Noah Korevaar
Noah Korevaar Diensten 13 december 2018
Leestijd: 2 minuten

Netflix test nieuwe terugspoelfunctie. Handig of irritant?

Je hebt soms epische momenten of kritische scenes in series of films die je het liefst meteen even terug zou willen kijken. Terugspoelen dus. Maar dat kan makkelijker volgens Netflix.

Neem bijvoorbeeld de Netflix Original Daredevil, waarin de makers zichzelf telkens weer overtreffen met steeds langere vechtscènes waarin niet geknipt werd. Dan wil je het liefst meteen nog een keer kijken, om te checken hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. Netflix was zich daar goed van bewust en werkte aan een oplossing.

Netflix test terugspoelknop

In plaats van dat jij onhandig secondes terug gaat spoelen met een lompe afstandsbediening, test de streamingdienst een simpelere oplossing. Tegenover de LA Times heeft Netflix de test van een instant replay-feature bevestigd. Je kent vast de knop die in beeld komt wanneer de intro van een serie begint: “skip intro”. Je hoeft vervolgens enkel op de play-knop te drukken op het intro direct te skippen. Reuze handig!

Netflix test nu een vergelijkbare knop die verschijnt na bijzondere scènes. De gigant kan natuurlijk precies met al zijn gebruikersdata zien welke scènes vaak teruggekeken worden. Een groot deel van die functionaliteit kan dus geautomatiseerd worden.

De “watch that scene again” knop verschijnt nu bij test-participanten tijdens specifieke series en films. Dumplin’ en Mowgli worden als voorbeelden genoemd. Wanneer zij op de play-knop drukken terwijl die knop in beeld verschijnt, wordt de scène meteen opnieuw gestart. Oftewel, naadloos en accuraat terugspoelen.

De bekende ‘skip intro’-knop. Klik/tab voor groter

Geen zekerheid

In het statement benadrukt de streamingdienst dat het slechts een test is, en dat we er dus nog niet teveel van moeten verwachten. Netflix “wil slechts leren” en een bredere uitrol is dus allesbehalve een zekerheidje.

Dat heeft er alles mee te maken dat de nieuwe feature naar verluidt behoorlijk controversieel is. Participanten zijn soms dankbaar voor de optie, maar wanneer de knop te vaak verschijnt is het ontzettend irritant. Je zit helemaal in je favoriete serie of film, en dan komt er opeens een knop in beeld. Tijdens het intro is dat geen ramp, maar middenin een aflevering wel.

Netflix zou de functie optioneel kunnen maken, maar dat is normaliter niet de manier waarop het bedrijf te werk gaat. Slechts een klein gedeelte van de abonnees zal immers daadwerkelijk zijn instellingen verkennen. Op papier is het dus een toffe functie, en Netflix heeft de data om de knop op de perfecte momenten toe te passen. Of wij er ook allemaal gebruik van kunnen gaan maken, is echter maar de vraag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Netflix test nieuwe terugspoelfunctie. Handig of irritant?
Sluiten