3D-hoofd fopt gezichtsherkenning Android, iPhone trapt er niet in

Door: Barry Kraakman - 3 reacties

Het is één van de nieuwe features die tegenwoordig op elke high-end smartphone is te vinden; het ontgrendelen van je telefoon met je gezicht. En hoewel fabrikanten verschillende hardware voor de gezichtsherkenning gebruikt, dienen ze allemaal hetzelfde doel. Maar of ook elke versie even veilig is…?

3D-gezicht

Forbes-redacteur op gebied van cybersecurity ging de uitdaging aan. Om te testen of elke gezichtsherkenning even veilig is, liet hij z’n eigen hoofd nauwkeurig vastleggen. Aan de hand van 50 verschillende camera’s werd de vorm van z’n volledige hoofd precies vastgelegd. Software-matig werden de laatste ontbrekende details toegevoegd.

Om zeker van z’n zaak te zijn, liet hij twee verschillende bedrijven een 3D-versie van z’n hoofd maken.

3d hoofd gezichtsherkenning
Het 3D-hoofd van de redacteur. – Klik/tab voor groter

Gezichtsherkenning testen

Om vervolgens gezichtsherkenning op vier verschillende Android-telefoons én een iPhone X te testen. De geteste Android-apparaten waren de LG G7 ThinQ, Samsung S9, Samsung Note8 én de OnePlus 6.

Elk apparaat werd als nieuw ingesteld, inclusief het instellen van het gezicht dat moest worden herkend. Waar sommige telefoons waarschuwden voor de “snelle maar onveilige” functie, was hier bij de OnePlus geen spraken van. Nadat het gezicht van de redacteur herkend zou moeten worden, werden de 3D-modellen erbij gehaald. En verrassing: alle Android-telefoons trapten in de nep-varianten van z’n gezicht.

Apple Face ID is moeilijk te foppen

Dat de iPhone X lastiger voor de gek te houden is, is geen nieuws. Apple heeft veel maatregelen genomen op het gebied van veiligheid van Face ID. Zo controleert de gezichtsscanner op reliëfinformatie; informatie die niet van papier of een ander scherm is af te lezen. Verder is er een zelflerend anti-spoofing-algortime aanwezig dat niet voor de gek gehouden kan worden door maskers of andere technieken. De makers van Face ID hebben dan ook lang en grondig met Hollywood-studio’s samengewerkt om de kans op foppen zo klein mogelijk te houden. Een andere kenmerkende feature van Face ID is ook of je ogen open zijn en naar de iPhone kijken. Hierdoor is het nog lastiger voor iemand om je apparaat te ontgrendelen zonder dat je dat weet, bijvoorbeeld als je slaapt.

Gebruik je hoofd, niet je gezicht

Kortom; de gezichtsherkenning is niet op elke telefoon even betrouwbaar. De conclusie uit het onderzoek is dan ook om je hoofd te gebruiken, door een unieke PIN te bedenken. Iedereen die bang is om met behulp van een nep-gezicht te worden gehackt, kan beter een goed wachtwoord gebruiken. (Zie ook → Face ID gefopt door eeneiige tweeling)

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  En nu maar zorgen dat er niemand ongemerkt een 3D-print van mijn gezicht maakt, van die foto’s met 50 verschillende camera’s die er vast ergens op mijn computer is te vinden na een hack door de Russische Maffia.

 • Profielfoto
  iMaf

  @karelwillem, stel je voor dat je je zelf op straat tegen het lijf loopt 🙀

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Volgens al lang bekende data heeft iedereen op de wereld ongeveer 6 dubbelgangers rond lopen. Maar uiteraard is de kans dat één van deze dubbelgangers in jou buurt komt zo goed als nul laat staan dat hij of zij je telefoon in handen krijgt.