Google Flutter maakt app ontwikkeling eenvoudiger

Door: Night - 5 reacties

Deze week lanceerde Google de eerste stabiele release van Flutter, versie 1.0. Met deze open source UI-toolkit kunnen apps voor zowel iOS als Android worden gemaakt op basis van één code. Een app hoeft nu dus niet meer herschreven te worden voor een ander platform. De eerste met Flutter gemaakte apps zijn al verschenen in de Apple’s App Store en (uiteraard) op de Android Play Store.

Op het Mobile World Congress, zo’n 10 maanden geleden, werd de eerste bètaversie van Flutter aan het publiek getoond. Momenteel zijn er al diverse apps in de Apple Store en op Google Play beschikbaar die met de software zijn gecodeerd. Ook grotere bedrijven als Abby Road Studios, Alibaba, JD.com en Capital One zijn al begonnen met het ontwikkelen en publiceren van apps, gemaakt in Flutter. Google gaf zelf al het goede voorbeeld door zijn eigen Google Ads app in één keer voor beide platforms te coderen.

Open Source

Hoewel Flutter door Google is opgezet, is het geheel open-source. Het visuele gedeelte wordt door de Skia 2D-engine voor zijn rekening genomen. Die wordt onder andere ook gebruikt in Chrome en Android. De codering wordt afgehandeld op het Dart-platform. Dart kan native 32- en 64-bit ARM-code voor zowel iOS als Android genereren.

Het voordeel van een open-source project is, dat het bijdragen van honderden ontwikkelaars van over de hele wereld bevat. Flutter gebruikt de standaard Android- en iOS-buildtools. Alles van de onderliggende besturingssystemen is publiek beschikbaar. Inclusief code en de UI geschreven in Kotlin of Java voor Android en Swift of Objective-C voor iOS.

Flutter
Grafische mogelijkheden geïntegreerd in een bestaande app. Foto: Google (klik/tap voor groter)

In plaats van de traditionele Apple- en Android-modellen in app-ontwikkeling te vervangen, stelt Google dat Flutter ook kan worden ingevoegd in bestaande apps. Vanaf daar kunnen ontwikkelaars zonder beperking elke pixel op het scherm besturen. Van overlappende en bewegende grafische weergaven, video, tekst tot de bedieningselementen. Het bevat een volledige reeks widgets, die pixel-perfecte ervaringen op zowel iOS als Android moet kunnen leveren.

Real-time editing

Buiten tijdbesparing en integratiemogelijkheden biedt Flutter nog een ander voordeel. Het biedt namelijk de mogelijkheid om wijzigingen real-time te bekijken. Deze optie, stateful hot reload genaamd, stelt ontwikkelaars in staat om het resultaat van wijzigingen in de app-code direct te bekijken. Hierdoor vervalt de noodzaak om de app te moeten herstarten of het verlies van undo-mogelijkheden.

Onze ingenieurs hebben waardering voor de snelle ontwikkelingsbelofte en de real-time mogelijkheden. We hebben het afgelopen jaar we enorme vooruitgang gezien in het framework en vooral het native integratie-verhaal.

“Flutter stelt Capital One in staat om functies te bedenken die niet specifiek voor iOS of Android gemaakt zijn, maar volgens een waar ‘Mobile first’ model. We zijn verheugd om Flutter 1.0 te zien en blijven onder de indruk van het tempo van de vooruitgang en de opwinding in de developers gemeenschap.

Michael Jones, senior director of engineering bij Capital One

 

Flutter
Flutter 1.0 is aan het publiek gepresenteerd. Foto: Google (klik/tap voor groter)

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  T1001

  Makkelijker? Wellicht. De kwaliteit gaat ook achteruit. Zowel in performance, als in de kwaliteit qua UI. Dit zie je terug in apps die met dit soort tools zijn gebouwd. Qua UI totaal niet consistent aan iOS en voelen ook niet ‘native’. (Net zoals de App van concurrent iCulture, die is gewoon niet native, en dat merk je ook aan het feit dat de standaard gestures niet aanwezig zijn: gebrek aan consistentie.

 • Profielfoto
  xaddict

  Is dus React native. Alleen dan van Google. Met alle zelfde problemen

 • Profielfoto
  steveb

  is dit een stap dichter in de richting
  “google translate for code”?

  1x een app schrijven en daarna vertalen van iOS naar android, windows,….

   

 • Profielfoto
  Jeffrey

  Flutter is echt een ramp, net als React Native. Leuke pogingen maar hebben echt nog werk nodig. Uiteindelijk schrijf je alsnog twee code bases. En Flutter handhaaft standaard Material… als dat geen afknapper is 🙄

 • Profielfoto
  pruus

  Voor adverteerders die snel een eigen app willen een uitkomst van Google: wij helpen jou op gang.