Noah Korevaar
Noah Korevaar Apple Inc. 17 december 2018

Gereputeerd analist schetst somber beeld iPhone XR

Apple deelt geen exacte cijfers meer, maar de consensus onder analisten en bronnen binnen de leveranciersketen is duidelijk: de iPhone XR doet het een stuk matiger dan verwacht. Nu doet Ming-Chi Kuo, een van de meest gereputeerde Apple-analiste, ook zijn duit in het zakje.

iPhone XR

De beste man heeft de afgelopen jaren een track record opgebouwd waar je U tegen zegt. Met accurate voorspellingen en cijfers is hij een grote naam geworden binnen de industrie. Afgelopen week liet hij zijn cliënten weten hoe het met de verkopen van de nieuwe iPhones gaat. Spoiler: niet zo goed.

Volgens Ming-Chi Kuo doet de iPhone XR het minder goed dan verwacht. Niet alleen lager dan de aantallen waar Apple zelf op hoogte, maar ook lager dan wat analisten voorspelden. Die tegenvallende vermeende verkoopcijfers zorgen volgens de analist voor een flinke nasleep.

Hij voorspelt nu dat Apple in het eerste kwartaal van 2019 38 tot 42 miljoen iPhones zal verkopen. Dat is maar liefst 20 procent minder dan wat hij voorspelde voor het eerste kwartaal van dit jaar.

Voor heel 2019 zet Ming-Chi Kuo de teller op 188 tot 194 miljoen verkochte iPhones. Dit jaar komt Apple op zo’n 210 miljoen verkochte toestellen uit. Dat is een terugloop van 5 tot 10 procent.

Het zou niet de eerste keer zijn dat alle analisten er faliekant naast blijken te zitten

Geen fraai beeld

Zelfs Kuo kan er flink naast zitten, maar het schept een allesbehalve fraai beeld. De recente beslissing van Apple om geen verkoopcijfers meer te delen is in dit licht niet geheel onlogisch.

De techgigant heeft zijn marketingmachine in ieder geval nog agressiever ingesteld om de iPhone XS en iPhone XR aan de man te brengen. Kuo voorspelde eerder 20 tot 25 miljoen verkochte exemplaren voor alleen al de XR, maar die teller staat nu op 15 tot 20 miljoen.

Neem desalniettemin dit soort nieuws met een korrel zout, want alleen Apple zelf weet hoe goed of slecht het daadwerkelijk gaat. Het zou niet de eerste keer zijn dat alle analisten er faliekant naast blijken te zitten. We kunnen er echter niet omheen dat de context een verontrustend beeld schept.

Reageer op artikel:
Gereputeerd analist schetst somber beeld iPhone XR
Sluiten