Apple geeft de ‘slaap tracker’ van Beddit niet op

Door: Barry Kraakman - 2 reacties
beddit 16x9
Afbeelding: Beddit

De Apple Watch kan heel veel, maar je nachtrust meten is een functie die nog niet beschikbaar is. Het is zeker onder mensen die van bijvoorbeeld Fitbit zijn overgestapt op Apple’s slimme horloge een gemis. Maar nu lijkt de Amerikaanse keuringsinstantie FCC een Apple-product te hebben goedgekeurd die juist dat doet; het meten van de nachtrust. Alleen niet in de vorm van een Apple Watch.

Een keuring in de FCC wordt meestal aangevraagd voor nieuwe producten die daadwerkelijk verkocht gaan worden. We kunnen er dus stilletjes vanuit gaan dat Apple sleutelt aan een eigen slaap tracker. Misschien onder een andere merknaam.

Overname Beddit

Want hoewel er verschillende apps van externe ontwikkelaars bestaan die de slaap prima meten zónder de accu in een keer leeg te trekken, lijkt Apple het over een andere boeg te willen gooien. In mei 2017 nam het bedrijf de slaaptracker Beddit over. Dit is een sensor dat op het matras moet worden gelegd, en zo nauwkeurig kan meten hoe goed jouw nachtrust is. De score kan vervolgens worden uitgelezen in de bijbehorende app.

beddit sleep monitor 3
Klik/tap voor groter.

Een tijd lang leek Apple niets met de overname te doen, totdat het bedrijf onlangs de stekker uit de cloud-dienst trok. En nu duikt er een FCC-goedkeuring op van een slaapsensor die qua hardware ontzettend veel op de sensor van Beddit lijkt. Op de schematische tekening staat zelfs nog ‘Designed bij Beddit in California’. Terwijl het verzoek toch echt door Apple is ingediend.

beddit apple fcc
Klik/tap voor groter.

Apple ❤️ gezondheid

Dat Apple zich op zowel de voor- als achtergrond bezighoudt met nieuwe methoden om gezondheidsfuncties te meten, mag duidelijk zijn. Zo is de focus van de Apple Watch vanaf het begin al ‘gezondheid’. De ingebouwde sensoren houden van alles bij; hoe lang je staat, hoeveel stappen je plaatst én wat je hartslag doet. En met Apple Watch Series 4 is het zelfs mogelijk om een ECG van je hart te maken. Om alles zo nauwkeurig mogelijk te maken, heeft het bedrijf zelfs een compleet fitness-laboratorium opgezet. En experts op dit gebied in dienst genomen.

Hoe het bedrijf uit Cupertino ons onze slaap laat meten, is nog niet duidelijk. Dát het hier aan werkt, wel. Wellicht dat we bij de lancering van iOS 13 volgend jaar meer te weten krijgen. Wil je in de tussentijd meer lezen over de nieuwste gezondheidsfuncties in Apple Watch Series 4? (Zie ook → FAQ: Alles over de ECG-functie van de Apple Watch Series 4)

 

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  koolenboer

  Ik werk zelf ik de health care ICT en vind het tof dat ook de grote spelers met ehealth bezig zijn. Wat mijn persoonlijk nog wel stoort is dat iedereen zijn eigen PGO (persoonlijk gezondheid omgeving) creëert waarbij geen oog is voor standaardisatie. Het mooie zou namelijk zijn dat je deze gegevens doormidden van zogeheten “blue button” zou extraheren en kunnen inlezen in een EPD (elektronisch Patiënten Dossier).

  Wel moet ik erbij zeggen dat ondanks dat ik zelf een Apple watch draag om mijn gezondheid te meten, het niveau van metingen nog niet heel medisch onderbouwt is. Sonia er minimaal een lead 6 (liefst 12) ECG nodig om überhaupt een analyse te kunnen doen op een hart.

  De toekomst ziet er veel belovend uit voor mijn sector 🤗

 • Profielfoto
  HHi Mac

  Titel is suggestief, was er sprake van opgeven?