Microsoft Edge komt met een nieuwe basis naar de Mac

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Apple maakte in een recent verleden Safari voor Windows, maar stopte daar in 2012 mee. Anno 2018 doet Microsoft het omgekeerde, want Microsoft Edge komt naar de Mac. Een versie voor macOS is een onderdeel van een herziene browser-strategie die het bedrijf uit Redmond heeft bedacht.

Microsoft Edge voor Mac moet in 2019 beschikbaar zijn en bevat een nieuwe basis. Microsoft gaat zijn browser baseren op Blink. Dat is de render-engine achter Chromium, de open source browser van Google waar Chrome op gebaseerd is.

Grote stap voor Microsoft

Microsoft neemt daarmee afscheid van zijn eigen EdgeHTML-engine en dat is een grote stap. Het bedrijf heeft letterlijk jarenlang zijn eigen browser-basis gemaakt. Dat begon al met Internet Explorer, dat lang dominant was. Nu is Chromium echter dominant en volgens topman Joe Belfiore, zorgt de overstap voor betere compatibiliteit en minder fragmentatie. Waardoor websites er op meer plaatsen goed uitzien.

Microsoft Edge op Windows
Microsoft Edge op Windows – Klik/tap voor groter.

Dit wil overigens niet zeggen dat Edge helemaal op Google Chrome gaat lijken. De veranderingen zitten onder de motorkap en de interface blijft grotendeels hetzelfde. Hoe Microsoft Edge er op de Mac uit gaat zien is nog niet bekend. Het bedrijf uit Redmond heeft echter al bewezen aardige interfaces voor de Mac te kunnen maken.

Mozilla maakt zich zorgen

Microsoft presenteert dit als goed nieuws, maar op het blog van Mozilla (de maker van Firefox) klinkt een ander geluid. De browsermaker spreekt zijn zorgen uit over de dominantie van Google. Chrome is al de meestgebruikte browser en nu Microsoft zijn browser ook nog op de engine van Chromium gaat baseren, blijft er weinig concurrentie over.

“De dominantie van Google over zoeken, adverteren, smartphones en het verzamelen van data creëert een enorm kromme markt die uiteindelijk niet in het voordeel van de gebruiker werkt”, schrijft Mozilla. “We concurreren met Google. Niet omdat dit een goede zakelijke kans is. We concurreren met Google omdat de gezondheid van het internet en het online leven afhankelijk is van concurrentie en keuze. Consumenten moeten kunnen beslissen of ze iets anders willen dan Google’s wil en actie willen ondernemen.” Wij schreven eerder al dat het tijd is om iets anders dan Chrome als alternatieve browser te proberen. (Zie ook → Het is tijd om Firefox een nieuwe kans te geven)

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Leuk artikel maar voor webinnovatie is dit een regelrechte ramp. Er zijn nu nog maar twee browser engines en de grootste is in handen van Google. Een bedrijf dat al meerdere malen aangetoond heeft dat het hartstikke goed is in het verkloten van software.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Een bedrijf dat al meerdere malen aangetoond heeft dat het hartstikke goed is in het verkloten van software.

  Ik ben niet zo op de hoogte van software-ontwikkeling, maar wat hebben ze allemaal verkloot dan?

 • Profielfoto
  janverweij

  Chromium is een fork van webkit, waar Safari op is gebaseerd als ik mij niet vergis. Alle engines zijn open-source, dus als je zin hebt, kan je de code controleren.

 • Profielfoto
  iMaf

  Een bedrijf dat al meerdere malen aangetoond heeft dat het hartstikke goed is in het verkloten van software

  Dat ze lak hebben aan privacy dat mag duidelijk zijn, maar software verkloten, Google Maps, Chrome? Of je mocht natuurlijk Android bedoelen wat ook niet echt verkloot te noemen is!!!
  Dus ik snap hem niet?
  Of beter nog geef enkele voorbeelden

 • Profielfoto
  Das

  Het is een klote browser, maar als je iets van web-development weet dan weet je ook dat Safari flink achter loopt. Dus in dit geval zou ik wat voorzichter zijn met alleen Microsoft te bashen. Microsoft is dat laatste tijd slim bezig, met bv de overname van GitHub en de beste editor voor front-end development Visual Studio Code gewoon gratis weg te geven.

  Als je echt zo begaan met web development (en je privacy) zou ik overstappen naar FireFox, vanaf versie 57 is dit weer een fantastische browser.

  Apple zou met zijn vermogen zo een erg goede Safari kunnen maken die weer mee kan met de moderne browsers, maar doet dat niet. Apple is alleen nog maar bezig telefoontjes en (achterhaalde) technologie voor te veel geld aan wannabies te verkopen.

  Desalniettemin geen Microsoft browser op mijn machine. Wel een slimme stap van MS, alleen was een pact met Mozilla tegen Google en Blink nog slimmer geweest.

 • Profielfoto
  Das

  Het is een klote browser

  Daar bedoel ik Edge mee voor de duidelijkheid, editen van een post is blijkbaar te moeilijk voor de webmasters hier, dus sorry voor een extra post.

 • Profielfoto
  wensink

  Nice. Deden ze ook in 1996, was ook een groot succes.

 • Profielfoto
  utopia_

  Ik vind het wel interessant. Laten we de render engine’s meer bij elkaar brengen en deze direct onder w3c laten vallen. Dan pas gaan we standaarden krijgen die overal gelijk zijn. De functionaliteiten boven op de render engine kunnen nog altijd uit elkaar lopen.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Tsja. Wat ik mis is “waarom?” Wat heeft Edge voor killerfeatures, behalve dat Microsoft Teams niet in Safari wil werken? Dat laatste lijkt mij een keuze van Microsoft en geen intrinsieke beperking van Safari.

  Ik hoor hier zeggen dat Safari ruk is, maar als dagelijks gebruiker van Safari nagenoeg zonder een andere browser deel ik dat idee niet. Het enige wat niet lekker loopt in Webex in de browser: die tab staat non stop te roepen dat het teveel geheugen kost. Maar waaraan ligt dat? Plug-in/browser/beide?