[Update] iOS 12.1.2 update kan je je mobiele verbinding kosten

Door: Night - 42 reacties

De laatste update van iOS naar versie 12.1.2 werd onlangs gelanceerd. Eén van de zaken die hierin zou zijn opgelost waren problemen met de mobiele connectiviteit in Turkije. Nu komen er echter van over de hele wereld berichten binnen dat er na de update problemen zijn ontstaan met de juist die mobiele verbinding.

De update die gebruikers in Turkije een betere verbinding moest geven heeft in andere landen voor sommige gebruikers een averechts effect. Er komen overal vandaan berichten binnen dat de update het onmogelijk maakt om met je iPhone gesprekken te beginnen of te ontvangen. Iets dat toch wel essentieel is voor een mobiele telefoon. Ironisch genoeg moest de update dat probleem – tenminste lokaal – nu juist verhelpen.

Op de website van Forbes zijn diverse Twitter berichten te lezen die aangeven dat het probleem zich overal ter wereld voordoet. Behalve in Turkije, waarschijnlijk.

Twee versies van de update

Slechts drie dagen nadat de update verscheen, kwam Apple met een tweede versie. De oorspronkelijke versie had build nummer 16C101, de tweede versie kreeg nummer 16C104. Vermoedelijk is het verbindingsprobleem in de tweede versie aangepakt, maar dat is niet terug te vinden in de informatie die Apple verstrekt over de update.

Gebruikers, die met deze verbindingsproblemen kampen, hebben een dubbel probleem. Als je eenmaal de eerste versie van 12.1.2 heeft geïnstalleerd, kan je de herziene versie niet meer installeren. Er moet in dat geval dus gewacht worden op iOS update 12.1.3.

Je kan eenvoudig terugvinden welke build op jouw iPhone staat. Ga als volgt te werk:

 • Open de ‘Instellingen’ app.
 • Tap op ‘Algemeen’.
 • Vervolgens tap je op ‘Info’.
 • Scroll naar ‘Versie’. Hier staat je iOS versie. Daarachter staat tussen haakjes het build nummer.
iOS-12-1-2-versie
Je kan eenvoudig je iOS versie en build nummer controleren (klik/tap voor groter)

Automatisch updaten tijdelijk uitschakelen

Als je de 12.1.2 update nog niet hebt geïnstalleerd, kun je voor de zekerheid het beste wachten tot 12.1.3 uit is. Om te voorkomen dat de update alsnog automatisch wordt geïnstalleerd op je iPhone, moet je deze functionaliteit tijdelijk even uitschakelen. Dat doe je als volgt:

 • Open de ‘Instellingen’ app.
 • Tap op ‘Algemeen’.
 • Vervolgens tap je op ‘Software-update’.
 • Tap nu op het woordje ‘aan’ achter ‘Automatische updates’.
 • Schuif het bolletje in het groene vlakje naar links, zodat de achtergrond wit wordt.

Problemen na de update?

Heb jij ook problemen ondervonden met de verbinding na de update naar iOS versie 12.1.2? Laat het dan even weten in de reacties hieronder.

[Update]

Een attent forumlid wees op de mogelijkheid om via iTunes build 16C104 alsnog te installeren, ook al heb je de 16C101 versie van iOS 12.1.2 al op je iPhone staan. Deze info was ten tijde van het schrijven van dit artikel nog niet beschikbaar.

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Ik heb versie 16C101, maar gelukkig nergens last van. Hopen dat dat zo blijft… 🧐

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik heb ‘m meteen geïnstalleerd maar nog geen problemen opgemerkt. Nu bel ik extreem weinig maar heb wel al 50 appje verstuurd dus..

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Godsamme Apple…

 • Profielfoto
  iDeMi

  Met versie 12.1.2 (16C101) heb ik tot op heden nog geen probleem gehad.

  Wat ik alleen niet begrijp is waarom Apple voor een zelfde versienummer met een gewijzigd build nummer heeft gekozen. Dit is gewoon niet verstandig. Ook begrijp ik niet dat Apple een rollback niet toestaat bij zo’n kleine versie wijziging. In dit geval blijkt maar weer eens dat dit mogelijk moet zijn.

