‘Nieuw patent wijst op iPhone met aanraakgevoelige achterkant en meer’

Door: Barry Kraakman - 4 reacties

Hoewel de patenten een hoop gedoe met zich meebrengen, is het voor bedrijven als Apple belangrijk om hun innovaties vast te leggen. Wanneer een patent wordt toegewezen, wordt het voor concurrentie moeilijker om soortgelijke producten of technieken te ontwikkelen.

Een nadeel van patenten is echter dat nieuwste innovaties en ideeën sneller uitlekken. Het is namelijk niet mogelijk om patenten voor eeuwig geheim te houden. Deze week zijn er 37 patenten aan Apple toegewezen, die interessante innovaties aan het licht brengen.

iPhone met aanraakgevoelige achterkant

We verwachten niet dat Apple snel in de trend van opvouwbare smartphones zal meegaan. Ook een iPhone met twee schermen gaat ‘m waarschijnlijk niet snel worden. Maar een patent wijst dat Apple experimenteert met het idee om de achterkant van een iPhone te voorzien van een aanraakgevoelige oppervlakte. In het patent wordt een elektronisch apparaat beschreven waarbij content, dat aan de voorkant wordt laten zien, wordt beïnvloedt door input via de touch-sensoren aan de achterkant.

Geloofwaardige toepassing

Lang niet alle technieken die in een patent worden omschreven worden in producten voor de consument gebruikt. Sommigen zijn simpelweg niet overtuigend genoeg. Toch zien we het wel gebeuren dat de achterkant van de iPhone wordt ingezet als input-vlak. Denk alleen al aan het omslaan van een pagina in je e-book, het doorspoelen in een film of het tikken op het scherm in een game. En dat alles zónder het scherm (deels) met je hand te bedekken. Een beetje hetzelfde idee achter de Digital Crown op de Apple Watch.

Apple iPhone Airpower Watch AirPods
Klik/tab voor groter

AirPower, aanraakgevoelige stof

Verder wordt in deze serie toegewezen patenten beschreven hoe software moet voorkomen dat apparaten op die op AirPower liggen, gevoelige informatie met elkaar delen. Ook heeft Apple een patent toegewezen gekregen waarin een ‘slimme stof’ wordt omschreven. Deze stof, geïntegreerd met een afstandsbediening, kan aanraakgevoeligheid omzetten in acties.

Hoewel patenten niet garant staan voor innovatie in toekomstige producten, zal een deel van de omschreven technieken waarschijnlijk wel in productie worden genomen. Wat voor innovatie zie jij graag in toekomstige producten van Apple? (Zie ook → ‘AirPower krijgt privacy-functie én ondersteunt meerdere oplaad-standaarden’)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Spinozo

  Patenten zouden pas toegewezen moeten worden op het moment dat je ook daadwerkelijk iets op de markt brengt. Dan hoef je het niet eerder vast te leggen en lekt het ook niet uit.

 • Profielfoto
  xaddict

  @spinozo: eerder een proof of concept. Anders kunnen anderen je voorbij snellen omdat je je keten niet op orde hebt.

  Als je echter een patent voor een autonome stone inlevert en je kunt met wat stukken duct tape en plastic laten zien dat het idee al werkt, ga je gang.

  ———

  Een ander nadeel aan patenten is dat het innovatie tegenhoudt. Als ik een scherm dat drukgevoelig is wil ontwerpen moet ik al andere technieken gaan gebruiken dan in vastgelegde patenten. Niet alleen de sensoren, ook het scherm, de tussenlaag, de microprocessor. Alles moet veilig zijn anders kun je in rechtszaken terecht komen

 • Profielfoto
  Maikelw

  @xaddict: Gewoon je product in China laten ontwikkelen. Stel je een rechtzaak in ieder geval uit; Zakken vullen en pleite gaan hahaha.

 • Profielfoto
  steveb

  wat verwacht ik nog?

  1. E-sim
  kan (misschien snel)  de fisieke sim vervangen  door dual  E-sim te worden

  2. apple komt met eigen 5g chip?

  3. E sim wordt vervangen door I-Sim.
  deze is zo klein dat hij in de A chip past.
  sneller en misschien ook veiliger? dus kan dit plaats bieden voor meer identiteit gegevens, rijbewijs,…?

  4. nieuwe batterij technologie?
  tegenwoordig gebruiken we nog steeds technologie uit de jaren 90.
  misschien ijdele hoop maar deze deels ik waarschijnlijk met heel veel klanten