Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 6 december 2018

FAQ: Alles over de ECG-functie van de Apple Watch Series 4

Een van de grootste vernieuwingen aan de Apple Watch Series 4 is de ECG-functie. De Apple Watch kan een hartfilmpje maken en afwijkingen in het hartritme detecteren. Hoe zit dat precies in elkaar? Is de medische keuring echt zo sterk? Wat vinden professionals? In dit artikel lees je er alles over.

Wat is een ECG?

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek toont. Het is een van de eerste onderzoeken die gedaan wordt bij klachten in de borststreek. Dit hartfilmpje wordt ook wel een elektrocardiogram genoemd en om te begrijpen hoe het precies werkt, moet je eerst weten hoe het menselijke hart werkt.

Heel simpel gezegd bestaat het hart uit twee met bloed gevulde spieren. De eerste pompt het bloed door je longen, de andere door de rest van je lichaam. Je hart wordt aangedreven door elektrische signalen. Die veroorzaken een ontlading en herlading waarbij het hart samentrekt. Die ontlading is een heel klein stroompje van een paar millivolt. Die is te meten met een elektrocardiogram. Daarbij worden een of meer elektrische geleiders (elektrodes) op je lichaam bevestigd. Dat vormt vervolgens een stroomkring met het hart in het midden. De elektrodes kunen de stroompjes meten.

Hoe werkt het op de Apple Watch Series 4?

De Apple Watch Series 4 bevat naast een optische hartslagsensor ook een elektrische hartslagsensor. Aan de onderkant zit een elektrode en de digital crown is ook een elektrode geworden. Daarom moet je een vinger op de crown leggen terwijl de Apple Watch om je arm zit. Dan is er sprake van een stroomkring en kan een soort-van-hartfilmpje gemaakt worden. Dat is echter wel beperkter dan een echt medisch hartfilmpje.

Apple Watch Series 4 ECG
Klik/tap voor groter.

Wat is het verschil met de ‘oude’ hartslagmeter die al in de Apple Watch zat?

Voorheen werd de optische hartslagmeter gebruikt. Die werkt door middel van groen licht dat uit de LED aan de onderkant van de Apple Watch zit komt. Dat heet in vaktermen ‘fotoplethysmografie’ en die licht de haarvaatjes in je huid op. Daarmee is een indruk van je hartslag te verkrijgen. Een ECG is echter vele malen nauwkeuriger en werkt ook voor mensen die bijvoorbeeld een tatoo hebben. Daar had de Apple Watch in het verleden nog wel eens moeite mee. Helaas vereist een ECG een stroomkring, dus je vinger op de digital crown. Daardoor kan de Apple Watch niet doorlopend een hartfilmpje maken en blijft de oude meter ook gewoon aanwezig en bruikbaar.

Is de ECG van de Apple Watch Series 4 net zo goed als medische apparaten?

Nee. Grote, serieuze medische ECG-apparatuur werkt heel anders. Namelijk met 12 zogenaamde afleidingen. Dat zijn de ‘plakkers’ die je op onder andere je armen en benen geplakt krijgt bij het maken van een ECG. Daardoor kunnen de stroompjes die hart afgeeft vanaf meerdere hoeken gemeten worden. Dat geeft een veel nauwkeuriger beeld en kan meer aandoeningen in kaart brengen dan de Apple Watch, maar vereist ook veel meer moeite.

Bij medische apparatuur moet je ook gaan liggen. Dat is niet voor niets, want spierspanning speet ook een grote rol bij het maken van een ECG. Als er veel spierspanning is, wordt de grafiek een beetje rommelig. De basislijn is niet zo vlak meer waardoor pieken minder opvallen. Dit is met een algoritme wel te corrigeren, maar niet optimaal. De klinische waarde van de ritmegrafiek die de Apple Watch genereert, is daarom gering.

ECG maken
Klik/tap voor groter.

Welke aandoening kan de Apple Watch in kaart brengen?