 • Profielfoto
  steveb

  @huub
  Heb je een idee over welke toestellen het gaat?
  Enkel iPhone? Bepaalde versies?
  Of ook iPad?

 • Profielfoto
  Arjan E.

  iDeMi op 24 december 2018 08:03
  Met versie 12.1.2 (16C101) heb ik tot op heden nog geen probleem gehad.

  Wat ik alleen niet begrijp is waarom Apple voor een zelfde versienummer met een gewijzigd build nummer heeft gekozen. Dit is gewoon niet verstandig. Ook begrijp ik niet dat Apple een rollback niet toestaat bij zo’n kleine versie wijziging. In dit geval blijkt maar weer eens dat dit mogelijk moet zijn.

  Omdat Apple bepaalt wat jij wel en niet mag doen bij jouw telefoon, dit is al jaren zo, en is mij al langer een doorn in het oog. Als ik een redelijk hoog bedrag neerleg voor een telefoon (die ik los koop, en dus echt van mij is), zou ik het fijn vinden als ik dat soort dingen zelf zou mogen, en kunnen bepalen.

   

  natuurlijk beveiliging is goed, maar als ze dit soort fouten blijven maken is het vreselijk onhandig.

   

  ik kijk meestal eerst de kat uit de boom, alvorens te updaten, gelukkig nu ook gedaan, alhoewel ik hier nog weinig problemen terug lees.😉

 • Profielfoto
  Marcel

  Hij is bij mij gedownload en ik heb de automatische update maar uit gezet, Maar wachten op de 12.1.3. Zijn er ook meldingen uit Nederland ?

 • Profielfoto
  steveb

  Zoals gewoonlijk
  iOS voorstellen in juni.
  Op de markt in september
  12.1 in oktober (oei weer niet 100-% ok)
  Dus best wachten

 • Profielfoto
  silvercircle

  Ik denk dat je wel nog 12.1.2 16C104 kan installeren als je eerder 16C101 had.

  Gewoon mooie reservekopie maken en dan herstel doen, normaal wordt dan eerste de nieuwste versie van iOS geïnstalleerd.

  Geeft wel wat werk nadien, afhankelijk van de apps die je geïnstalleerd hebt en voornamelijk met apps verbonden aan je credit cards en banken.

  En waarom zou je het doen als je geen probleem hebt met 16C101?;-)

  En zeker op eigen risico….

 • Profielfoto
  Sannetju

  Geen problemen na de update👍🏻

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ik weet het niet of er problemen zijn, ik gebruik mijn device alleen als iPod en Internet communicator. De telefoon is een ondergeschoven kindje.

 • Profielfoto
  monty python

  Ook geen probleem na update

 • Profielfoto
  EnnoDG

  Bellen is zo 2010! 😂

 • Profielfoto
  steveb

  iPhone met bugs is zo 2004

  #stilstaanisachteruutgaan

 • Profielfoto
  Frans

  iDeMi op 24 december 2018 08:03
  Met versie 12.1.2 (16C101) heb ik tot op heden nog geen probleem gehad.

  Wat ik alleen niet begrijp is waarom Apple voor een zelfde versienummer met een gewijzigd build nummer heeft gekozen. Dit is gewoon niet verstandig. Ook begrijp ik niet dat Apple een rollback niet toestaat bij zo’n kleine versie wijziging. In dit geval blijkt maar weer eens dat dit mogelijk moet zijn.

  Een rollback is wel mogelijk, zij het in beperkte mate, en alleen via iTunes. Als je een build hebt gedownload en deze nog op je computer staat (tip: maak direct na download een copie, een oude versie wordt verplaats naar de prullemand bij download van een nieuwe), dan kan je een oudere versie installeren door op de optie-toets te drukken terwijl je op de update-knop klikt. Je kan dan een oudere versie selecteren om te installeren. Dit werkt alleen zolang Apple die oudere versie nog wil goedkeuren. Dat is meestal niet meer dan één versie terug, soms twee.

