Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 december 2018
Leestijd: 3 minuten

Interne documenten Facebook online: 4 pittige onthullingen

Het jaar 2018 kan voor Facebook niet slechter eindigen. Na het schandaal rondom Cambridge Analytica begin dit jaar, zijn er nu interne documenten vrijgegeven die onthullen hoe het sociale netwerk sommige bedrijven toegang tot veel meer gebruikersgegevens gaf. Ze bevestigen ook een aantal vermoedens die wij al hadden.

Het Britse parlement heeft de 250 pagina’s met interne e-mails van Facebook-managers vrijgegeven. Ze zijn onderdeel van een rechtszaak die Six4Three, een app-ontwikkelaar, tegen het sociale netwerk heeft aangespannen.

Interne documenten zijn van publiek belang

Damian Collins (voorzitter van de Britse commissie die gaat over internet, cultuur en media) zegt dat: “de publicatie van deze documenten in het algemene belang is.” Ze roepen volgens Collins dan ook belangrijke vragen op over hoe Facebook de gegevens van zijn gebruikers beheert, over de relatie met applicatieontwikkelaars en over hoe het een dominante positie inneemt op sociale netwerken.”

Grote bedrijven bleven toegang tot data houden

Facebook moest na het schandaal rondom Cambridge Analytica plechtig beloven dat het veel minder data zou delen met ontwikkelaars. Er blijkt een interne ‘whitelist’ te bestaan met bedrijven die meer data krijgen. Standaard kunnen apps en ontwikkelaars het vriendennetwerk van een gebruiker niet in kaart brengen. Echter introduceerde Facebook een speciale API die dat wel kon. Deze ‘Hashed Anon All Friends API’ werd begin 2015 geïntroduceerd en is nu nog steeds in gebruik.

Bedrijven die om speciale toegang vroegen zijn vaak grote namen. In het bijzonder komen we Netflix, Lyft, Uber, Badoo en AirBnB tegen.

facebook documenten 001
Klik/tap voor groter.

Facebook Protect als voelspriet

Facebook biedt een gratis VPN-dienst genaamd Facebook Protect aan. We schreven al eerder erg kritisch over deze app omdat het Facebook in staat stelt om alles wat je op je iPhone doet in kaart te brengen. Van de websites die je bezoekt tot de apps die je gebruikt. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg blijkt de app die origineel ‘Onavo VPN’ heette veelvuldig te gebruiken om concurrenten in de gaten te houden.

In de documenten wordt een ‘Industry update’ gedeeld. Die laat bijvoorbeeld een toename in het aantal WhatsApp-berichten zien. Ook wordt de opkomst van Vine in kaart gebracht. De bron van deze gegevens? Onavo.

Facebook documenten 002
Klik/tap voor groter.

Concurrenten bewust afsluiten

Het sociale netwerk blijkt apps van concurrenten die een bedreiging vormen bewust dwars te zitten. In een e-mail bespreekt een manager hoe Vine snel afgesloten moet worden van de “Login met Facebook” optie en mogelijkheid om vrienden op het netwerk te zien. Mark Zuckerberg geeft ook zijn goedkeuring.

facebook documenten 003
Klik/tap voor groter.

Gespreksgeschiedenis Android-gebruikers

Een van de zaken die aan het licht kwam toen Facebook het mogelijk maakte om al je data te downloaden, was dat van Android-gebruikers de volledige gespreksgeschiedenis is opgeslagen. Het sociale netwerk blijkt deze functie in 2015 stilletjes aan te hebben gezet. Intern was er veel discussie over hoe dit te doen zonder dat de gebruiker om toestemming werd gevraagd.

Managers bespreken hoe dit het beste aan te pakken. Uiteindelijk wordt gekozen om alleen de gespreksgeschiedenis op te slaan. Niet alle SMS-berichten. Niet omdat dit minder privacygevoelige informatie zou opslaan, maar omdat de gebruiker dan opnieuw toestemming moest geven.

facebook documenten 004
Klik/tap voor groter.

Reactie Facebook

In een reactie stelt Facebook dat deze documenten een onvolledig beeld schetsen. Zo zou het whitelisten van bepaalde apps van partners zeer gebruikelijk zijn binnen de tech-industrie. Daarnaast benadrukt het sociale netwerk dat alleen de namen en profielfoto’s van vrienden gedeeld zijn. Ten slotte gebeurt het afsluiten van concurrenten volgens Facebook niet meer, het wil een zo open mogelijk platform zijn.

De volledige documenten zijn te bekijken. De volledige reactie van het sociale netwerk van Mark Zuckerberg is ten slotte in een blogpost op het communicatie-portaal van het sociale netwerk te lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Interne documenten Facebook online: 4 pittige onthullingen
Sluiten