Overname Tele2 door T-Mobile is definitief goedgekeurd

Door: Barry Kraakman - 4 reacties

De Europese Commissie heeft eindelijk akkoord gegeven op de overname van Tele2 door T-Mobile. Daarmee lijkt de Nederlandse markt definitief van 4 naar 3 mobiele providers terug te gaan.

Minder concurrenten, meer concurrentie

Bijna een jaar geleden, op 15 december 2017, maakte T-Mobile bekend dat het Tele2 wilde overnemen. Beide bedrijven zijn relatief kleine spelers op de provider-markt binnen Nederland. Het doel van de overname werd dan ook niet onder banken of stoelen geschoven. Door de handen ineen te slaan, wilden ze meer concurrentie tegen het “machtsblok van KPN en Vodafone-Ziggo” bieden. Maar daar stak de Europese Commissie al snel een stokje voor.

Onzekerheid bij Tele2

Deze commissie was namelijk bang dat de overname zou leiden tot een prijsstijging voor de Nederlandse consument. Door het aantal spelers op de mobiele markt met één concurrent te verlagen, zou een prijsstijging in de hand worden gewerkt. Dat leverde tot veel onzekerheid bij Tele2, de kleinste provider op de Nederlandse markt. De toekomst van deze provider leek zelfs af te hangen van deze fusie.

Maar omdat T-Mobile en Tele2 samen maar zo’n 25% marktaandeel hebben, lijkt een prijsstijging niet voor de hand liggend. Bovendien zouden de grote concurrenten zich meer bezighouden met het leveren van een mobiele dienst voor hun vaste klanten. En daarmee geeft de Europese Commissie dus een onvoorwaardelijk groen licht voor de overname.

Tele2 T-Mobile EU
Klik/tap voor groter. Afbeelding: EU/Etienne Ansott

Opgetogen T-Mobile belooft veel

Natuurlijk reageert T-Mobile opgetogen. Ook blijft het bedrijf achter de beloftes staan, die het bedrijf wilt waarmaken zodra de overname is afgerond. Één daarvan is dat het, als eerste provider in Nederland, een landelijke 5G-dekking wilt lanceren. Bovendien hoeven klanten van Tele2 met een onbeperkte databundel (nog) niets te vrezen. Het bedrijf belooft dat klanten van de Unlimited-bundel hier ook de komende drie jaar maximaal €25,- voor blijven betalen. En door zich in de glasvezel-markt te mengen, wilt het bedrijf ook hier met aantrekkelijke prijzen concurreren.

De beloftes klinken leuk, al moeten we natuurlijk nog even afwachten wat er in de praktijk van komt. Maar het begin is wat ons betreft goed. Ben jij benieuwd wanneer je als iPhone-gebruiker gebruik kunt maken van het 5G-netwerk? (Zie ook → ‘Eerste iPhone met 5G-verbinding op z’n vroegst in 2020′)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Not_a_Guru_yet

  Oud nieuws….

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  Inderdaad oud nieuws… Als ik op Google Nieuws zoek kom ik artikelen tegen die dit op 27 november al berichtten…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dat klopt. Vorige week was ik een week op vakantie en heeft OMT met een vervangende hoofdredactie gedraaid. Het verbaasde mij ook een beetje dat het toen niet is opgepakt.

  Omdat dit een dossier is dat we actief volgen, hebben we besloten het -onlangs dat het 5 dagen oud nieuws is- toch te vermelden voor de compleetheid.

 • Profielfoto
  Peppijnr

  Goed artikel alleen jammer van die taal fouten. T-Mobile wil de belofte waarmaken en niet wilt en T-Mobil wil als eerste een landelijke 5G dekking lanceren en niet wilt.