  Overigens is dit soort bugs de reden dat ik automatische updates uit heb staan. Even een weekje wachten kan je een hoop ellende besparen.

 • Profielfoto
  goldoni

  Niet zeuren mensen. Dat is geen defect of bug aangezien het door de geweldige kwaliteitseisen van Apple is gekomen. O wacht dat nieuws is op dit forum nog niet doorgedrongen.

 • Profielfoto
  pannekoek

  De welbekende standaard Kwaliteit Uit Tilburg weer. Veel recente nieuwsitems over het kapen van zwaargewichten voor op hobby-projecten.

  Ik ben wel benieuwd naar de cijfers van kwaliteitsprogrammeurs die richting Google en Tesla vertrekken.

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Heeft Nederland hier ook last van dan ?  Mijn iPhone XR    12.1.2 (16C101) doet het prima, nergens last van gelukkig.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb het idee, dat mijn iPhone 6s niet altijd oplaad tijdens het afspelen van music uit de muziek app.

  vanmorgen gaf de batterij indicator 61% aan, terwijl hij aan de lader hing vannacht.

   

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Prutsers zijn het.

 • Profielfoto
  abbenhui

  vuurvreter op 24 december 2018 14:16
  Prutsers zijn het.

  Gauw een Android kopen dan! Fijne dagen verder.

 • Profielfoto
  A KLERK

  Heeft niemand dan gezien dat iTunes een nieuwere versie installeert? Ik had eerst OTA de eerste 12.1.2 geïnstalleerd, maar gisteren vertelde mijn iTunes dat er een nieuwe(re) versie 12.1.2 is. Nu zit ik dus op 16C104…

 • Profielfoto
  A KLERK

  Overigens had ook ik geen probleem… Waar zeuren ze over?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Laat hem toch, hij probeert alleen maar olie op het vuur te gooien.;-)

 • Profielfoto
  Eprom

  abbenhui op 24 december 2018 15:37

  vuurvreter op 24 december 2018 14:16
  Prutsers zijn het.

  Gauw een Android kopen dan! Fijne dagen verder.

  I bied € 50,- voor die waardeloze iPhone.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @abbenhui

  Laat hem toch, hij probeert alleen maar olie op het vuur te gooien.;-)

   

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Gebruikers, die met deze verbindingsproblemen kampen, hebben een dubbel probleem. Als je eenmaal de eerste versie van 12.1.2 heeft geïnstalleerd, kan je de herziene versie niet meer installeren. Er moet in dat geval dus gewacht worden op iOS update 12.1.3.

  Gewoon je iPhone aan iTunes hangen en je kunt de nieuwere versie installeren. Wat heb je aan deze site als de info gewoon niet klopt?

 • Profielfoto
  Night

  Ten tijde van het schrijven was die info niet beschikbaar.

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  bmeerdink op 24 december 2018 16:51
   
  Gewoon je iPhone aan iTunes hangen en je kunt de nieuwere versie installeren.

  Als ik via iTunes probeer te updaten naar de de 16C104 krijg ik een foutmelding. Eerst error 4037 en bij een nieuwe poging error 3014. Ik heb de laatste versie van iTunes en op m’n Mac draait de laatste versie van High Sierra. ik heb zowel de iPhone als de Mac beiden opnieuw opgestart zonder verschil. Iemand een idee?

 • Profielfoto
  McMeller

  Dan zou ik eens proberen bij te werken met iTunes, met de iPhone in herstelmodus. Let daarbij goed op dat je alleen voor bijwerken, en niet voor herstellen kiest. Verwar de herstelmodus ook niet met de DFU-modus, waarbij het scherm zwart is. Maak altijd eerst een reservekopie.

  Maar vooropgesteld zou ik me afvragen hoe graag je de update wil installeren. Ik installeer altijd alles direct, maar aangezien deze update niet wordt gepusht, zal de urgentie ervan wel meevallen. Komt vanzelf goed, voor zover er een probleem is.

