Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 7 december 2018

iOS 12 al op 70 procent van alle iOS-apparaten geïnstalleerd

Weet je nog? iOS 11 was een problematische versie. Een oudere iPhone en iPad werd aanzienlijk trager door de update en er waren veel bugs. Met iOS 12 heeft Apple dit volledig goed gemaakt en het lijkt te werken. iOS 12 is populair.

Iets minder dan 3 maanden na de release heeft Apple cijfers gepubliceerd, waaruit blijkt dat op zo’n 70% van alle iPhones en iPads het laatste versie van iOS is geïnstalleerd. Het percentage ligt nog hoger als alleen gekeken wordt naar apparaten die niet ouder zijn dan vier jaar.

70 procent van iOS-apparaten draait iOS 12

Op het ontwikkelaars-gedeelte van de Apple website staan de meest recente cijfers gepubliceerd. In keurige grafieken is af te lezen dat van alle in gebruik zijnde iPhones en iPads het adoptie-percentage op 70% ligt. Bij apparaten, die in de laatste vier jaar zijn verkocht ligt dat percentage zelfs op 72%.

Zoals in onderstaande grafieken te zien, gebruikt de overgrote meerderheid het allernieuwste operating systeem. Slechts een zeer klein percentage maakt nog gebruik van iOS 11 en iOS 10 of ouder.

iOS 12 adoptie stand 3 december
Klik/tap voor groter.

iOS 12 sneller omarmd dan iOS 11

Het ziet er naar uit dat iOS 12 zijn voorganger ruimschoots overtreft. In april afgelopen jaar was iOS 11 geïnstalleerd op 76% van alle apparaten. Dat liep uiteindelijk op tot zo’n 85%. Als de adoptie van iOS 12 in dit tempo doorzet, zal die 76% veel eerder bereikt worden dan bij iOS 11. Deze trend werd in oktober ook al door ons aangekaart.

De reden de snellere adoptie zal ongetwijfeld liggen bij de problemen die iOS 11 kwelden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de batterijproblemen, problemen met de iPhone iPhone-camera en het gedoe rond de GreyKey hack. Daarnaast beloofde Apple dat iOS 12 – vooral oudere – iOS-apparaten sneller zou maken. Voor velen bleek deze belofte een goede reden om snel te updaten.

Het voordeel van een hoog adoptie-percentage van de laatste versie van iOS is dat Apple de beveiliging van de betreffende apparaten vrij goed kan controleren en up-to-date kan houden.

De slimme truc van Apple

Natuurlijk kunnen we dit artikel afsluiten met het feit dat meer dan driekwart van alle Android-toestellen op een ernstig verouderde versie van Google’s OS draait. Maar dat wist je waarschijnlijk al. Interessanter is dat Apple inmiddels door heeft hoe je gebruikers laat updaten. Het geheim? Stop nieuwe emoji in een iOS-versie en iedereen wil ze.

Extra slim is dat de nieuwe emoji nooit in de eerste grote iOS-update zitten. Apple stopt ze meestal in de .1-versie, zodat iedereen ook nog eens een berg bugfixes bij zijn nieuwe emoji krijgt. (Zie ook ➞ iOS 12.1 brengt 70 nieuwe emoji naar iPhone en iPad)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 12 al op 70 procent van alle iOS-apparaten geïnstalleerd
Sluiten