iPhone: ondersteuning eSIM wereldwijd verbeterd, maar niet in Nederland

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Apple bracht onlangs iOS 12.1.1 uit met daarin verbeteringen voor de iPhone XR en FaceTime, maar er zit meer in de update. De ondersteuning voor eSIM is namelijk ook verbeterd. Er hebben zich wereldwijd veel nieuwe aanbieders bij Apple aangesloten, maar Nederland blijft (nog steeds) achter.

In Europa is nu ondersteuning voor eSIM bij T-Mobile in Oostenrijk en Tsjechië en in Zweden doet Tele2 nu ook mee. In Duitsland ondersteunt Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile, nu ook eSIM. Vodafone doet mee in Duitsland en Spanje, maar niet in Nederland.

eSIM in iPhone XR, iPhone XS (Max)

De iPhone XR en iPhone XS (Max) zijn de eerste Apple-toestellen ooit met ondersteuning voor dual-sim. Naast een fysieke simkaart, kun je ook een virtuele gebruiken. Je bent dan op alle twee de lijnen beschikbaar, of kunt een van de twee verbindingen alleen voor mobiele data gebruiken. Natuurlijk is het ook mogelijk om alleen een eSIM te gebruiken en geen fysieke simkaart meer te hebben. Dat maakt het wisselen van provider ook een stuk makkelijker.

eSim iPhone kiezen
Klik/tap voor groter.

Nederlandse providers zwijgen

Er zijn genoeg providers in Europa eSIM aanbieden en ook op de Nederlandse markt actief zijn. Toch lijkt ondersteuning voor de virtuele simkaart iets dat per land geregeld wordt. Voorlopig is nog geen enkele Nederlandse provider over de streep. Wij deden eerder een rondje langs alle providers en daaruit bleek dat het alleen bij T-Mobile echt op de radar staat. Maar ook deze provider kon voor Nederland geen harde beloftes doen.

Nederlanders die eens willen testen met een virtuele simkaart, kunnen wel bij GigSky terecht. Dit is een aanbieder van mobiele data voor op reis. Met een eSIM is het niet de goedkoopste, maar wel de makkelijkste optie. (Zie ook → Zo werkt dual-sim in de iPhone XS en iPhone XR)

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  arno1975

  Wat een geleuter hier zeg.

 • Profielfoto
  arno1975

  Is er trouwens een lijst met landen die dit wél ondersteunen?

 • Profielfoto
  Danny Veugelen

  België ook nog niks. Bij orange zeggen ze wel dat snel zal aangeboden worden aangezien de nieuwe iPads enkel nog e-Sim hebben

 • Profielfoto
  IanBauters
 • Profielfoto
  PowerMac

  Apple heeft wereldwijd veel nieuwe aanbieders aangesloten

  Volgens mij maakt Apple hardware en software, doet een beetje in (cloud)diensten, maar is het (nog) niet zo dat ze aanbieders “aansluiten”.

 • Profielfoto
  arno1975

  Dank U

 • Profielfoto
  QuantumFrog

  Het is nu eenmaal een conservatief landje waar je niet wordt beloond om vooruitstrevend te zijn.

 • Profielfoto
  mr_viking

  Als er 1 is die het aandurft dan volgen er meer. De druk op de providers is niet groot genoeg. ’t is immers vooral een feature voor zakelijke gebruikers. Mensen die een zakelijk en privé toestel meenemen en nu 1 van de 2 achterwege kunnen laten doordat beide toestellen op 1 kunnen… Providers staan hier uiteraard niet om te springen (minder verkopen van toestellen)

 • Profielfoto
  Odie

  Het probleem is niet zozeer durven maar kosten. Het opstarten van een eSIM platform kost scheppen met geld en de vraag is nog zeer dun. Op termijn zal de vraag enorm worden en verdien je de kosten terug, maar op dit moment is het voor kleine volumes lastig. Daarbij vereist een goede implementatie een lang test traject en zijn de resources bij de leveranciers laag. Ik ben hier ook al langere tijd mee bezig en ik merkte het afgelopen jaar veel resource problemen bij de leveranciers.

 • Profielfoto
  iPhonefans

  Ik werk tijdelijk bij een NL Telco. Lees daar wat een -technologische- impact de eSIM heeft.

  Het is een technology push, maar dan duurt het nog ff voordat het ook echt werkbaar is (waterstof auto, waar zijn de laadstadstions)

  Het gaat er komen, dat is zeker.
  En dan met nog veel meer voordelen/gemakken dan die wij nu denken.

  (Voorbeeld: je landt in Singapore, scant QR code op airport voor 5d data verbruik)

 • Profielfoto
  luc306

  Blijkbaar staat techniek stil in Nederland. Dit draadje is al weer een half jaar oud, maar nog steeds e-sim ondersteuning vanuit de Nederlandse providers.

  Lees op internet diverse fora van telecomaanbieders waar meerdere gebruikers vragen om ondersteuning van e-sim. De reactie van de providers op die vraag is ronduit treurig. Blijkbaar zien ze de noodzaak nog niet in.

  Is hier iemand die hier meer over weet?