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Alles geprobeerd behalve compleet wissen en van voor af aan beginnen. Zonder succes. Maar je hebt gelijk. Ik heb geen enkel probleem met die 101 versie. Dus: “if it ain’t broke, don’t fix it”

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Sorry, maar ik vind het o-n-g-e-l-o-o-f-l-i-j-k … Heb een Mac sinds de SE/30, heb alle versies MacOS gehad sinds 6.0, inclusief Rhapsody, Apple Unix, Apple Newtons, Pipin, LC’s, PowerMacs, zo ongeveer alles wat je kunt bedenken. Na de 2e iteratie iPhone was ik er altijd bij. Omdat ik zo’n IT idioot ben werk ik met allerlei systemen en houdt ik ook het nodige bij aan issues, de eigen bevindingen, etc …

  Daarnaast werk ik naast iPhones ook met Samsung, Sony, Nokia en Google telefoons. Vroeger ook het nodige gehad aan Blackberry, Windows Phones, enzovoorts …

  Omdat ik het onderbuik gevoel nu eens niet de kans wilde geven, ben ik m’n eigen notities eens doorlopen en man-o-man wat een lijst …

  Externe hardeschijven waar de data volledig van verdween bij enkel het aanpluggen, zelf een kleine 120 gigabyte aan (voor mij) waardevolle prive data kwijtgeraakt, dankzij Apple. Mobile Me issues, iCloud issues, incompatibiliteit van Pages en Keynote versies, Aperture de nek omgedraaid, Photo Printing service de nek omgedraaid, problemen met het ontvangen Unicode karakters en zaken als het inkloppen van “root” als wachtwoord waarmee je gewoon “root” werd op systemen.

  En dan de hardware ellende: ik heb een ontelbaar aantal machines gehad, sommige vond ik (terugkijkend) prachtig, zoals de 20th anniversary Mac, maar ook de 5500 Black Performa, de Titanium G4 PowerBook en nog wat machines … Maar sinds het millennium kwamen er steeds meer problemen …

  Defecte Schermen, videokaart issues, moederbord issues, toetsenbord issues …

  Om nog maar te zwijgen op iOS … Batterij problemen, Beveiligingsproblemen, Reboots na ontvangst Unicode character sequences, bypass van passcode scherm, Netwerk problemen op het mobiele netwerk, Netwerk problemen met WiFi en ga zo maar door …

  Ik heb Android, ik heb Windows, ik heb Linux, ik heb macOS, ik heb iOS, ik heb oudere toestellen als Blackerry (met Blackberry 10) en nog wat archaische toestellen …

  En weet je, mij interesseert het niet of Android nu slechter of beter is, of Windows nu zoveel beter of slechter. Wat mij zorgen baart, is het feit dat de iPhone Xs van mijn vrouw ruim 1100 euro kostte en kuren vertoond die ik niet herken op m’n huidige telefoon, de Sony XZ3 …

  Wat mij zorgen baart, is dat haar nieuwe iPad Pro een lichte kromming heeft en m’n suffe Lenovo YogaBook Tablet voor +/- de helft van de prijs vertoont geen enkele kromming, op z’n poort gewoon alle USB apparaten herkent en kan aansturen een koptelefoonaansluiting heeft en niet eens een volwaarde Filemanager kent. Om nog maar te zwijgen over het feit dat de stomme tablet met een 512GB SD kaart, toetsenbord en z’n ingebouwde LTE modem gewoon praktischer blijkt te zijn dan haar iPad.

  Zorgelijk vindt ik het feit dat MIJN MacBook Pro uit 2017 issues heeft met het toetsenbord …

  Zeker als ik naar de vergelijking kijk:

  MacBook Pro – 3129 euro

  Lenovo T470 – 1800 euro + 400 euro uitbreidingen (LTE kaart / 16GB RAM / 512GB SSD)

   

  iPad Pro – 1459 (Cellular)

  Lenovo YogaBook (LTE) – 490 euro

   

  iPhone XS – 1329,-

  Sony XZ3 – 729,-

   

  Afgelopen 15 maanden aan Hardware:

  Apple: 5917,- EURO

  Lenovo + Sony: 3419,- EURO

   

  Problemen met Lenovo hardware: geen. Sterker nog, zeer goede ervaringen met ONSITE GARANTIE die STANDAARD op de professionele lijn meegeleverd wordt. Ze komen echt!

