iOS 12.1.1 met verbeteringen iPhone XR en FaceTime nu uit

Door: Raymon Mens - 6 reacties
Afbeelding: OMT/Marijn van der Werf

Apple heeft zojuist iOS 12.1.1 uitgebracht. De laatste software-update van het jaar voor iPhone en iPad focust zich voornamelijk op de iPhone XR. De Haptic Touch-functie van dat toestel krijgt namelijk extra functionaliteit. De interface van FaceTime is ook verbeterd.

De update is zoals altijd te downloaden door naar het menu Instellingen → Algemeen → Software-update te gaan. Daar zal de nieuwe software voor iPhone, iPad en iPod Touch verschijnen.

Uitbreiding Haptic Touch iPhone XR

De belangrijkste verbetering in iOS 12.1.1 is voor gebruikers van de iPhone XR. Dit toestel heeft geen 3D Touch, maar wel Hapitc Touch. Dat is een softwarematige variant van 3D Touch met beperkte functies. Haptic Touch zorgt er op de iPhone XR ook voor dat je de zaklamp en camera vanaf het lockscherm met een stevige druk kunt openen. In iOS 12.1.1 wordt daar de mogelijkheid om een notificatie uit te klappen aan toegevoegd.

Je drukt wat steviger en langer op de notificatie om dit te doen. De opties die verschijnen, zijn per app verschillend. In WhatsApp kun je bijvoorbeeld direct antwoorden, maar de Mail-app geeft je een preview van een bericht en laat je kiezen om dit te verwijderen of als gelezen te markeren. (Zie ook → iPhone XR: de mogelijkheden en beperkingen van Haptic Touch)

Haptic Touch iPhone XR notificatie
Klik/tap voor groter.

Verbeteringen FaceTime iOS 12.1.1

Ook FaceTime is verbeterd in iOS 12.1.1. Allereerst is de mogelijkheid om Live Photo’s te maken terug. Daarnaast is de interface van Apple’s applicatie voor videobellen aangepakt. Essentiële functies zoals het omdraaien van de camera en het beëindigen van een gesprek zitten niet langer achter een swipe verstopt, ze staan direct in beeld.

iOS 12.1.1 FaceTime
Klik/tap voor groter.

Verder heeft Apple nog de nodige bugs gefikst. Onder andere een vervelende fout die ervoor zorgde dat Face ID tijdelijk niet beschikbaar was. Het icoon bleef op het lockscherm animeren, maar ontgrendelen wilde de iPhone niet. Ook een bug die ervoor zorgde dat tijdzones niet automatisch werden bijgewerkt is opgelost.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Verbetering inFaceTime kost je nog wel een groot deel van je scherm, merkte ik vorige week. Wegklappen van het menu betekent dus dat je gewoon weer meer handelingen moet verrichten.
  Mat mij betreft dus niet echt een spectaculaire verbetering dat het menu nu standaard bij het begin wel in beeld is.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik hoop op een verbetering van het batterij gebruik van mijn iPhone 6S

  Maar ik wacht nog een paar dagen voor ik mijn iPhone update

  Gr

 • Profielfoto
  MacLawrence

  iMac Lover op 5 december 2018 19:41
  Ik hoop op een verbetering van het batterij gebruik van mijn iPhone 6S

  Maar ik wacht nog een paar dagen voor ik mijn iPhone update

  Gr

  Ik merk sinds de vorige update ook dat mijn batterij leegloopt op mijn iPhone SE. Maar kan dan wel nog een uur verder met 1% …

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Mac Rumors meldt dat er problemen zijn met de Siri shortcuts App na het installeren van deze update.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat gebruikt toch niemand 😉

 • Profielfoto
  sanderman

  Haptic Touch zorgt er op de iPhone XR ook voor dat je de zaklamp en camera vanaf het lockscherm met een stevige druk kunt openen.
  (…)
  Je drukt wat steviger en langer op de notificatie om dit te doen.

  Niet waar. Je drukt op de XR niet steviger, alleen langer. Dat is het hele idee van Haptic Touch versus 3D Touch: omdat je op de XR niet stevig kunt drukken, moet je dus gewoon de knop lang ingedrukt houden. Met haptic feedback wordt dan de functie als het ware bevestigd.