Noah Korevaar
Noah Korevaar Nieuws 27 december 2018

‘iPhone XR lokt Android-gebruikers massaal naar overkant’

Geruchten wijzen erop dat de verkopen van Apple’s nieuwe iPhones tegenvallen. Dat komt niet zomaar van een willekeurige analist die zijn zegje doet. Toch lijkt de iPhone XR een belangrijk wapenfeit te zijn in de strijd tegen de grote concurrent: Android.

iPhone XR harkt Android-gebruikers binnen

Het onderzoeksbureau Consumer Intelligence Research Partners heeft onderzoek gedaan naar kopers van de iPhone XR. Het ‘budgetmodel’ werd in oktober gelanceerd.

Uit hun onderzoek blijkt dat de iPhone XR meer Android-gebruikers doet switchen dan welke vorige iPhone dan ook. 16 procent van alle kopers gebruikte voor de iPhone XR een Android smartphone. Normaal ligt dat percentage een stuk lager.

Na de iPhone 8 en iPhone 8 Plus in september 2017 ging het bijvoorbeeld om 12 procent. Na de iPhone X zelfs slechts 11 procent. Oftewel, 16 procent is een opvallende stijging. De combinatie van het moderne design van de iPhone X en de lagere prijs maken de iPhone XR een stuk aantrekkelijker.

Apple iPhone XR Review
De iPhone XR (Klik/tap voor groter)

Het onderzoek is uitgevoerd in de Verenigde Staten, dus in Nederland zullen de verhoudingen er hoogstwaarschijnlijk anders uitzien. Hier kosten iPhones een stuk meer, ook in verhouding tot de concurrentie. Daardoor is de iPhone XR in Nederland allesbehalve een budgetmodel. Enkel ten opzichte van de iPhone XS en iPhone XS Max.

Bovendien is Apple gestopt met het rapporteren van specifieke verkoopcijfers. Bij hoge uitzondering liet Apple na alle geruchten rondom tegenvallende verkopen wel weten dat de iPhone XR elke dag na de lancering het beter deed dan de iPhone XS en iPhone XS Max. Althans, er werden meer exemplaren van verkocht.

Lees hier de complete resultaten van het onderzoek

Reageer op artikel:
‘iPhone XR lokt Android-gebruikers massaal naar overkant’
Sluiten