Ontwikkelaars eerder miljonair in de App Store

Door: Night - 9 reacties
App Ontwikkelaar

Dat de meeste winst voor Apple tegenwoordig uit ‘Diensten’ komt is allang geen geheim meer. Hoewel de meeste mensen de producten van Apple, zoals iPhones, erg duur vinden, blijkt Apple daarmee toch niet het meeste geld te verdienen. Onder andere aankopen in de App Store, de winkel voor iOS apps, zorgen voor een grote bron van inkomsten voor het bedrijf. Gelukkig snijdt dat mes aan twee kanten.

Een publicatie van Sensor Tower heeft aangetoond dat ontwikkelaars met hun apps aanzienlijk meer geld verdienen in de App Store van Apple, dan in de Google Play store. Er is gekeken naar Amerikaanse ontwikkelaars die hun eerste miljoen dollar winst hebben gehaald met de verkoop van hun apps. Dat aantal was in 2018 in de App Store bijna het dubbele van het aantal in Google Play. Maar liefst 164 ontwikkelaars bereikten in de App Store deze mijlpaal, tegen 88 in de winkel voor Android apps.

Stijging minder hoog

Er moet gezegd worden dat de groei dit jaar minder was dan bij Google Play. Vorig jaar was de verhouding nog 143 tegen 71. De groei van het aantal ‘1M$’ ontwikkelaars in de App Store was met 15 procent dus lager als de 24 procent bij Google Play.

Het zal je niet verrassen dat de meeste ontwikkelaars, die de miljoen dollar grens hebben bereikt met hun app, in de categorie ‘Spellen’ waren te vinden. Toch is er een groot verschil in opbouw, wanneer we de 1M$ apps uit de twee winkels vergelijken.

Apple App Store

App Store apps
(klik/tap voor groter)

De Games categorie vertegenwoordigde zo’n 60 procent van de Amerikaanse App Store inkomsten. 54 van de 164 nieuwe miljonairs – ongeveer 33 procent, kwamen dan ook uit deze categorie. Dit percentage is ten opzichte van vorig jaar echter met 10 procent gedaald.

In de categorieën Lifestyle en Health & Fitness verdubbelden het afgelopen jaar het aantal miljonairs met een groei van respectievelijk 5 naar 10 procent en van 6 naar 12 procent.

Google Play

Google Play apps
(klik/tap voor groter)

In de Google Play store was er nauwelijks verschil tussen 2017 en 2018. De Games categorie vertegenwoordigt hier een veel groter deel van de nieuwe miljonairs. Deze categorie stond dan ook voor een winstpercentage van 84 procent. 57 van de 88 nieuwe miljonairs kwamen uit deze categorie.

In de overige categorieën waren de 1M$ apps redelijk gelijkmatig verdeeld en waren er nauwelijks grote verschillen te zien met afgelopen jaar. Zeker geen enorme stijgingen, zoals in de App Store. Met slechts 6 procent kwam de categorie Social op de tweede plaats.

Eerder miljonair in de App Store

Het aantal gedownloade apps en de winst hebben het afgelopen jaar in zowel de App Store als bij Google Play de stijgende lijn vastgehouden. Er wordt dus meer geld verdiend en dat is prima nieuws voor de ontwikkelaars. Men kan echter wel verwachten dat het eerste miljoen eerder wordt binnengehaald in Apple’s App Store dan in de Google Play store.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Frans

  Best wel grappig, dit soort statstieken, maar waar hebben we het over? 252 developers die miljonair zijn geworden. Van de hoeveel? Ik vermoed dat het maar een heel minimaal percentage is.

  Veel interessantere statistieken, om een en ander in perspectief te zetten, lijken mij: Hoeveel procent van de developers kan een modaal inkomen uit de App Stores halen? Welk deel haalt net aan een minimum waar ze rond van kunnen komen? Hoeveel verdienen zo goed als niets? En dat dan weer verdeeld over de verschillende app categorieën. Misschien kan de redactie dat eens uitzoeken?

 • Profielfoto
  monty python

  En toch ook wel erg weinig evolutie de laatste tijd qua apps. Alle games zijn hetzelfde of hebben hetzelfde doorzichtig verdienmodel. En veel nuttige tools komen er echt niet meer bij.

