Night
Night Diensten 23 december 2018

Ontwikkelaars eerder miljonair in de App Store

Dat de meeste winst voor Apple tegenwoordig uit ‘Diensten’ komt is allang geen geheim meer. Hoewel de meeste mensen de producten van Apple, zoals iPhones, erg duur vinden, blijkt Apple daarmee toch niet het meeste geld te verdienen. Onder andere aankopen in de App Store, de winkel voor iOS apps, zorgen voor een grote bron van inkomsten voor het bedrijf. Gelukkig snijdt dat mes aan twee kanten.

Een publicatie van Sensor Tower heeft aangetoond dat ontwikkelaars met hun apps aanzienlijk meer geld verdienen in de App Store van Apple, dan in de Google Play store. Er is gekeken naar Amerikaanse ontwikkelaars die hun eerste miljoen dollar winst hebben gehaald met de verkoop van hun apps. Dat aantal was in 2018 in de App Store bijna het dubbele van het aantal in Google Play. Maar liefst 164 ontwikkelaars bereikten in de App Store deze mijlpaal, tegen 88 in de winkel voor Android apps.

Stijging minder hoog

Er moet gezegd worden dat de groei dit jaar minder was dan bij Google Play. Vorig jaar was de verhouding nog 143 tegen 71. De groei van het aantal ‘1M$’ ontwikkelaars in de App Store was met 15 procent dus lager als de 24 procent bij Google Play.

Het zal je niet verrassen dat de meeste ontwikkelaars, die de miljoen dollar grens hebben bereikt met hun app, in de categorie ‘Spellen’ waren te vinden. Toch is er een groot verschil in opbouw, wanneer we de 1M$ apps uit de twee winkels vergelijken.

Apple App Store

App Store apps
(klik/tap voor groter)

De Games categorie vertegenwoordigde zo’n 60 procent van de Amerikaanse App Store inkomsten. 54 van de 164 nieuwe miljonairs – ongeveer 33 procent, kwamen dan ook uit deze categorie. Dit percentage is ten opzichte van vorig jaar echter met 10 procent gedaald.

In de categorieën Lifestyle en Health & Fitness verdubbelden het afgelopen jaar het aantal miljonairs met een groei van respectievelijk 5 naar 10 procent en van 6 naar 12 procent.

Google Play

Google Play apps
(klik/tap voor groter)

In de Google Play store was er nauwelijks verschil tussen 2017 en 2018. De Games categorie vertegenwoordigt hier een veel groter deel van de nieuwe miljonairs. Deze categorie stond dan ook voor een winstpercentage van 84 procent. 57 van de 88 nieuwe miljonairs kwamen uit deze categorie.

In de overige categorieën waren de 1M$ apps redelijk gelijkmatig verdeeld en waren er nauwelijks grote verschillen te zien met afgelopen jaar. Zeker geen enorme stijgingen, zoals in de App Store. Met slechts 6 procent kwam de categorie Social op de tweede plaats.

Eerder miljonair in de App Store

Het aantal gedownloade apps en de winst hebben het afgelopen jaar in zowel de App Store als bij Google Play de stijgende lijn vastgehouden. Er wordt dus meer geld verdiend en dat is prima nieuws voor de ontwikkelaars. Men kan echter wel verwachten dat het eerste miljoen eerder wordt binnengehaald in Apple’s App Store dan in de Google Play store.

Reageer op artikel:
Ontwikkelaars eerder miljonair in de App Store
Sluiten