Er komen eindelijk goedkopere USB-C naar Lightning-kabels aan

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Je iPhone op je nieuwe MacBook aansluiten? Dan kun je niets met de bij de telefoon geleverde kabel. Die heeft namelijk een ‘oude’ USB-A-aansluiting. Je hebt een USB-C naar Lightning-kabel nodig en dat kost minimaal 25 euro. Apple is momenteel de enige die dergelijke kabels verkoopt, maar daar komt snel verandering in.

Andere fabrikanten kunnen namelijk ook USB-C naar Lightning-kabels gaan maken. Apple heeft het Made for iPhone-programma (MFi) geopend voor dit soort kabels. Fabrikanten kunnen de benodigde connectors en chips nu bij Apple bestellen en ze worden binnen zes weken geleverd. We verwachten de eerste, goedkopere kabels daarom in februari of maart 2019.

USB-C naar Lightning voor een tientje?

De benodigde Lightning-connectors en chips kosten voor fabrikanten van kabels 2,88 dollar. Dat heeft het altijd gekost om een connector met de juiste MFi-chip bij Apple te kopen en er zijn genoeg gecertificeerde USB naar Lightning-kabels voor een tientje te koop. Wij verwachten dat fabrikanten zoals Anker, Aukey, Belkin, en Incipio de kabels vanaf ongeveer 10 euro aan kunnen bieden.

USB-C Lightning 16x9
Klik/tap voor groter. Afbeelding via: Belkin

De vraag is overigens maar hoe lang zo’n kabel echt nuttig is. Er wordt al halsreikend uitgekeken naar het afscheid van de Lightning-poort. Uit een recente peiling onder onze lezers, blijkt dat het merendeel graag afscheid zou nemen van de aansluiting die alleen Apple gebruikt. USB-C wordt door de meeste iPhone-gebruikers en Apple-fans als de toekomst gezien. De iPad Pro is al over. Wanneer volgt de iPhone?

iPhone sneller laden

Met een USB-C naar Lightning-kabel kun je niet alleen je iPhone aansluiten op een moderne MacBook voor updates, herstel of synchroniseren. Het is ook mogelijk om een iPhone aanzienlijk sneller op te laden met USB-C Power Delivery. Hoewel het toestel (nog) geen USB-C-poort heeft, wordt het protocol dat zorgt voor sneller laden wel ondersteund. (Zie ook → iPhone snelladen: zo werkt het en dit heb je nodig)

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  iDEOwen

  Apple is momenteel de enige die dergelijke kabels verkoopt, maar daar komt snel verandering in.

  Maak van dergelijke maar degelijke kabels van. AliExpress zijn genoeg kabels te vinden, maar veel daarvan (zelf uitgetest) zijn niet degelijk.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  het word stilletjes tijd dat Apple eens volledig overgaat naar USB-C bij hun iphones en ipad. Met de ipad pro is de trend gezet , ze mogen verder doen:)

  Dat is beter voor de consument , beter voor het milieu . Alle opladers , accessoires en kabels voor alle smartphones.  Ok , je zit nog even met een overgangsfase , maar daarna kan je al je randappartuur verder gebruiken , wat ook je telefoon mag wezen.

 • Profielfoto
  Rens

  Soulshaker op 5 december 2018 15:34

  Dat is beter voor de consument , beter voor het milieu . Alle opladers , accessoires en kabels voor alle smartphones.  Ok , je zit nog even met een overgangsfase , maar daarna kan je al je randappartuur verder gebruiken , wat ook je telefoon mag wezen.

  Dit was ook ooit de filosofie achter micro-usb in combinatie met de Android telefoons. Alles dezelfde aansluiting en daarna geen kabels mee meeleveren. Is er nooit van gekomen, want de kabels overleven de levensduur van het toestel meestal toch niet… Het scheelt hoogstens wat verloopjes:)

 • Profielfoto
  Peter1980

  Het wordt tijd dat er 1 soort USB-C kabel wordt gemaakt. Maximaal opladen met 20V/3A of 20V/5A, ik ben blij dat ik het nog even snel het verschil zag. Verder was er niets anders dan de prijs…

  Ik was op zoek naar een USB-C naar USB-C kabel. Dat is nog een uitzoek klus zeg, vooral ik nu een eerste kabel nodig heb.

  3.1 Gen 1, 3.1 Gen 2, Type 2.0 tot 480 mbit/s en wel of niet opladen tot 100W

  Uiteindelijk snap ik de verschillen, maar simpel wordt het niet gemaakt voor gebruikers. Als je de kabel uit het pakje hebt kan je volgens mij nooit meer zien wat die kabel wel of niet kan….

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Inderdaad Peter1980! Enorm ingewikkeld. Er is inderdaad niet eens een mogelijkheid om je kabel te checken, om te zien wat voor kabel het werkelijk is: qua data highspeed SS, of SS+, of lowspeed, of 60W, of 100W, of Thunderbolt. Je kabel schijnt zelfs je apparatuur te kunnen beschadigen. Maar al mijn supergoedkope verloopjes op Ali doen het allemaal, binnenkort ga ik ook goedkope kabels en opladers checken, zoals ik ook met USB-A laders en Lightning kabels deed. Er staan echt perfecte kabels op Ali voor een paar euro, en dat hele MFI mogen ze in hun $#@% steken. Voor die 2,88 dollar aan MFi-rechten kan je al twee perfect kabeltjes kopen.