  Problemen met Sony: geen.

   

  Problemen met Windows: sinds de eerste Windows 10 – zeer weinig, pas met 1809 – de laatste update na enkele jaren issues gehad met het update proces.

  Problemen met Android: sinds Android 8 eigenlijk niet echt.

   

  Waarom ben ik dan nukkig … Omdat de Apple liefde nog steeds daar is, maar – ondanks dat het er mooi uitziet – vind ik de 2500 euro meerprijs gewoon het niet (meer) waard.

  Zeker gelet de problemen en kwaliteitsissues.

  Ik lijd zeker niet aan het Stockholmsyndroom en ondanks mijn lange liefde voor het merk laat ik het net zo makkelijk de stront in zakken als ik dat met Blackberry, Nokia, Sun of Microsoft heb gedaan.

  Waarom? Omdat – naar het blijkt – iets in de groeicurve van bedrijven zit, waarbij deze te groot worden en de kern waar ze mee groot zijn geworden uit het oog verliezen.

  Verschil met bijvoorbeeld Mercedes? Mercedes-Benz maakt nog steeds auto’s en de “interface” ziet er bij de nieuwe modellen superstrak uit, maar de WERKING en plaats van dingen is redelijk univorm gebleven.

  Als ik naar iOS 7 -> 9 -> 12 kijk, kan ik dat niet 1-2-3 zeggen.

  Kortom, ik ben nukkig

 • Profielfoto
  leavestone

  Windows 10? Screen print maker met een vooroorlogs Knipprogramma o nee we hebben vorige week een moderne versie kunnen downloaden. WoW wat een consistentie NOT.

  sorry maar het gras is echt niet groener bij de buren.  (Na jaren Mac only via werk weer met Windows 10 en word aan de gang my goodness)

 • Profielfoto
  bmeerdink

  doctor_apple op 24 december 2018 21:35
  Kortom, ik ben nukkig

  Je inventariseert alle problemen die er bij Apple over de tijd heen in de publiciteit gekomen zijn, maar het gaat erom of de apparaten goed voldoen voor alles waarvoor ze gekocht zijn. Is die 256 GB dan niet genoeg? Kun je geen koptelefoon aansluiten (Apple levert voor €10 een USB-C naar audio adapter, maar alles neigt bij Apple naar draadloos zoals je weet)? Heb je echt zelf last (gehad) van al die problemen die je opnoemt? Als er een hardware probleem is zul je een beroep moeten doen op de garantie, maar Apple staat bepaald niet te boek als het merk met de meeste hardware problemen, al wordt alles wat voorkomt bij Apple wel breed uitgemeten in de pers.

  Problemen zijn er om op te lossen niet om te verzamelen. Het gaat erom dat je kunt wat je van plan was en dat het prettig werkt. Overigens een boel dingen werken een heel stuk handiger onder iOS 12 dan onder iOS 7 (of eerder). Meestal wijzen de dingen zichzelf.

  Wat dat betreft is werken met allerlei systemen door elkaar ook niet zo’n praktische idee.

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  bmeerdink op 24 december 2018 23:19
  Problemen zijn er om op te lossen niet om te verzamelen.

  Mooie Kerstgedachte, hier op OMT 👍

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Wat een gepruts weer Apple. Ik zet die automatische update maar weer uit als jullie niet in staat zijn stabiele software updates uit te brengen.

 • Profielfoto
  tav

  Werkt die oplossing nu die in de update wordt medegedeeld want bij sugar and cream liep het volledig mis !!

 • Profielfoto
  balken07

  Lekkere kwaliteitscontrole van Apple weer….

