Barry Kraakman
Barry Kraakman Geruchten 3 december 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Eerste iPhone met 5G-verbinding op z’n vroegst in 2020’

Het duurt nog even voordat we in Europa kunnen genieten van het snellere 5G-netwerk. Op de achtergrond zijn zowel mobiele providers als chipmakers hard bezig met het realiseren van de opvolger van 4G. En hoewel fabrikanten als Samsung er naar verluidt alles aan doen om in 2019 de eerste smartphones met een 5G-connectie op de markt te brengen, wacht Apple nog een jaar.

Tenminste, als we (de vaak goed geïnformeerde) Bloomberg mogen geloven. De reden voor deze (ver)late lancering? Volgens bronnen die dichtbij de plannen van het bedrijf uit Cupertino staan, kijkt Apple graag een jaartje de kat uit de boom. Iets wat het bij de implementatie van 3G en 4G ook heeft gedaan.

Kinderziekten van 5G

De iPhone-fabrikant gokt er namelijk op dat het eerste jaar van deze nieuwe technologie nog vol zogenaamde kinderziekten zit. Een keuze die in het verleden vaker in Apple’s voordeel werkte. Zo ging het eerste jaar van zowel 3G als 4G met flink wat problemen gepaard. Één van die problemen was een slechte dekking, waardoor zelfs consumenten wachtten met de overstap op het snellere netwerk. Daarmee behoedt Apple gebruikers dus van een slechte gebruikerservaring. Het continu wegvallen van de netwerkverbinding past namelijk niet binnen de ervaring die het bedrijf voor iPhone-gebruikers voor ogen heeft.

Apple versus Qualcomm

Het is niet duidelijk in hoeverre de rechtszaak tussen Qualcomm en Apple invloed heeft op de implementatie van 5G in toekomstige iPhone-modellen. Sinds de twee partijen in de clinch liggen, lijkt de relatie tussen Apple en Qualcomm, chipmaker én voorloper in chips met een 5G-verbinding, aardig bekoeld. Waar iPhones voorheen van Intel- óf Qualcomm-chips waren voorzien, vinden we in de nieuwste iPhones alleen nog chips van Intel terug. Ook Intel is bezig met een chip die gebruik kan maken van een snellere verbinding. Helaas lijkt deze echter niet tijdig klaar te zijn voor de volgende generatie iPhones. Al lijkt Apple dus bewust te wachten met een snelle implementatie. (Zie ook ➝ 5G in Nederland: dit doen onze providers)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Eerste iPhone met 5G-verbinding op z’n vroegst in 2020’
Sluiten