Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 11 december 2018
Leestijd: 2 minuten

Stekker eerder uit Google+ door tweede datalek

Google trekt in 2019 de stekker uit haar eigen Google+. In oktober dit jaar werd bekend dat het platform een bug met zich meedroeg, die ervoor zorgde dat gebruikersgegevens de afgelopen drie jaar zijn gedeeld met andere partijen. Waar Google eerder besloot dat de dienst vanaf augustus 2019 niet meer beschikbaar zou zijn, heeft een tweede datalek ervoor gezorgd dat het platform vier maanden eerder uit de lucht gaat. 

Google+ nog eerder uit de lucht

Google’s eigen social media platform Google+ gaat het toneel vanaf 2019 verlaten. In oktober dit jaar werd bekend dat het bedrijf in maart 2018 een bug had gevonden, die ervoor zorgde dat gegevens van gebruikers werden gelekt. Een probleem dat ervoor gezorgd heeft dat deze gegevens de afgelopen drie jaar zijn gedeeld. Google besloot de stekker uit het platform te trekken in augustus 2019, maar door een tweede lek gaat dit veel eerder gebeuren. Het plan is nu om Google+ in april 2019 volledig offline te halen en API toegang tot het platform binnen 90 dagen te sluiten.

Volgens Google heeft deze tweede datalek ervoor gezorgd dat de gegevens van 52,5 miljoen gebruikers van het platform in gevaar waren. Onder deze gegevens vallen naam, e-mailadres, functie op het werk en leeftijd. Kortom: gegevens waarvan je niet persé wilt dat deze in handen komt van partijen waar je helemaal niets mee te maken hebt of wilt hebben. Wederom dus een groot probleem voor Google en daarom is een snelle handeling nodig. De API toegang naar Google+, vanaf apps van derde partijen, sluit al binnen negentig dagen.

‘Door de ontdekking van de nieuwe bug hebben we besloten om alle Google+ API’s binnen negentig dagen te sluiten.”

Daar komt dan ook nog bij dat Google besluit haar plus platform vier maanden eerder offline te halen dan gepland. Dat betekend dat het platform vanaf april 2019 niet meer beschikbaar is.

Geen schade?

In het statement van Google is te lezen dat het bedrijf de bug heeft ontdekt tijdens de standaardtests die het bedrijf rondom het platform uitvoert. Door verdere onderzoeken kwamen ze er al snel achter dat ontwikkelaars zo’n zes dagen toegang hadden tot de gegevens. Iets wat volgens Google zelf niet geleidt heeft tot problemen.

“Er is op dit moment geen bewijs dat ontwikkelaars, die zes dagen toegang hadden tot de gegevens, afwisten of misbruik maakten van de bug.”

Google begrijpt dat gebruikers hun gegevens met vertrouwen hebben gedeeld en dat het de taak van het bedrijf is om deze gegevens goed te bewaken. Ondanks het feit dat het bedrijf daar op dit moment in gefaald is, blijft het zeggen dat ze “dit altijd serieus hebben genomen en blijven investeren in privacy programma’s”.

Google+ zal voor de consument gaan verdwijnen, maar blijft nog wel op zakelijk gebied actief. Zo wordt het platform een onderdeel voor bedrijven die zich abonneren op de G Suite service.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stekker eerder uit Google+ door tweede datalek
Sluiten