‘Apple werkt aan iPhone met Face ID én Touch ID’

Door: Barry Kraakman - 9 reacties

Met de komst van de iPad Pro bestaat de gehele iOS-lijn nu aan apparaten die met het gezicht kunnen worden ontgrendeld. Door de Touch ID-technologie te laten vallen, kan Apple schermen maken die bijna tot de rand van het apparaat lopen. Een nieuw patent wijst er echter op dat Apple op oude technologie terugvalt om de iPhone in de toekomst nog beter te beveiligen.

Oud en nieuw

Dat Face ID veiliger is dan de gezichtsherkenning van de Android-concurrentie, blijkt uit verschillende tests. Maar het zal een kwestie van tijd zijn voor de smartphones van andere fabrikanten over een geavanceerde gezichtsscanner beschikken. Het is niet helemaal duidelijk wat de precieze motivatie is, maar Apple lijkt te onderzoeken of een combinatie van Touch ID én Face ID mogelijk is.

iPhone Touch ID Face ID patent
Klik/tab voor groter

Veiligheid iPhone

Dat Apple er alles aan doet om je iPhone zo goed mogelijk te beveiligen, mag duidelijk zijn. Het standpunt betreft de privacy van haar klanten wordt al jarenlang benadrukt. Dit zou dan ook weleens de achterliggende gedachte kunnen zijn van het idee waar Apple mee speelt. Touch ID is opzichzelfstaand al veilig, evenals Face ID. Maar een combinatie van deze twee functies zou next level zijn. Hoewel we niet snel zien gebeuren dat Apple weer een iPhone met de zogenaamde kin (dikke rand onder het scherm) om Touch ID te implementeren gaat uitbrengen. Wellicht betekent dit dat de iPhone in de toekomst een vingerafdrukscanner ín het scherm gaat krijgen?

Voice ID

Voor de enthousiastelingen omtrent het beveiligen van je telefoon; we moeten wel een slag om de arm houden. Het gaat hier om een patent, dat Apple begin 2018 heeft ingediend. Hoewel dus duidelijk is dat Apple met dit idee experimenteert, wijst het verleden uit dat lang niet alle patenten het daglicht zien in de vorm van een consumentenproduct. Het bedrijf zou op de achtergrond ook druk bezig zijn met het ontwikkelen van VoiceID. De iPhone-maker heeft een boel patenten die de werking van de techniek omschrijven aangevraagd. Hoewel dit meer klinkt als een techniek voor bijvoorbeeld de HomePod, wordt de iPhone specifiek in patenten benoemd.

Qua werking is Voice ID herkenbaar voor gebruikers van een iPhone en/of Siri. Om het in te stellen moet een gebruiker een aantal specifieke trefwoorden uitspreken. Net als bij het activeren van “Hey Siri”. Als een stem niet herkend wordt, moet een gebruiker zich op een andere manier identificeren, bijvoorbeeld via de code van zijn iPhone.

Hoe we onze iPhone in de nabije toekomst gaan unlocken, blijft nog even gissen. Al zal de code altijd als back-up te gebruiken zijn. (Zie ook → ‘iPhone krijgt in 2019 nieuwe generatie Face ID’)

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Dashter

  Super. Ik hoop mijn iPhone 8 te gebruiken tot een volgende iPhone mét TouchID uitkomt. FaceID vind ik maar niks, meer stappen, werkt trager (als mijn 8 uit mijn broekzak komt is hij al unlocked nog voordat hij mijn gezicht kan zien), zelfs broers en zussen kunnen vaak inloggen,…

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Dashter op 18 december 2018 18:45
  FaceID vind ik maar niks, meer stappen, werkt trager (als mijn 8 uit mijn broekzak komt is hij al unlocked nog voordat hij mijn gezicht kan zien).

  FaceID werkt zo vlotjes dat het precies lijkt alsof je geen slot meer op je telefoon hebt staan, een beetje zoals met “Swipe to unlock” van vroeger, maar dan zonder de code.

   

 • Profielfoto
  farl4web

  Ik ben erg blij met Face ID al heeft het zijn nadelen. Maar extra beveiliging kan geen kwaad, alles wordt gehackt tegenwoordig.

 • Profielfoto
  monty python

  Vind Face ID ook erg goed en veel praktischer dan Touch ID. Beiden mag uiteraard voor echte privacy issues.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik vind dit artikel enigzins verwarrend. Waar werkt Apple nu precies aan?

  De tekst suggereert dat Apple werkt aan een manier om de iPhone beter te beveiligen door een combinatie van FaceID en TouchID. Als je een iPhone alleen kunt ontgrendelen met FaceID en TouchID, dus je gezicht en je vingerafdruk moeten beide herkend zijn, dan zou dat inderdaad veiliger zijn. Je hebt als het ware twee stevige sloten op je ene deur.

  Het plaatje bij dit artikel suggereert echter dat TouchID (of passcode) gebruikt wordt als een gezicht niet herkend wordt. Dat je een iPhone kan ontgrendelen met FaceID of TouchID (of passcode). Als je iets via twee (of drie) manieren kan ontgrendelen dan is dat juist minder veilig. Het is alsof je drie deuren hebt die toegang geven, elk met één slot.

  Misschien kan de auteur nog verduidelijken waar dit gerucht vandaan komt en wat het plaatje met de tekst te maken heeft?

   

 • Profielfoto
  koen

  O boy!

 • Profielfoto
  arno1975

  Home button is dan ook weer terug?

 • Profielfoto
  Afroman

  arno1975 op 19 december 2018 08:28
  Home button is dan ook weer terug?

  Je hebt geen homeknop nodig voor een vingerafdrukscanner.

 • Profielfoto
  Pharris

  Ik lees het plaatje als een iPhone met homebutton iPhone SE 2?) die zowel FaceID als TouchID aankan in het geval dat de eerste niet lukt.