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  doctor_apple op 24 december 2018 21:35
   

  Kortom, ik ben nukkig

  Je noemt een hoop op maar er gaat ook een hoop goed natuurlijk en niet alles zal aan Apple liggen (zoals je opmerking: “Externe hardeschijven waar de data volledig van verdween bij enkel het aanpluggen” want dat zal toch eerder aan de drive hebben gelegen)

   

  Toch heb je globaal gezien een punt:

   

  Vergelijk het met een met de hand gemaakte Rolls-Royce of de zelfde wagen aan de volautomatische lopende band met een 100 maal grotere output. Dan wordt de kans op fouten evenredig groter. Apple begon ooit als een niche bedrijf(je) met oog voor gebruikersvriendelijkheid en betrouwbaarheid maar is uitgegroeid tot een groot bedrijf dat inderdaad niet meer weet waar ze ooit in uitblonken.

   

  Het grotendeels verplaatsten van productie locaties naar het ‘goedkopere’ Azië is één van de oorzaken van kwaliteitsverlies, maar ook het feit dat er meer producten zijn bijgekomen die niet altijd de aandacht krijgen die ze verdienen. Ook de ontwikkeling van OS-X (ik heb een oude iPhone met ik meen iOS 4) is in mijn ogen een afdaling in een mistige vallei met achter je heldere hoogten. OK het gaat sneller en zo maar gaat het ook beter qua interface en de daaruit voortvloeiende workflow? Niet echt vind ik.

   

  Ik heb ook vrij veel computers gehad van Apple en ook ik ben nog steeds niet van plan over te stappen. Ik had een Apple II plus, Apple IIGS, PowerMac 6100, G4 PowerMac, G5 PowerMac, quadcore i7 27″ iMac en momenteel een quadcore i7 21,5″ iMac geleverd met High Sierra. Elk model is ± 4-7 jaar in gebruik geweest en alleen de eerste 2 waren op het einde daadwerkelijk niet meer te gebruiken terwijl van de 6100 de harde schijf ineens de geest gaf maar dat was na 5 jaar gebruik.

   

   

  En het gaat echt achteruit met de betrouwbaarheid wat in een dergelijke prijsklasse niet mag gebeuren. Want stond mijn vorige iMac 7 jaar lang 24/7 aan zonder al te vreemde ‘hickups’, kan ik dat van mijn huidige niet zeggen. Die had in 3 maanden meer last van onverklaarbare dingen dan de vorige in een heel jaar. Als ik deze iMac nu op zijn minst 1 maal per week herstart dan draait hij als een trein, dat deed die vorige ook maar dan zonder die herstart.

  Overigens: ik werk nu vanaf een externe SSD omdat Apple trage 5400 rpm schijven in hun instapmodel stopt terwijl alle modellen eigenlijk met een SSD zouden moeten worden uitgerust. Om de één of andere reden doen ze dat niet terwijl ze wel ooit de floppy zeer vroegtijdig vaarwel zegden alsmede de ingebouwde DVD speler. (p.s: de EtreCheck score zonder de SSD was “below avarage” en met de SSD “excelent”.)

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik kan over de apple hardware/software doorheen de jaren niet echt klagen. Wel over de prijzen natuurlijk. Ik heb nog steeds een macbookair 2011 High Sierra, die nooit gehaperd heeft. Voordien iMac ( om zeep geholpen bij apple hersteller, noisy eMac, Powerbook 12”, witte macbook, zwarte macbook. Alle versie iPads, nooit problemen, geen vastlopers, ook de iPad 1 werkt nog steeds met dropbox , youtube etc. IPhones 2G (1ste versie) doet het nog maar geen wifi meer, 3GS, 4S, 5S, SE, XR, alles werkte en werkt zonder problemen. Alles werkt gewoon, ondanks mijn beangstigende dummiegedrag. So what’s up? Heel simpel: apple wordt en is te duur en dat zal apple de das om doen, tenzij iedereen zeer welstellend of rijk wordt. Waarmee ik niet zeg dat apple niet in de fout gaat met deze iOS update, maar goed, als morgen het licht uitgaat in Vlaanderen of de aarde in Groningen beeft, dan gaat er ook iemand in de fout…

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Alle trollen hebben weer schoolvakantie zo te zien.

 • Profielfoto
  MrBelloNLD

  @doctor_apple mooie samenvatting, maar hoeveel apple’s heb jij plat zien gaan door virussen/malware/ransome, en hoeveel android/windows?