Apple, Spotify en Netflix hadden (onbewust) toegang tot veel Facebook data

Door: Noah Korevaar - 1 reactie
facebook hack

Het 2018 van Facebook wordt er op de valreep alsmaar belabberder op. De New York Times heeft op basis van interne documenten, interviews met (voormalig) medewerkers en business partners een onthutsend beeld geschetst van hoe het sociale netwerk met jouw data omspringt.

Facebook deelt meer data dan je denkt

Zoals Engadget het omschrijft: “Deze onthullingen doen het Cambridge Analytica datalek haast insignificant lijken.” Volgens het artikel van de New York Times, dat je hier overigens volledig kunt lezen, claimen bedrijven als Apple en de Russische zoekgigant Yandex dat ze niet wisten hoeveel toegang Facebook ze had gegeven tot gebruikersdata.

Facebook claimde in oktober dat Yandex geen “integratie-partner” was, maar enkele maanden later werd het tegendeel tegenover het Amerikaanse Congres beweerd. Sterker nog, de Russische gigant had langer toegang tot de unieke ID’s van gebruikers dan andere apps.

Volgens het stuk hadden Bing, Spotify, Netflix en de Royal Bank of Canada allemaal toegang tot de privĂ©berichten van gebruikers. Ze konden berichten sturen, schrijven verwijderen. Apple had zelfs speciale toegang tot nummers en de agenda’s van gebruikers. De techgigant beweert zich daar overigens niet bewust van geweest te zijn.

Het onthutsende aan die royale toegang tot data is dat er geen sporen worden achtergelaten. De gebruiker heeft geen flauw benul wanneer of hoe dergelijke integratie-partners iets doen met hun privé-berichten of andere data.

Het lijstje gaat door

Dat betekent overigens niet meteen dat die partners ook daadwerkelijk iets met die toegang hebben gedaan. Een woordvoerder van Netflix is er duidelijk over: “Op geen enkel moment hebben we onszelf toegang verschaft tot de privĂ©berichten van gebruikers op Facebook, of alleen al om de mogelijkheid gevraagd.” Ook Spotify beweert zich niet bewust te zijn van die toegang, en de Royal Bank of Canada beweert zelfs dat het die toegang nooit heeft gehad.

Het lijstje gaat door. Microsoft had toegang tot de namen van je vrienden op Facebook, en bouwde naar verluidt profielen van Facebook-gebruikers op zijn eigen servers. Sony en Amazon konden zelfs de email-adressen van je vrienden binnenharken. Overigens staat de New York Times ook zelf in het rijtje. De publicatie heeft met een app die in 2011 al geschrapt is nog steeds toegang tot de vriendenlijsten van gebruikers.

Het profiel bevestigt ook eerdere geruchten, zoals dat Facebook databronnen van buiten het sociale netwerk gebruikt om schaduwprofielen op te bouwen van mensen die geen accounts hebben. Hier lees je daar meer over.

Facebook reageert met het volgende statement: 

“Facebook’s partners don’t get to ignore people’s privacy settings, and it’s wrong to suggest that they do. Over the years, we’ve partnered with other companies so people can use Facebook on devices and platforms that we don’t support ourselves. Unlike a game, streaming music service, or other third-party app, which offer experiences that are independent of Facebook, these partners can only offer specific Facebook features and are unable to use information for independent purposes.

We know we’ve got work to do to regain people’s trust. Protecting people’s information requires stronger teams, better technology, and clearer policies, and that’s where we’ve been focused for most of 2018. Partnerships are one area of focus and, as we’ve said, we’re winding down the integration partnerships that were built to help people access Facebook.” – Steve Satterfield, Director of Privacy and Public Policy at Facebook.

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    whaha

    Ze zeggen dus niet eens ‘sorry’ ?