De kerstgedachte van Microsoft: frontale aanval op de iPad

Door: Raymon Mens - 20 reacties
Microsoft aanval iPad Surface 16x9

Kerstmis is vrede op aarde. Allemaal tezamen en saamhorigheid alom. Of je nu Windows- of iOS-gebruiker bent, we zijn allemaal een. Of toch niet? Microsoft verpakt een frontale aanval op de iPad in een schattige kerstcommercial.

De nieuwe Surface Go commercial is een moderne twist op Grandma got Run Over by a Reindeer. Een klein meisje zingt: “Oma, ga niet op pad om een iPad te kopen. Dat was prima toen ik zes was, maar nu ben ik tien. Mijn dromen zijn groter, dus ik heb nu een echte computer nodig.” De boodschap van Microsoft is duidelijk: Apple’s tablet is geen echte computer.

Surface Go vs. iPad Pro

Heel verrassend is deze zet niet. Microsft gaat als het de Surface betreft niet bepaald vaak uit van zijn eigen kracht. Al sinds 2013, toen Windows 8 tablets nog hip waren, vergelijkt Microsoft producten met iPad. De Surface-lijn wordt nu tegenover de iPad Pro gezet.

Microsoft spreekt met deze nieuwe reclame Apple’s huidige iPad-commercials direct tegen. Daarin wordt de iPad Pro juist als volwaardige computer gepositioneerd. Volgens Apple is de iPad inmiddels krachtiger dan iedere hedendaagse laptop. Maar is het wel een echte computer? Het is een kwestie die steeds interessanter wordt. Apple’s nieuwste tablet capabeler dan ooit, maar iOS blijft een hele grote beperking, zoals je in onze review kunt lezen.

Microsoft gebruikt oude strategie Apple

Overigens was Apple vroeger zelf ook niet vies van de Mac tegenover de PC te positioneren. In de inmiddels legendarische Mac vs. PC commercials werd de PC afgeschilderd als saai, slecht functionerend apparaat. Anno 2018 is de kerstreclame van Apple echter een en al creativiteit en warmte. De concurrentie is nergens te bekennen. In plaats daarvan focust de reclame op creativiteit en dat je niet bang moet zijn om die te delen met anderen. (Zie ook → Mac speelt de hoofdrol in Apple’s kerstcommercial voor 2018)

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Microsoft gebruikt oude strategie Apple

  Klopt, maar ik vond die van Apple wel grappig. Als je dan toch in de aanval gaat, dan moet het goed zijn. Dat kan je van dit spotje niet echt zeggen.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ze hebben er wel een punt mee. Ik vind het grote nadeel van de iPad Pro ook dat het geen volwaardige computer is, zelfs met toetsenbord en pen. Dat komt door het gat wat er nog steeds is tussen iOS en OSX en door het feit dat beide systemen nog steeds aparte software hebben.

  Microsoft heeft dat overbrugd, maar dat is meteen ook het zere punt van de Surface. Ik heb er een half jaar mee gewerkt en het initiële enthousiasme verandert snel in frustratie. Je merkt gewoon dat Windows niet ontworpen is om als touch OS te werken, dus het werkt dan ook maar half.

  Het zou mooi zijn als die twee werelden nu eindelijk eens perfect geïntegreerd zouden kunnen worden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  MoNdO GeNeRaToR op 4 december 2018 15:09

  Microsoft gebruikt oude strategie Apple

  … Als je dan toch in de aanval gaat, dan moet het goed zijn. Dat kan je van dit spotje niet echt zeggen.

  Ik vind hem wel leuk.

   

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Een iPad heb je om te iPadden, niet on te computeren.

 • Profielfoto
  Shmoo

  “Grandma, don’t run out and buy an iPad. It was fine when I was six, but now I’m 10. My dreams are a big so I need a real computer.” 🎶

  Het raakt wel precies daar waar het jeukt!

   

  Maar idd. wel jammer dat de uitvoering weer ‘Italiaanse B-film’ kwaliteit is. Dat is ook typisch Microsoft. 🙊

   

 • Profielfoto
  TandMac

  Kinderen voor kinderen?

 • Profielfoto
  gsmaster

  Ik heb voor het werk vroeger ook nog met een windows tablet gewerkt. Dit was echt om bij te huilen.
  Ik ben er zelfs voor een stuk door veranderd van werk. Daar viel gewoon niet mee te werken, zeker niet onder tijdsdruk. De verandering van werk heeft natuurlijk ook met een aantal andere zaken te maken. Maar toch was het een enorme frustratie.
  Nu heb ik een iPad pro (nieuwste generatie) en kan ik inderdaad wel volgen dat dit zeker geen laptop vervanger is omwille van iOS.

  Al had ik wel liever met een iPad rond gelopen toen.

 • Profielfoto
  Betatester

  Hij is wel grappig, ik kan wel eens waar de beelden niet zien.
  Maar het liedje is wel leuk.

