Noah Korevaar
Noah Korevaar Nieuws 17 december 2018

Privéfoto’s door Facebook-bug openbaar

Het zit Facebook niet mee dit jaar. Alsof alle privacy en politieke schandalen al niet belabberd genoeg waren, wordt het sociale netwerk nu al enkele maanden op rij geteisterd door flinke bugs. Met als gevolg gebruikers wiens privégegevens op straat komen te liggen.

Bug lekt foto’s Facebook-gebruikers

Afgelopen vrijdag was het opnieuw raak. Althans, toen bracht Facebook het nieuws naar buiten dat een bug foto’s van gebruikers openbaar heeft gemaakt. Het gaat om problemen rondom de foto-API van het sociale netwerk.

Dat is de verbinding waar apps en sites van derde partijen gebruik van maken om jouw foto’s in te laden. Denk aan een spelletje waarin jouw Facebook-profielfoto wordt ingeladen, of een fotobewerker waarmee je foto’s van je profiel kunt bewerken.

Vooralsnog niks aan de hand dus. Tot bleek dat diezelfde derde partijen soms toegang kregen tot foto’s waar ze geen toegang toe zouden moeten krijgen. De meeste apps en sites krijgen enkel toegang tot foto’s die jij zelf op je tijdlijn hebt gezet. De bug zorgde er echter voor dat ze ook bij foto’s van je Facebook Stories of Marketplace konden komen.

Daarmee is ook meteen duidelijk hoe beperkt de schade is. Dat zijn twee features die je waarschijnlijk zelden gebruikt. Uiteindelijk heeft de bug twee weken lang effect gehad. Volgens Facebook betreft het 6.8 miljoen gebruikers, 1500 apps en 876 ontwikkelaars.

Ben jij ook getroffen?

Het gaat dus niet om grootschalige diefstal van creditcardgegevens of wachtwoorden, maar dit is wel het zoveelste lek waarmee Facebook dit jaar kampt. Nu is de vraag: ben jij ook getroffen?

Gelukkig kun je dat vrij makkelijk dubbelchecken, zelfs als je geen Facebook Stories of Marketplace gebruikt. Via deze speciale pagina kun je checken of men ook bij jouw foto’s kon komen. Als je een van de getroffenen bent, dan staat daar een melding met stappen die je kunt uitvoeren:

Reageer op artikel:
Privéfoto’s door Facebook-bug openbaar
Sluiten