Barry Kraakman
Barry Kraakman Nieuws 20 december 2018

Gloednieuwe iPad Pro’s komen verbogen uit de verpakking

Eens in de zoveel tijd is het weer raak. Als Apple een product heeft gelanceerd waarvan het ontwerp een behoorlijke vernieuwing heeft gekregen, zijn er altijd wel een paar kinderziektes die in een tweede versie worden verholpen. En omdat de producten behoorlijk populair zijn, heeft het meestal gevolgen voor meer klanten dan je zou willen. Dit keer lijkt de nieuwste iPad Pro het gespreksonderwerp te zijn.

Nieuw ontwerp, oud probleem

De iPad Pro is dit jaar afgestapt van de schuin-aflopende zijkanten. Om het apparaat prettig vast te kunnen houden, waren de zijkanten van eerdere (dikkere) iPads afgerond. Dit zorgde ervoor dat het hele apparaat prettiger én minder dik aanvoelde. Mede dankzij het ‘Liquid Retina Display’ én een dunnere behuizing is dit sinds 2018 niet meer het geval. Maar met de rechte zijkanten lijkt zich een nieuw probleem voor te doen; de behuizing is minder stevig.

Bendgate voor iPad Pro?

Vlak na de lancering verscheen er al een video op YouTube waarin werd beweerd dat de iPad Pro makkelijk te verbuigen is. Al kwam het niet van de meest geloofwaardige en serieuze account. Het bleek dan ook snel dat concurrerende apparaten van de iPad óók met de hand zijn te buigen. Maar er lijkt nu toch meer aan de hand te zijn; sommige gebruikers melden dat ze een licht verbogen iPad uit de verpakking halen. The Verge vroeg om een reactie van Apple, welke een opvallende uitspraak deed. Volgens Apple is het namelijk normaal dat dit soms gebeurd.

iPad Pro LTE bend
Afbeelding: The Verge – Klik/tab voor groter

Geen probleem

Apple beschouwt het dan ook niet als een probleem. Het is een neveneffect van de manier waarop de iPad in elkaar wordt gezet. Ook lijkt het probleem vaker voor te komen op een iPad met LTE-connectiviteit. De plastic antenne, die de behuizing onderbreekt, lijkt één van de zwakke punten waarop een knik kan ontstaan. Er zijn echter ook klachten van mensen die een WiFi-uitvoering hebben. Apple meldt dat het probleem niet groot lijkt te zijn; de nieuwste iPads worden niet meer dan normaal teruggebracht.

Afbeelding: MacRumors – Klik/tab voor groter

Eerdere ‘Apple gates’

De producten van Apple worden over het algemeen gezien als de beste uit de industrie. De aandacht voor het ontwerp, materiaalkeuze, oog voor detail én de afwerking dragen hier aan bij. Toch gaat het weleens mis met de keuzes die worden gemaakt. Zo bleek de verbinding van de iPhone 4 weg te kunnen vallen als je de telefoon op een bepaalde manier vasthield (‘antennagate’), en verboog de iPhone 6 sneller dan voorgaande modellen (‘bendgate’). Problemen die in de opvolger werden verholpen.

Hoe groot dit probleem precies is, is nog onduidelijk. Maar één ding is zeker; elk probleem is er één. Overigens betekent een bagatelliserende Apple niet, dat het bedrijf op de achtergrond niets doet om dit in de toekomst te voorkomen. Beïnvloedt de kans op een licht gebogen iPad 2018 jouw keuze in de aanschaf? (Zie ook → iPad Pro 2018 review: op (bijna) alle vlakken indrukwekkend)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gloednieuwe iPad Pro’s komen verbogen uit de verpakking
Sluiten