Robert
Robert Nieuws 19 december 2018
Leestijd: 2 minuten

Handgeschreven Apple-advertentie van Steve Jobs levert fortuin op

Elk bedrijf begint klein. Ook Apple, dat als eerste bedrijf ooit de waarde van 1 miljard bereikte. En dus moest ook Steve Jobs, toen hij nog geen geld had voor gelikte campagnes, zijn producten persoonlijk aan de man brengen. Hoe hij dat deed weten we door een veiling bij Bonhams.

De handgeschreven advertentie van Steve Jobs voor Apple

Eerder deze maand vond bij Bonhams de ‘History of Science and Technology’ veiling plaats. Hier werd de geschiedenis van technologie verkocht. Tussen alle prototypes en eerste modellen vonden wij in de catalogus lot 631. Dit lot illustreert hoe klein de start-up Apple eigenlijk was. Het lot bestaat uit een door Steve Jobs handgeschreven advertentie, een foto van de Apple 1 en een foto van het beeldscherm. Aan de contactgegevens is te zien dat hij toen nog thuis woonde, want de adresgegevens zijn van zijn ouders.

Klik/tab voor groter

Uitroeptekens en excuses voor de foto

In de eerste advertentie lezen we hoe Steve Jobs zijn product aanprees. De technische specificaties werden uitgebreid toegelicht en voorzien van diverse uitroeptekens. Daarbij schreef hij ‘board only + manual $ 75,-. A real deal’. Hierna sloot hij af met zijn naam en de contactgegevens, waarbij hij het adres van zijn ouders opgaf. Voor zover de tekst met uitroeptekens de potentiële koper niet kon overtuigen had hij er nog twee polaroid-foto’s bijgevoegd. Op de ene foto zien we een afbeelding van hetgeen er op het scherm stond. Als je de foto goed bekijkt zie je dat het scherm van Steve (die zich toen nog Steven liet noemen) zelf was. Ook aandoenlijk is het handgeschreven excuus. Het beeld was wat wazig omdat de camera wiebelde. De andere foto toont de computer, misschien wel op het bureau bij Steve thuis.

Onschatbare waarde

Waar de vriend van Steve Jobs de tekst en foto’s toen gratis kreeg omdat Steve hoopte zo een van zijn eerste computers te slijten, hoef je daar vandaag niet meer aan te denken. Het lot had een richtprijs van 35.000 tot 53.000 euro. Het beoogde bedrag is behaald, maar de exacte verkoopprijs is niet bekendgemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Handgeschreven Apple-advertentie van Steve Jobs levert fortuin op
Sluiten