 • Profielfoto
  gipsman

  Microsoft vergist zich van vijand. Kinderen maken eerst wat tekeningetjes en spelen spelletjes op een iPad. Daarna stappen ze over naar…een smartphone, niet een laptop/desktop. Vroeger was een laptop trouwens ook geen echte computer, want weinig geheugen, weinig opslag, weinig batterijcapaciteit etc. Voor hardliners zijn pijnpunten van de iPad Pro: geen bestandsstructuur, geen communicatie met externe apparaten. Maar het is nu duidelijk dat dit snel gaat veranderen door betere integratie van data-apps als Files, dropbox, google drive wat eigenlijk ook datastructuren zijn èn door een komplete overstap naar over the air bestandsoverdracht voor backup, uitwisseling gegevens, opladen, enz. Ik vind de discussie “computer of niet een computer” een beetje achterhaald en bovendien zijn et veel gebruikersprofielen, waarin je een tablet als computer kan gebruiken zelfs als het er niet echt een is.

 • Profielfoto
  Bart119

  gipsman op 4 december 2018 16:34
  Maar het is nu duidelijk dat dit snel gaat veranderen door betere integratie van data-apps als Files, dropbox, google drive wat eigenlijk ook datastructuren zijn èn door een komplete overstap naar over the air bestandsoverdracht voor backup, uitwisseling gegevens, opladen, enz.

  Een iPad (of android tablet) kan inderdaad – mede hierdoor – alles wat een computer kan… maar toch kan ik hetzelfde werk op een computer véééél sneller doen. En dan wint Microsoft doordat hun tablet een volwaardig desktop OS kan draaien.

  Maar dan rest natuurlijk de vraag of dat je niet beter af bent met een “beperkte” tablet voor terreinwerk en een computer voor het “echte” werk?

 • Profielfoto
  zulu

  Alleen maar omdat Apple het nalaat om een Macbook met Touchscreen te maken. Hoe moeilijk moet dat zijn?

 • Profielfoto
  zulu

  Of nog simpeler een iPad met OSX

 • Profielfoto
  gipsman

  @Bart119 Ja, dat snap ik. Ik kom op een mac ook sneller vooruit dan op een iPad, maar lang niet bij alle taken. Ik heb zo’n idee dat iOS nog een heel leerproces is, switchen tussen apps, splitscreen, slepen, het is nog wat onwennig. Maar dat was ook zo in de beginjaren van de mac/pc denk ik. En een vergeten bonus: mijn iPad (Pro)’s zijn in de voorbije 8 jaren welgeteld 1x vastgelopen. Dat is in de mac/pc omgevingen wel even anders dacht ik.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Een Surface is duurder dan een MacBook. Sterker nog: een MacBook PLUS een iPad kan goedkoper uitvallen dan een Surface. Dus waar hebben we het dan over.

 • Profielfoto
  Di May

  Thuiswerk doe ik op de iMac.
  Op de bank of op vakantie gebruik ik de iPad.
  Onderweg heb ik steeds de iPhone op zak.

  Wie zei ook weer dat de radio zou verdwijnen omwille van TV ?
  Wie zei ook dat het boek zou verdwijnen nu de radio er was ?

  Sommige dingen zijn simpelweg complementair.
  Maar blijkbaar snapt niet iedereen dat.

   

 • Profielfoto
  mr.ray

  En waarschijnlijk heeft dat kind thuis zelf een iPad ipv een surface

 • Profielfoto
  Edwin

  Gelukt, ben al om. MacBook Air en iPad opgeruimd ten kostte van de Surface. Overdag aan de Surface Dock op het werk in een Windows omgeving en ’s avonds in de bank voor wat ontspanning.

 • Profielfoto
  VxP

  Precies wat men hierboven al zegt. Surface werkt maar voor de helft. Evenals al het andere van Microsoft.
  Veel functionaliteit die maar deels werkt (op een mac althans)
  En dan heb ik het nog niet over de meest belabberde klantenservice ooit. Echt een lachertje dat.
  Voor mij echt NOOIT meer windows pruttel.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Edwin op 4 december 2018 21:35
  Gelukt, ben al om. MacBook Air en iPad opgeruimd ten kostte van de Surface. Overdag aan de Surface Dock op het werk in een Windows omgeving en ’s avonds in de bank voor wat ontspanning.

  Mooi. Nu alleen nog verhuizen naar een Windows-fan-forum en dan ben je helemaal af 😉.

 • Profielfoto
  Macnido

  Mijn vriendin heeft een SurFace 2. Een 2 maanden geleden wilde die niet meer opstarten en tot op de dag van vandaag blijft het een zwarte tegel. Ik zoeken naar een oplossing online… bleek het een heel normaal fenomeen te zijn, net zo als de (red) circle of death op de x-box. Ohhh… die was ook al van microsoft.