Barry Kraakman
Barry Kraakman Nieuws 13 december 2018
Leestijd: 2 minuten

Intel’s eerste 10nm-chip onthuld, mogelijk volgend jaar in Macs

Intel heeft vandaag de nabije toekomst op het gebied van processoren gepresenteerd. De serie processoren, Sunny Cove genaamd, zijn gebaseerd op een 10nm-structuur. Deze zullen de basis vormen van de nieuwe Core- en Xeon-series, en zullen de Mac-modellen van 2019 hoogstwaarschijnlijk van hun rekenkracht voorzien.

3 jaar later

Hoe kleiner de structuur, hoe kleiner de transistors. En daarmee wordt de chip sneller én produceert deze minder warmte. De kern van de nieuwe processoren wordt ook wel als ‘dieper, wijder én slimmer’ omschreven, terwijl deze bij een lager stroomverbruik betere prestaties moeten leveren. Ook op het gebied van AI, machine learning én cryptography zijn er met deze nieuwe chips stappen gezet.

MacBook Pro 2018 Intel
Macs zijn nu nog voorzien van een Intel-processor, maar voor hoe lang nog? – Klik/tab voor groter

De nieuwe CPU’s met een 10nm-structuur zouden door Intel al in 2015 in massaproductie worden genomen. Meerdere tegenslagen op het gebied van productie hebben er echter voor gezorgd dat dit nu pas gaat gebeuren. Dit had ook directe gevolgen voor haar klanten, die grotendeels afhankelijk zijn van deze nieuwe hardware. Zo heeft Apple lang gewacht met het uitbrengen van nieuwe hardware, omdat de chips amper verbeteringen met zich meebrachten. Intel belooft nu stellig dat de chips halverwege 2019 in apparaten voor consumenten zullen zitten.

Intel Sunny Cove en Ice Lake?

Geheel des Intels krijgt elk onderdeel of nieuw product een nieuwe naam. Maar enigszins verwarrend is het wel. Zo wordt verwacht dat de nieuwe serie chips volgend jaar onder de naam ‘Ice Lake’ worden gebracht. De chip die net is gereleased, gaat door onder de naam Sunny Cove. Deze zal, samen met de nieuwe Gen11 Graphics-chip, de nieuwe Ice Lake-chip vormen. Welke namen ze er ook voor gebruiken, we mogen verwachten dat zowel PC’s als Macs in 2019 weer een flinke stap op vooruitgaan. Al is het de vraag hoe lang Apple nog gebruik zal maken van het werk van Intel. (Zie ook ➝ Bye bye Intel? ‘Eerste Mac met Apple’s eigen ARM-chip in 2020′)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Intel’s eerste 10nm-chip onthuld, mogelijk volgend jaar in Macs
Sluiten