Night
Night Nieuws 30 december 2018

Netflix stopt met in-app aankopen

Na Spotify en Epic Games stopt nu ook Netflix met het aanbieden van in-app aankopen. De videodienst gaat zijn abonnementen en registraties via een eigen website afhandelen. Zo wil het bedrijf de hoge kosten die Apple en Google rekenen voor in-app aankopen, omzeilen. De Netflix app zelf blijft wel gewoon beschikbaar in de Apple Store.

Apple ontvangt een percentage van de opbrengsten als een ontwikkelaar iets verkoopt in de App Store, of het nu de app zelf is of in-app aankopen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige bedrijven niet blij zijn met deze praktijk. Sommigen hebben zelfs gebruikers aangemoedigd om zich rechtstreeks op hun website te abonneren in plaats van via de App Store.

Apple heeft enkele wijzigingen doorgevoerd om hun aandeel iets te verlagen, maar het lijkt erop dat dat niet genoeg is geweest voor Netflix. Het bedrijf heeft onlangs bevestigd dat ze iTunes-betalingen voor nieuwe abonnees niet langer zullen accepteren.

Netflix kijken op de bank

Registratie én betaling via Netflix website

Dit houdt in dat, als je je voor het eerst abonneert op Netflix, je je abonnement moet activeren via de website van de video-dienst. Voorheen kon dat in de Netflix app zelf. Dit geldt ook voor klanten waarvan het abonnement is afgelopen en die dit willen vernieuwen. Het vernieuwen van hun abonnement zal nu via de Netflix-website moet gaan. Voor lopende abonnenten veranderd er niets.

Toch lijkt het niet erg vervelend voor gebruikers om zich opnieuw aan te moeten melden. Hoewel ze hun betaalgegevens nu eenmalig opnieuw moeten invoeren terwijl iTunes dat al had bewaard, kan het zomaar gebeuren dat een abonnement nu iets goedkoper zal worden.

Apps in abonnementsvorm

Wat interessant is, is dat de beslissing van Netflix’s zet komt in een tijd waarin Apple ontwikkelaars lijkt aan te moedigen om het abonnementsmodel aan te nemen. Dit zou voor de ontwikkelaars een gestage stroom van inkomsten opleveren. Maar dat geldt ook voor Apple, dat een percentage van die abonnement, gemaakt via de App Store, ontvangt.

Reageer op artikel:
Netflix stopt met in-app aankopen
Sluiten