een patent dat ging over “Inactieve modus van mobiele apparaten en de verificatie hiervan”.

Ook nu is Siri nog een heet hangijzer. In Israel is een rechtszaak aangespannen omdat de Hebreeuwse stem ten onrechte gebruikt zou zijn.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  ik vind het raar dat apple hun strategie van vroeger niet meer uitvoert

  vaak kochten ze startups of bedrijven om hun patenten. (en ingenieurs, ontwikkelaars,…)

  wat als zen u eens deze kochten en hun chip producent en hun assamblage bedrijven.
  dan hadden de concurrenten ook een probleem door foxcon te missen

 • Profielfoto
  monty python

  Komt misschien duurder uit, want dan ‘verlies’ je elke zaak. Zullen er ook wel heel veel winnen, en die lees je zelden

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Kopen? Dan zouden ze een punt moeten hebben dat je daarmee afkoopt anders beloon je slecht gedrag. Je koopt dan in feite het patent: de ‘werknemers’ zijn immers verder advocaten.

 • Profielfoto
  bartvanderveer

  Dus ik begin in 2018 een bedrijf, bedenk een patent voor iets wat een ander al 2 jaar gebruikt, ga dan naar de Rechter en win van Apple …?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Het artikel geeft een scheef beeld. Het betreft hier een patent dat zeker niet uit 2018 stamt, zoals bartvanderveer hierboven lijkt te denken.

  Het zijn ook alleen de Apple-minded sites die Fintiv een patent troll noemen. Ik zou zelf die conclusie niet zo snel trekken op basis van een site die verbeterpunten heeft.

 • Profielfoto
  SuperAn

  Ja idd, gaat ver om zonder veroordeling iemand een patent trol te noemen, zonder IP geen ontwikkeling, het is niet omdat het hier om Apple gaat dat ze zich nier aan de wetten en het eigendomsrecht moeten houden

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Elk bedrijf met een beetje geld pleurt er op dagelijkse basis patenten uit voor elke scheet die ze laten. Ook Apple. En deze brij van nep-creativiteit kan dus ook tegen je gebruikt worden. Zo gaat dat.