Gereputeerd analist schetst somber beeld iPhone XR

Door: Noah Korevaar - 22 reacties
iPhone XR review

Apple deelt geen exacte cijfers meer, maar de consensus onder analisten en bronnen binnen de leveranciersketen is duidelijk: de iPhone XR doet het een stuk matiger dan verwacht. Nu doet Ming-Chi Kuo, een van de meest gereputeerde Apple-analiste, ook zijn duit in het zakje.

iPhone XR

De beste man heeft de afgelopen jaren een track record opgebouwd waar je U tegen zegt. Met accurate voorspellingen en cijfers is hij een grote naam geworden binnen de industrie. Afgelopen week liet hij zijn cliënten weten hoe het met de verkopen van de nieuwe iPhones gaat. Spoiler: niet zo goed.

Volgens Ming-Chi Kuo doet de iPhone XR het minder goed dan verwacht. Niet alleen lager dan de aantallen waar Apple zelf op hoogte, maar ook lager dan wat analisten voorspelden. Die tegenvallende vermeende verkoopcijfers zorgen volgens de analist voor een flinke nasleep.

Hij voorspelt nu dat Apple in het eerste kwartaal van 2019 38 tot 42 miljoen iPhones zal verkopen. Dat is maar liefst 20 procent minder dan wat hij voorspelde voor het eerste kwartaal van dit jaar.

Voor heel 2019 zet Ming-Chi Kuo de teller op 188 tot 194 miljoen verkochte iPhones. Dit jaar komt Apple op zo’n 210 miljoen verkochte toestellen uit. Dat is een terugloop van 5 tot 10 procent.

Het zou niet de eerste keer zijn dat alle analisten er faliekant naast blijken te zitten

Geen fraai beeld

Zelfs Kuo kan er flink naast zitten, maar het schept een allesbehalve fraai beeld. De recente beslissing van Apple om geen verkoopcijfers meer te delen is in dit licht niet geheel onlogisch.

De techgigant heeft zijn marketingmachine in ieder geval nog agressiever ingesteld om de iPhone XS en iPhone XR aan de man te brengen. Kuo voorspelde eerder 20 tot 25 miljoen verkochte exemplaren voor alleen al de XR, maar die teller staat nu op 15 tot 20 miljoen.

Neem desalniettemin dit soort nieuws met een korrel zout, want alleen Apple zelf weet hoe goed of slecht het daadwerkelijk gaat. Het zou niet de eerste keer zijn dat alle analisten er faliekant naast blijken te zitten. We kunnen er echter niet omheen dat de context een verontrustend beeld schept.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Dashter

  Apple deelt geen exacte cijfers meer

  Die zin zegt eigenlijk al genoeg. Zolang verkopen boomen pakt een bedrijf graag uit met succescijfers.

 • Profielfoto
  mausklaus2002

  Verbaasd me niks, die XR is gewoon te groot naar mijn smaak en te duur. Je kan alleen kleiner als je gaat voor de nog duurdere XS of een oud model IPhone.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nu elke goedkope Android-telefoon op een iPhone is gaan lijken, en elke Android-telefoon in het hogere segment qua design alweer drie stappen verder is, lijkt het onderscheidend vermogen van een iPhone een beetje te vervagen.

  En dat helpt niet om aan record-verkopen te komen (laten we echter eerlijk wezen; die konden ook bijna niet hoger meer worden).

 • Profielfoto
  ro_me

  Prijs / kwaliteit is uit balans. Kwaliteit is goed, de prijs te hoog.

 • Profielfoto
  diotav

  Ik gok dat dit niet enkel de trend is bij Apple. Het feit dat momenteel de rek wel uit de smartphone ontwikkeling is en er aantrekkelijke goedkopere alternatieven zijn draagt daar niet aan bij. Dit zijn tevens ook redenen om langer met je huidige toestel te doen. Het gaat het nog steeds om absurde aantallen, enkel zijn de investeerders daar minder blij mee.

   

  Overigens ben ik van mening dat Apple momenteel vol inzet op de “volgende iPhone”, aka de Apple Watch. De technologische voorsprong die ze daar hebben ten opzichte van concurrenten doet denken aan de iPhone in 2007. Dit ter overbrugging naar een killer AR oplossing.

 • Profielfoto
  mausklaus2002

  Ja precies ro-me!

 • Profielfoto
  Tomac5

  Wat Ro_me zegt inderdaad.

  Mooi als ook Apple te voelen krijgt dat ze hun prijsstelling eens aan zouden kunnen/moeten passen. Want de manier die ze nu hanteren (minder stuks verkopen tegen een hogere prijs) kan niet oneindig lang goed gaan lijkt mij. Nu ben ik geen analist, maar ik ben benieuwd te zien waar het naartoe gaat.

 • Profielfoto
  mr_viking

  Markt is verzadigd, dat is een grote boosdoener. Weinig nieuwe klanten, bestaande klanten upgraden minder vaak. Dit omdat nieuwe features niet zo dramatisch veel meer toevoegen, aangezien de smartphone wel wat uitontwikkeld is.

  Apple speelt hierop in, doordat ze weten dat men minder vaak upgraden, door de prijzen te verhogen. Alleen is de verhoging wat uit context. Een OLED paneel erin en faceID en vervolgens een prijs van €1100..

  Ze hopen met minder verkopen maar grotere marge per toestel de cijfers redelijk gelijk te kunnen houden..