 • Profielfoto
  Shmoo

  En toch ook wel erg weinig evolutie de laatste tijd qua apps.

  Precies… En ze vertellen er ook niet waar die miljonairs zitten. Dat zijn de Clash of Clans, Candy Crush en allemaal dat soort franchise apps die idd. miljoenen verdienen aan in-app transacties.

   

  De ‘gewone’ ontwikkelaar die een app wilt maken dat iets ‘doet’ die kan er heel erg moeilijk van leven.

   

  Stats zijn allemaal van september 2018 via https://www.statista.com/

  Dit laat denk ik heel goed zien dat we wel over die populariteitsbubbel van app groei heen zijn. Sinds eind 2015 – begin 2016 is het heel erg stabiel qua groei van iOS apps.

   

  Dan gaan we kijken waar al die marge van apps zit. Dit is enkel iOS. De rode dingen die ik gemarkeerd heb zijn de items die Apple elk jaar uitlicht. Nieuwe camera’s op je iPhones waar je zo ontzettend veel mee kunt doen. En de productiviteit van iPads. Wel raar dat maar 2% van het aanbod zich op dat gebied richt. Je zou toch verwachten dat developers juist op dat soort items gaan richten, daar legt Apple namelijk continu de aandacht op. Probeer daar dan maar eens geld aan te verdienen.

   

  En als laatste, kijk eens naar wat de gemiddelde iOS prijs van een app is.

   

  PRECIES!!! iOS is een failliet platform voor developers die iets willen verdienen aan software-software. Er is maar één manier om geld te verdienen en dan moet je spelletje maken met 1,- in-app aankopen erin. Dan kun je mogelijk je broek wel ophouden wanneer je ook verstand hebt van marketing en al dat soort dingen. Het grootste gedeelte, die serieus iets willen maken dat een toegevoegde waarde heeft kan er echt niet van leven en moet app ontwikkeling doen naast hun reguliere baan.

  *Vergeet niet van bovenstaande cijfertjes gaat ook nog eens 30% naar Apple. Succes developers.

   

  Ik zou de cijfers voor de Mac er wel eens naast willen leggen. Niet de Mac App Store maar gewoon in het algemeen Mac developers. Die hoor je volgens mij nooit klagen omdat mensen met een Mac volgens mij makkelijk 10 – 20 (INDIE) en 50 tot 99,- neertellen voor software.

   

   

   

 • Profielfoto
  sedikit

  Tjonge tjonge, wat een prestatie! Miljonair worden/zijn, kennelijk als doel. Gefeliciteerd! Dan ben je wat. Kun je zo aanschuiven bij Harry Mens in Business Class. En wat dan nog?!

 • Profielfoto
  defores

  Niet te vergeten degenen die zo ‘rijk’  zijn geworden hebben waarschijnlijk ook een kapitaal injectie aan investering gehad.

  Maar inmiddels zit Android wel op het niveau van iOS dat je mag afvragen hoe lang Apple stand houd met hun huidige prijsklasse.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @Shmoo, wat ik mis in je betoog is om welke omzet het gaat. Een heel klein percentage van een heleboel kan ook een aardig bedrag zijn. Die percentages zeggen me niet zoveel. Volgens mij is de App store een miljarden business.

 • Profielfoto
  donut

  Graag een artikel over hoeveel developers falliet zijn gegaan…

  (uitgesplitst naar Android en iOS)

  Vooralsnog gok ik voor millionair worden op de postcode kanjer.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  sedikit op 23 december 2018 17:47
  Tjonge tjonge, wat een prestatie! Miljonair worden/zijn, kennelijk als doel.  … … En wat dan nog?!

  Als bedrijf zal dat een niet onbelangrijk doel zijn. Als Apple geen miljonair (in dit geval miljardair) zou zijn, dan was het gauw gedaan met de ontwikkelingen van ons geliefde merk.

  Met software-ontwikkelaars is dat niet anders. Wat denk je dat het ontwikkelen van een beetje game kost? 1200 euro?! .:)

   

 • Profielfoto
  Rick

  Vertrouwen op loterijen is nog dommer dan vertrouwen op een app