Raymon Mens
Raymon Mens App Store 6 december 2018
Leestijd: 2 minuten

Chrome 71 rekent hard af met autoplay video en advertenties

Google heeft versie 71 van zijn browser Chrome uitgebracht. Door de ingebouwde automatische update-functie merk je als gebruiker doorgaans niets van updates, maar deze nieuwe versie moet het surfen een stukje prettiger maken.

Google introduceert namelijk drie nieuwe maatregelen die veiligheid centraal stellen en afrekenen met de irritaties die je op het moderne web aantreft.

Geen excuus voor irritante advertenties meer

Google is een van de initiatiefnemers van de ‘Coalition for Better Ads’. Daarmee wil het bedrijf de meest irritante vormen van advertentie op het internet uitbannen. Advertenties die op het scherm blijven plakken of het hele scherm overnemen, werden al geblokkeerd. Nu gaat Google echter nog een stapje verder. Als een van deze advertentievormen op een site wordt gedetecteerd, worden alle advertenties geblokkeerd. Niet alleen de advertentie die in overtreding is.

Een leuke toevoeging die is gedaan is dat ook advertenties die foutmeldingen op een computer simuleren niet langer zijn toegestaan. Applicaties als MacKeeper gebruiken deze tactiek al langer, maar nu rekent Google er definitief en hard mee af.

Google Chrome Ad Blocker vormen
Deze vormen van advertenties zijn niet toegestaan – Klik/tap voor groter.

Autoplay video aan banden

Wat ons betreft met autoplay video op het hele web geblokkeerd worden, maar zo ver wil Google Chrome nog niet gaan. In Chrome 71 wordt alle video die automatisch met geluid start standaard bevroren. Deze verandering heeft lang op zich laten wachten omdat er aanvankelijk problemen waren met online games en web-apps. Nu is de functie echter zo aangepast dat die redelijk probleemloos blijven werken.

Waarschuwing voor misleidende abonnementen

Ten slotte toont Google Chrome nu ook een waarschuwing bij websites die je telefoonnummer proberen te bemachtigen en je een duur abonnement aan proberen te smeren. Deze praktijk was vooral groot in de tijd van ‘gratis’ ringtones, maar volgens Google zijn er nog steeds sites die dit soort trucs toepassen. Sommige sites maken hun betaalformulier zo op dat een dienst gratis lijkt, maar het wel degelijk om een duur abonnement gaat.

Deze praktijken bestaan al lang op het web, maar we zien ze nu ook steeds meer met apps. Apple greep onlangs nog in bij een wel erg misleidende app. Buyiglikesfast

Google Chrome 71 voor Mac en Windows

De hierboven genoemde verbeteringen zitten alleen in Chrome voor Mac en Windows. Op iPhone en iPad is Chrome namelijk niets meer dan een schil om Safari en kunnen deze maatregelen niet geïmplementeerd worden. Dat wil overigens niet zeggen dat je op je iPhone minder goed beschermd bent. Safari heeft bijboorbeeld weer veel betere anti-tracking dan Chrome.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Chrome 71 rekent hard af met autoplay video en advertenties
Sluiten