Barry Kraakman
Barry Kraakman Diensten 14 december 2018

‘EU in startblokken voor onderzoek naar beperkingen NFC-betalingen iPhone’

De betaaldienst van Apple zet in Europa langzaam maar gestaag voet aan de grond. Met de meest recente uitbreiding naar België en Duitsland, is Nederland een van de achterblijvers binnen West-Europa. Apple Pay is echter nog lang niet zo groot om als ‘dominant’ te bestempelen. Toch lijkt er voor de EU weinig voor nodig te zijn om een officieel onderzoek naar de beperkingen van NFC in de iPhones te starten

Apple beperkt betalen NFC-chip iPhone

Critici vinden namelijk dat Apple haar eigen betalingsdienst bevoordeeld ten opzichte van de concurrentie. Het is als derde partij namelijk niet mogelijk om gebruik te maken van Apple’s NFC-chip, die in de iPhone zit. Daardoor verkiest de iPhone bij een betaalterminal altijd Apple Pay boven een andere betaaldienst.

Klik/tab voor groter

Omdat er in Europa nog weinig gebruik van wordt gemaakt, is er nog geen reden om onderzoek te doen naar deze beperking die Apple stelt. Tenzij er een officiële klacht wordt ingediend, zegt Vestager van de ECC. De ECC houdt in de gaten of bedrijven de regels van de EU naleven, en komen in actie als dit niet (voldoende) gebeurt. Wanneer er een officiële klacht wordt ingediend, dan onderneemt de ECC actie. De betalingsmarkt is namelijk een belangrijke markt voor de EU.

iOS 12 biedt mogelijkheden

Hoewel NFC sinds iOS 12 meer mogelijkheden heeft gekregen, blijft NFC op gebied van betalen beperkt. Wel is het nu – mondjesmaat – mogelijk om de iPhone als schoolpas of hotelkamer-pas in te zetten. Een prachtige belofte met veel toekomstperspectief, maar een verandering die niet zomaar is doorgevoerd.

Mocht Apple Pay een grote speler binnen de Europese betalingsmarkt worden, moet het bedrijf dus op z’n passen gaan letten. Maar tot die tijd blijven wij hoopvol wachten tot de draadloze betalingsdienst in Nederland wordt gelanceerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘EU in startblokken voor onderzoek naar beperkingen NFC-betalingen iPhone’
Sluiten