Gloednieuwe iPad Pro’s komen verbogen uit de verpakking

Door: Barry Kraakman - 16 reacties

Eens in de zoveel tijd is het weer raak. Als Apple een product heeft gelanceerd waarvan het ontwerp een behoorlijke vernieuwing heeft gekregen, zijn er altijd wel een paar kinderziektes die in een tweede versie worden verholpen. En omdat de producten behoorlijk populair zijn, heeft het meestal gevolgen voor meer klanten dan je zou willen. Dit keer lijkt de nieuwste iPad Pro het gespreksonderwerp te zijn.

Nieuw ontwerp, oud probleem

De iPad Pro is dit jaar afgestapt van de schuin-aflopende zijkanten. Om het apparaat prettig vast te kunnen houden, waren de zijkanten van eerdere (dikkere) iPads afgerond. Dit zorgde ervoor dat het hele apparaat prettiger én minder dik aanvoelde. Mede dankzij het ‘Liquid Retina Display’ én een dunnere behuizing is dit sinds 2018 niet meer het geval. Maar met de rechte zijkanten lijkt zich een nieuw probleem voor te doen; de behuizing is minder stevig.

Bendgate voor iPad Pro?

Vlak na de lancering verscheen er al een video op YouTube waarin werd beweerd dat de iPad Pro makkelijk te verbuigen is. Al kwam het niet van de meest geloofwaardige en serieuze account. Het bleek dan ook snel dat concurrerende apparaten van de iPad óók met de hand zijn te buigen. Maar er lijkt nu toch meer aan de hand te zijn; sommige gebruikers melden dat ze een licht verbogen iPad uit de verpakking halen. The Verge vroeg om een reactie van Apple, welke een opvallende uitspraak deed. Volgens Apple is het namelijk normaal dat dit soms gebeurd.

iPad Pro LTE bend
Afbeelding: The Verge – Klik/tab voor groter

Geen probleem

Apple beschouwt het dan ook niet als een probleem. Het is een neveneffect van de manier waarop de iPad in elkaar wordt gezet. Ook lijkt het probleem vaker voor te komen op een iPad met LTE-connectiviteit. De plastic antenne, die de behuizing onderbreekt, lijkt één van de zwakke punten waarop een knik kan ontstaan. Er zijn echter ook klachten van mensen die een WiFi-uitvoering hebben. Apple meldt dat het probleem niet groot lijkt te zijn; de nieuwste iPads worden niet meer dan normaal teruggebracht.

iPad Pro WiFi bend
Afbeelding: MacRumors – Klik/tab voor groter

Eerdere ‘Apple gates’

De producten van Apple worden over het algemeen gezien als de beste uit de industrie. De aandacht voor het ontwerp, materiaalkeuze, oog voor detail én de afwerking dragen hier aan bij. Toch gaat het weleens mis met de keuzes die worden gemaakt. Zo bleek de verbinding van de iPhone 4 weg te kunnen vallen als je de telefoon op een bepaalde manier vasthield (‘antennagate’), en verboog de iPhone 6 sneller dan voorgaande modellen (‘bendgate’). Problemen die in de opvolger werden verholpen.

Hoe groot dit probleem precies is, is nog onduidelijk. Maar één ding is zeker; elk probleem is er één. Overigens betekent een bagatelliserende Apple niet, dat het bedrijf op de achtergrond niets doet om dit in de toekomst te voorkomen. Beïnvloedt de kans op een licht gebogen iPad 2018 jouw keuze in de aanschaf? (Zie ook → iPad Pro 2018 review: op (bijna) alle vlakken indrukwekkend)

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  mohamedsmening

  Dit is mij zaterdag ook opgevallen. Apple was er vrij duidelijk over en zij we ruilen hem om voor een nieuwe. Het was bijna niet te zien maar wel duidelijk voelbaar.

 • Profielfoto
  tuuur

  Dit is dé reden waarom ik wacht tot de kinderziektes zijn verholpen 😏

 • Profielfoto
  polansky

  Dit is toch onacceptabel voor zo’n duur premium product.
  Wij moeten binnenkort een nieuwe ipad omdat de oude nu wel wat ouderdomsverschijnselen krijgt. Maar zo wacht ik liever even.

   

 • Profielfoto
  polansky

  mohamedsmening op 20 december 2018 10:14
  Dit is mij zaterdag ook opgevallen. Apple was er vrij duidelijk over en zij we ruilen hem om voor een nieuwe. Het was bijna niet te zien maar wel duidelijk voelbaar.

   

  Op tweakers lees ik toch duidelijk een ander verhaal en noemt Apple het zelfs ‘normaal’…

  https://tweakers.net/nieuws/147118/lichte-kromming-in-behuizing-ipad-pro-is-volgens-apple-normaal.html

 • Profielfoto
  Absrnd

  Dat ze licht gebogen zijn, kan ik me voorstellen, maar die foto van MacRumors is geforceerd gebogen.

  de kromming van koeling of warmte verschillen zijn altijd krom over het gehele vlak, op het moment dat er een lokale knik in zit, is deze gewoon geforceerd verbogen.