Apple focust zich op een van de meest voorkomende aandoening aan het hartritme, namelijk atriumfibrilleren oftewel boezemfibrilleren. Dit kan met enige zekerheid worden gedetecteerd met slechts één ECG-afleiding. Boezemfibrilleren ontstaat in de bovenkant van het hart in de boezems die met bloed gevuld zijn. Daar zit ook de sinusknoop die de elektrische prikkels reguleert. Die regulatie bepaalt het samentrekken van het hart, waardoor de boezems bloed naar de onderkant van het hart, de kamers pompen. De sinusknoop bepaalt het aantal hartslagen per minuut en het ritme. Zo wordt voor een gelijkmatige doorbloeding gezorgd.

Bij atriumfibrilleren worden echter allerlei willekeurige stroompjes gegenereerd. Dat kan leiden tot wel 400 keer per minuut samentrekken van het hart. Dat is niet direct levensbedreigend, maar kan wel voor stolsels zorgen. De Apple Watch kan door de ECG deze onregelmatige stroompjes meten. Dat kan gezien worden als boezemfibrilleren. Er zijn echter nog veel meer aandoeningen die op andere plaatsen in het hart ontstaan, maar die zijn op deze manier niet te meten. Atriumfibrilleren is echter een van de meest voorkomende hartritmestoornissen, dus die meten is geen gek idee.

Hebben we er wel iets aan?

Wat denken medische professionals? Menno Kiel, MD MSc is onderzoeksarts bij het Erasmus MC in Rotterdam en denkt dat het van beperkte waarde is. Hij benadrukt dat Apple een hartritme meet dat lijkt op atriumfibrilleren. “Een waarschuwing van de Apple Watch Series 4 kan vooral een trigger zijn om eens naar een cardioloog te gaan. Bovendien is één meting geen meting. Daarom gaat de Apple Watch pas na zes keer een ritme detecteren dat lijkt op atriumfibrilleren uitspraken doen. Het gaat dus vooral om de symptomen detecteren. Het is heel erg beperkt.”

Maarten van Woerkom, cardiologieverpleegkundige, is nog kritischer. “De ritmestrookjes van Apple die we tijdens de demo zagen, zijn erg rommelig. Ik heb twee kritiekpunten. Apple noemt een normaal ritme een sinusritme. De prikkelgeleiding wordt dan aangestuurd door de sinusknoop. Ik kan echter aan de hand van één ECG-afleiding niet met zekerheid vaststellen of stroompjes uit de sinusknoop komen. Daar hebben we in de kliniek meer afleidingen voor nodig. Je kunt het ongetwijfeld aannemen met wat algoritmes, maar met aannames doen we in de gezondheidszorg liever niet zoveel.”

Hij denkt echter wel dat het een interessante en zinnige ontwikkeling is: “Voor gezonde mensen is het een leuke gimmick. Maar het kan wel zinnig zijn voor hartpatiënten. Er zijn ritmestoornissen die plots starten en plots stoppen. We behandelen die en meestal blijven ze daarna weg, maar niet altijd. Als een patiënt zo’n stoornis die plots weer weg is kan vastleggen met zijn Apple Watch, kunnen we daar wel verder onderzoek naar doen.”

ECG
Klik/tap voor groter.

Is de ECG-functie medisch gevalideerd?

Ja en nee. In de VS heeft Apple goedkeuring van de Food and Drug Administration (FDA). De Apple Watch Series 4 is daar geclassificeerd als ‘type 2 medical device’ en dat wil zeggen dat de ECG-functie medisch gevalideerd is, maar dat het apparaat geen diagnose mag stellen. Er zijn ook ‘class 1 medical devices’ en dat is apparatuur die in ziekenhuizen gebruikt wordt. De ECG-functie van de Apple Watch Series 4 is dus niet vergelijkbaar met medische apparatuur.

Komt het ook naar Europa en Nederland?

Dat is momenteel nog onduidelijk. Het lijkt er niet op dat Apple al een aanvraag bij het Europees Geneesmiddelenbureau (in het Engels: European Medicines Agency oftewel EMA) ingediend heeft. Daarom werkt de functie vooralsnog niet in Nederland. Bovendien is het EMA heel erg druk met verhuizen van Londen naar Amsterdam wegens de Brexit. De ECG-functie is echter niet de enige reden om een Apple Watch Series 4 te kopen. Het is een erg goede smartwatch, blijkt uit de eerste reviews (Zie ook → Reviews Apple Watch Series 4: zo goed, bijna onmisbaar)

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
FAQ: Alles over de ECG-functie van de Apple Watch Series 4
Sluiten