Barry Kraakman
Barry Kraakman Nieuws 17 december 2018

3D-hoofd fopt gezichtsherkenning Android, iPhone trapt er niet in

Het is één van de nieuwe features die tegenwoordig op elke high-end smartphone is te vinden; het ontgrendelen van je telefoon met je gezicht. En hoewel fabrikanten verschillende hardware voor de gezichtsherkenning gebruikt, dienen ze allemaal hetzelfde doel. Maar of ook elke versie even veilig is…?

3D-gezicht

Forbes-redacteur op gebied van cybersecurity ging de uitdaging aan. Om te testen of elke gezichtsherkenning even veilig is, liet hij z’n eigen hoofd nauwkeurig vastleggen. Aan de hand van 50 verschillende camera’s werd de vorm van z’n volledige hoofd precies vastgelegd. Software-matig werden de laatste ontbrekende details toegevoegd.

Om zeker van z’n zaak te zijn, liet hij twee verschillende bedrijven een 3D-versie van z’n hoofd maken.

Het 3D-hoofd van de redacteur. – Klik/tab voor groter

Gezichtsherkenning testen

Om vervolgens gezichtsherkenning op vier verschillende Android-telefoons én een iPhone X te testen. De geteste Android-apparaten waren de LG G7 ThinQ, Samsung S9, Samsung Note8 én de OnePlus 6.

Elk apparaat werd als nieuw ingesteld, inclusief het instellen van het gezicht dat moest worden herkend. Waar sommige telefoons waarschuwden voor de “snelle maar onveilige” functie, was hier bij de OnePlus geen spraken van. Nadat het gezicht van de redacteur herkend zou moeten worden, werden de 3D-modellen erbij gehaald. En verrassing: alle Android-telefoons trapten in de nep-varianten van z’n gezicht.

Apple Face ID is moeilijk te foppen

Dat de iPhone X lastiger voor de gek te houden is, is geen nieuws. Apple heeft veel maatregelen genomen op het gebied van veiligheid van Face ID. Zo controleert de gezichtsscanner op reliëfinformatie; informatie die niet van papier of een ander scherm is af te lezen. Verder is er een zelflerend anti-spoofing-algortime aanwezig dat niet voor de gek gehouden kan worden door maskers of andere technieken. De makers van Face ID hebben dan ook lang en grondig met Hollywood-studio’s samengewerkt om de kans op foppen zo klein mogelijk te houden. Een andere kenmerkende feature van Face ID is ook of je ogen open zijn en naar de iPhone kijken. Hierdoor is het nog lastiger voor iemand om je apparaat te ontgrendelen zonder dat je dat weet, bijvoorbeeld als je slaapt.

Gebruik je hoofd, niet je gezicht

Kortom; de gezichtsherkenning is niet op elke telefoon even betrouwbaar. De conclusie uit het onderzoek is dan ook om je hoofd te gebruiken, door een unieke PIN te bedenken. Iedereen die bang is om met behulp van een nep-gezicht te worden gehackt, kan beter een goed wachtwoord gebruiken. (Zie ook → Face ID gefopt door eeneiige tweeling)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
3D-hoofd fopt gezichtsherkenning Android, iPhone trapt er niet in
Sluiten