  MacRumors is een giftige Mac site, waar iedereen zijn  gelijk probeert te krijgen, en veel te veel rare “spontane ” zaken gebeuren met Mac devices:)

  Ik snap niet dat forum postings, van Macrumors,  zo veel aangehaald worden als waarheid:?

 • Profielfoto
  pruus

  Voor een premium product zou dit niet ogen gebeuren. Bendgate is niet nieuw voor Apple, dus had men extra voorbereid moeten zijn. Maar helaas, de geschiedenis herhaalt zich weer… we leren, niets…

 • Profielfoto
  wensink

  Geen probleem, maar een neven effect van hoe de iPad in elkaar wordt gezet?
  Dat klinkt echt niet goed. Apple zou zich moeten schamen voor zo’n instelling.

 • Profielfoto
  Reinier J

  T was me niet eens opgevallen, maar als ik over de zijkant kijk loopt mijn iPad pro 11 Inch ook iets hol. Tis niet dat er echt een hoek in zit zoals op de eerste foto, das gewoon geforceerd. T is zo minimaal dat me niet eens opgevallen was, en ik lig er echt niet wakker van. Ik ben zeer tevreden over het apparaat. Hoop alleen dat de app makers asap hun apps aanpassen voor de nieuwe iPad. Dat valt me wel op, behoorlijk wat apps zijn nog niet beeld vullend. Kwestie van tijd hoop ik maar.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik zou niet akkoord gaan als ik een nieuwe iPad pro kocht, die al een bending probleem had.

  Om de éénvoedige reden, als je hem ooit wil verkopen over een aantal jaren, dan is de rest waarde een stuk lager. En dat voel je in je portemonnee

 • Profielfoto
  Reinier J

  tja, je kan ook overal een probleem van maken. Ik koop in iedergeval geen consumenten elektronica met in het achterhoofd wat de restwaarde zou kunnen zijn. Ik zie als automonteur, bij een VW-Audi dealer, dingen langskomen die door de fabrikant verneukt zijn waarbij je ook vraagtekens kan zetten, en dan heb je T over bedragen waar je 20 tot 80 iPad pro’s van kan kopen… kortom, koop niet een stuk techniek als je zeker wilt zijn van een bepaalde rest waarde, investeer dan in kunst oid.

 • Profielfoto
  Reinier J

  iMac Lover op 20 december 2018 18:35
  Ik zou niet akkoord gaan als ik een nieuwe iPad pro kocht, die al een bending probleem had.

  Om de éénvoedige reden, als je hem ooit wil verkopen over een aantal jaren, dan is de rest waarde een stuk lager. En dat voel je in je portemonnee

  En nog als aanvulling iMac Lover, als je de restwaarde van een Apple product al in je portemonnee voelt, moet je toch eens bij je zelf te raden gaan of Apple niet een beetje boven je budget ligt. Misschien eens kijken naar iets wat beter bij je inkomen past…;)

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Daarom heb ik bij Mobico.nl een refurbished iPhone 6s 64 Gbyte voor €359, — gekocht

  nieuw uit de doos, inclusief alle Apple accessoires. En waarvan de batterij 100 % scoort met maximale piekbelasting. Als deze nog drie jaar mee gast, dan heb ik er een prima iPhone aan.

  Mijn volgende iPad, wordt misschien wel een iPad pro, dan geef ik mijn vriendin in Edmonton Canada mijn oude iPad 4. Als ik iemand kan blij maken met mijn oude iPad, dan vind ik dat belangrijker dan die honderd eurootjes die ik er voor krijg

 • Profielfoto
  cheque

  Ik had dit Inderdaad ook, nauwelijks zichtbaar, maar bij de Apple store in Haarlem kreeg ik meteen een nieuwe, zonder ook maar enige twijfel bij de Apple medewerkers. Dat was echt heel tof!!

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Dit zou voor mij echt een reden zijn de nieuwe Pro niet te kopen. Heb er ook geen nodig daar ik een 10,5″ Pro heb maar de Pro mag je het dan naar mijn mening niet meer noemen. Erg slordig en een rare opmerking van Apple zelf dat dit heel normaal is.

 • Profielfoto
  Maikelw

  @Reinier J: Wat is dat nou weer voor een onzin. De restwaarde van een product heeft niets met het inkomen van iemand te maken… Zegt hij ergens dat hij daar van afhankelijk is? Beetje rare aanname als je het mij vraagt…

 • Profielfoto
  Maikelw

  Trouwens “on-topic”. Zo een verbuiging is natuurlijk compleet onacceptabel en gewoon een design fout. Ookal is dit normaal tijdens het productieprocess van deze dingen, dan is dat een fout in het productieprocess, het materiaal, het ontwerp, de manier van fabriceren etc. Dan kan Apple leuk zeggen “Dit is normaal” maar als ik een toilet ontwerp kan doorspoelen, maar dat niet kan,  is dat gewoon een gebrek. Niet “normaal” zoals Apple in dit geval aangeeft. Als je materiaal krom trekt tijdens of na productie, dan is dat gewoon een fout. Erken het: Het zou fijn zijn als dit bedrijf eens stopt met arrogant doen. Maar goed… Gewoon niet kopen dit ding dus, wachten op het volgende model.