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik heb onlangs (schoorvoetend) een xr gekocht ter vervanging van mijn SE. Een SE2 is er nl. niet en ik wilde ‘futureproof’ zijn en heb dus de 7 en 8 links laten liggen. De XR is te groot maar ik kan er mee leven. 1st world problem, nietwaar? Ik ga er van uit dat deze XR mij over een periode van 3 jaar ongeveer €25/maand zal kosten. Hardware welteverstaan. De echte kost zit in de app subscriptions en de bel/data kosten. Alles samen + prijs xr ca. €100-125 per maand over 3 jaar. Stof tot nadenken…

 • Profielfoto
  gipsman

  En, tussen haakjes, ik ben wèl heel blij met faceID, de nieuwe gestures, de camera, werkt allemaal prima op de XR.

  En ik wil de eerste zijn:

  Zalige Kerst en Gelukkig Nieuwjaar voor iedereen!

 • Profielfoto
  steveb

  @ro-me
  Kl

 • Profielfoto
  steveb

  Klopt
  Als je maar geen rekening houd met de kwaliteit of capaciteit van de batterij.

  Want ook aan deze jaren 90 technologie hangt een stevig

 • Profielfoto
  steveb

  Prijskaartje

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Markt verzadigd > verkoop wordt minder. Logisch. Ten tijde van de iPod hebben we dat niet meegekregen omdat de iPhone er ondertussen al was.

  Op zich is de terugloop in verkoop geen probleem, ware het niet dat er veel mensen opeens moord en brand beginnen roepen dat Apple alweer maar eens gedoemd is terwijl er eigenlijk geen sprake is van een probleem.

  Wat mij wél verontrust is dat Apple de prijzen optrekt tot aan de grens van het betaalbare. Blijkbaar zijn ze eerder bezorgd dat hun aandeelhouders ontevreden worden dan hun klanten. Want laten we eerlijk zijn: €859 voor een telefoon en die dan bestempelen als het “budgetmodel” is toch een beetje erover. 😉

 • Profielfoto
  Chytin

  Ik vind dat Apple zichzelf uit de markt heeft geprijsd. Op de Apple Watch na zijn al hun devices (flink) duurder geworden. Ik heb diep in het buidel moeten tasten voor de iPhone Xs Max met “slechts” 64 GB en ik kan me voorstellen dat zij te duur zijn geworden voor de gemiddelde consument.

  Voor mij nog geen reden om Apple links te laten liggen. Hun apparaten zijn nog steeds van uitstekend kwaliteit, de minimalisme is nog immer aanwezig en ‘it just works’ is ook nog altijd daar.

  Android toestellen worden steeds mooier maar Android vind ik nog steeds hartstikke lelijk. Android tv op de Nvidia Shield tv vind ik nog wel redelijk maar Android als smartphone/tablet OS vind ik echt niet uitzien.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  “Gereputeerde analist”?? Google Translate?

 • Profielfoto
  Jurriaan

  De filosofe van Apple vergeten?

  Apple was altijd een premium merk, en onderstreept dat nu door hun telefoons duurder in de markt te zetten. Er zijn eindelijk geen concurrenten van Apple, zeker niet in dezelfde schaalgrote als waar Apple zich in bevindt.

  Geheugen uitbreiding was altijd al duur, de 16 en zelfs 8gb goedkope iPhones was voor de bune. Daar waar nodig potentiële klanten warm maken voor Apple. Feitelijk had je niks aan dergelijke iPhones en iPads.

  Om voldoende winst te maken boort Apple nieuwe markten aan zoals de video markt. Ook staan hun pijlen nog steeds gericht op de auto industrie.

  Daarnaast onderscheid Apple zich op het vlak van privacy. Dat is indirect een verkoop argument.

 • Profielfoto
  Gerritsen

  Naast te duur is de XR ook nog eens verre van elegant, lees: te groot, te dik en werkelijk enorme schermranden.

 • Profielfoto
  Festen

  Klopt van die massieve schermranden, zolang je het scherm niet aan zet, ziet de XR eruit als zo’n typisch Chinese Android kopie van de XS. Niet heel elegant.

  Overigens kon je een paar jaar geleden kon je al een Motorola RAZR HD kopen met een prachtig AMOLED scherm voor €250,-, dus zo duur hoeft zo’n scherm niet te zijn.

 • Profielfoto
  monty python

  Inderdaad, de grootte en de schermrand heeft het bij mij ook gedaan. Daarom voor de Xs gegaan maar dus gedwongen naar duurder, waardoor ik dan maar de 64gb genomen heb. Dat vind ik toch ook een dubieuze verkoopstrategie. Nu, kan me niet voorstellen dat zo’n bedrijf die strategie niet onderzocht heeft op voorhand. We zullen dus zien bij de kwartaalcijfers.

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik denk dat veel mensen die zo’n toestel willen hebben nog aan het sparen zijn net als ik. De prijzen zijn natuurlijk behoorlijk hoog! Maar dat weerhoud mij er niet van een iPhone Xs Max 256GB te kopen. Ik sta alleen niet vooraan in de rij maar doe het wat later. Ik denk dat er wel meer liefhebbers zijn die zo denken.

 • Profielfoto
  Boomfok

  Na vier jaar heb ik afscheid genomen van mijn iPhone 6. Hij was altijd goed, maar nu raakt het scherm bij twee kanten los van de behuizing en de batterijduur is belabberd. De prijzen van de nieuwe iPhones zijn mij evenwel te gortig. Jammer, want de Xs vind ik wel mooi, beetje te dik. Ik had gehoopt op een SE2. Nu heb ik de grote stap genomen en ben overgegaan naar de P20 lite, voor minder dan een kwart van de Xs. Moeite gehad met instellen van gesynchroniseerde agenda’s, foto’s, aantekeningen en muziek. Nu dat goed samenwerkt met mijn MB Air, ben ik tevreden. Mooi toestel en qua prijs hoef ik er geen vier jaar mee te doen. Dat is een groot voordeel.