Intel’s eerste 10nm-chip onthuld, mogelijk volgend jaar in Macs

Door: Barry Kraakman - 11 reacties

Intel heeft vandaag de nabije toekomst op het gebied van processoren gepresenteerd. De serie processoren, Sunny Cove genaamd, zijn gebaseerd op een 10nm-structuur. Deze zullen de basis vormen van de nieuwe Core- en Xeon-series, en zullen de Mac-modellen van 2019 hoogstwaarschijnlijk van hun rekenkracht voorzien.

3 jaar later

Hoe kleiner de structuur, hoe kleiner de transistors. En daarmee wordt de chip sneller én produceert deze minder warmte. De kern van de nieuwe processoren wordt ook wel als ‘dieper, wijder én slimmer’ omschreven, terwijl deze bij een lager stroomverbruik betere prestaties moeten leveren. Ook op het gebied van AI, machine learning én cryptography zijn er met deze nieuwe chips stappen gezet.

MacBook Pro 2018 Intel
Macs zijn nu nog voorzien van een Intel-processor, maar voor hoe lang nog? – Klik/tab voor groter

De nieuwe CPU’s met een 10nm-structuur zouden door Intel al in 2015 in massaproductie worden genomen. Meerdere tegenslagen op het gebied van productie hebben er echter voor gezorgd dat dit nu pas gaat gebeuren. Dit had ook directe gevolgen voor haar klanten, die grotendeels afhankelijk zijn van deze nieuwe hardware. Zo heeft Apple lang gewacht met het uitbrengen van nieuwe hardware, omdat de chips amper verbeteringen met zich meebrachten. Intel belooft nu stellig dat de chips halverwege 2019 in apparaten voor consumenten zullen zitten.

Intel Sunny Cove en Ice Lake?

Geheel des Intels krijgt elk onderdeel of nieuw product een nieuwe naam. Maar enigszins verwarrend is het wel. Zo wordt verwacht dat de nieuwe serie chips volgend jaar onder de naam ‘Ice Lake’ worden gebracht. De chip die net is gereleased, gaat door onder de naam Sunny Cove. Deze zal, samen met de nieuwe Gen11 Graphics-chip, de nieuwe Ice Lake-chip vormen. Welke namen ze er ook voor gebruiken, we mogen verwachten dat zowel PC’s als Macs in 2019 weer een flinke stap op vooruitgaan. Al is het de vraag hoe lang Apple nog gebruik zal maken van het werk van Intel. (Zie ook ➝ Bye bye Intel? ‘Eerste Mac met Apple’s eigen ARM-chip in 2020′)

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  eigenlijk is het zielig dat de hele wereld afhankelijk lijkt te zijn van 1 producent.

   

 • Profielfoto
  xaddict

  Waarom stapt Apple niet gewoon over op AMD? Die hebben hun strepen ondertussen echt wel verdiend en zijn in veel gevallen goedkopen.

  Oké, ze halen niet de snelheden die Intel haalt met sommige chips, maar Apple maakt toch geen supersnelle computers met het snelste van het snelste erin.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Er gaan al geruchten dat Apple Intel wil gaan verlaten maar dat zou door deze ‘doorbraak’ wel eens op losse schroeven kunnen komen te staan. In ieder geval betekent een overstap naar andere chips in een Mac dat je software waardeloos wordt als een ontwikkelaar dat niet ziet zitten. (die verdienen toch vooral aan de Windows versie van hun software)

 • Profielfoto
  dakdekker

  @xaddict

  Ik moet in mijn omgeving nog steeds een snellere en gebruiksvriendelijkere laptop, desktop of al in one tegenkomen. Hier staat nog een iMac van 2011 i7 met ssd 1e gen., deze draait nog steeds sneller en stabielere dan eender welke nieuwe PC of Laptop waar ik al mee heb gewerkt of ben tegen gekomen.

  Je kunt nog zo een snelle rommel kopen met waterkoeling in en al die gimmicks er op als je wilt. Zolang de hardware en software niet op elkaar is afgestemd (wat met windows in 99% het geval is), blijft het een brakke toestand.

  Naar het prijskaartje mag je natuurlijk niet kijken 😜

 • Profielfoto
  Di May

  Hier staat ook nog een iMac 27″ 3,4 Ghz i7 uit
  2011 ongeëvenaard en voortreffelijk werk te leveren.

  Een minpunt : hij is deze keer uit de gratie van Mojave gevallen.

   

 • Profielfoto
  donut

  Ik gebruik zelfs nog een macbook en een macpro uit 2008…   goede machines idd

  Ik zie Apple niet zo snel eigen chips gaan gebruiken want dat betekent veel problemen met software van alle fabrikanten behalve van Apple- en dan wordt Apple toch wel heel sektarisch

   

   

 • Profielfoto
  Doede

  Ik kocht een Late-2013 27″ iMac met 3TB Fusiondrive voor bijna €3000 nadat destijds de nieuwe zuinigere processor uitkwam. Mojave doet het (gelukkig) op deze machine, en de kracht van de 3,6Ghz i7 is nog merkbaar steeds aanwezig. Een upgrade is zeker nog niet nodig, en een overstap is pas zinvol als er een merkbare snelheidsverbetering komt. Persoonlijk zal ik dat staven aan de snelheid waarmee RAW-fotobestanden kunnen worden getoond en verwerkt.

 • Profielfoto
  Jesper

  @ steveb

  Daarom mogen wij Nederlanders heel trots zijn op het bedrijf ASML;)

 • Profielfoto
  Di May

  donut op 14 december 2018 11:51
  Ik zie Apple niet zo snel eigen chips gaan gebruiken want dat betekent veel problemen met software van alle fabrikanten behalve van Apple …

  Waarmee je bedoelt ? …

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @Di May: als je een andere processorarchitectuur in je Mac zet, bijv van x86 naar ARM, dan moet macOS daarin mee maar alle apps ook. De vorige overgang, van PowerPC naar Intel, ging best goed maar het liet bepaalde maatwerk wel achter zich.

  Bekijk het zo: bij de overgang naar 64-bit zullen we ook bepaalde dingen moeten achterlaten. Ik heb bijvoorbeeld nog de TomcatController uit 2003 die 32-bit zal blijven en allerlei QuickLook plug-ins. Het zij zo.

  In een overgang naar ARM waarop Apple’s A-chips zijn gebaseerd vrees ik het meest voor Parallels Desktop/Unity die nu echt heel goed werken omdat er Intel onder zit. Ik vermoed dat met ARM dit trager zal worden

 • Profielfoto
  Di May

  ‘k Snap het.

  Maar voor wie puur Apple-geörienteerde software
  gebruikt blijft het hoe dan ook eerder een zegen.

  Zijn er zo veel gebruikers die in een ‘Parallelle’ wereld leven ?
  Ik denk dat we toch stilaan zonder Windows-achtig spul kunnen.