Getest: ECG Apple Watch Series 4 écht onbruikbaar in Nederland

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Apple heeft onlangs watchOS 5.1.2 uitgebracht. Deze update brengt de langverwachte ECG-functie (hartfilmpjes maken) naar de Apple Watch Series 4. De meeste Apple-gebruikers weten wel dat je de meeste functies, die alleen voor de VS zijn, alsnog kunt activeren door de regio van je iPhone of Apple Watch aan te passen. In dit geval werkt dat echter niet.

De ECG van de Apple Watch Series 4 blijkt alleen geactiveerd op horloges die in de Verenigde Staten verkocht zijn. Er is geen enkele mogelijkheid om de functie ook in Nederland of België te activeren. Ook inloggen met een Amerikaans Apple ID helpt niet.

ECG Apple Watch Series 4 alleen in VS

Apple kijkt naar het serienummer, dat aangeeft in welk land het horloge verkocht is. Deze beperking van Apple zorgt soms nog wel voor wat ongemak. Amerikanen die hun Apple Watch tijdens bijvoorbeeld een vakantie in het buitenland hebben gekocht, kunnen de ECG nu niet gebruiken. Zelf niet als ze Amerikaans staatsburger zijn en een Amerikaans Apple ID hebben.

Watch Series 4 ECG
Klik/tap voor groter.

Voorlopig moeten we het in Nederland dus doen met screenshots en omschrijvingen van de functie. De werking is heel simpel. De Apple Watch Series 4 bevat naast een optische hartslagsensor ook een elektrische hartslagsensor. Aan de onderkant zit een elektrode en de digital crown is ook een elektrode geworden. Daarom moet je een vinger op de crown leggen terwijl de Apple Watch om je arm zit. Dan is er sprake van een stroomkring en kan een simpel hartfilmpje gemaakt worden.

Wanneer in Europa en Nederland?

Dat is momenteel nog onduidelijk. Het lijkt er niet op dat Apple al een aanvraag bij het Europees Geneesmiddelenbureau (in het Engels: European Medicines Agency oftewel EMA) ingediend heeft. Daarom werkt de functie vooralsnog niet in Nederland. Bovendien is het EMA heel erg druk met verhuizen van Londen naar Amsterdam wegens de Brexit. Geduld is dus vereist. (Zie ook → FAQ: Alles over de ECG-functie van de Apple Watch Series 4)

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  edbdgsk

  Net zoiets als Apple pay dus. Blij met een dooie mus.

  ik geloof Apple alleen nog als ik het echt zie.

 • Profielfoto
  polansky

  Bovendien is het EMA heel erg druk met verhuizen van Londen naar Amsterdam wegens de Brexit. Geduld is dus vereist.

   

  DUH – Alsof dat ook maar iets met deze functionaliteit te maken heeft.
  Tijdens de verbouwing en verhuizing wordt er gewoon doorgewerkt. Alsof de EMA alleen werk heeft met Apple….

 • Profielfoto
  Niels

  Of je past even je regio instellingen aan…

  Overigens kan Apple hier inderdaad weinig aan doen, voor alle medische apparatuur moet de EMA goedkeuring afgeven. Dit vereist bewijsvoering vanuit Apple en de EMA beslist vervolgens of deze voldoet aan de Europese richtlijnen (welke over het algemeen strikter zijn dan de Amerikaanse richtlijnen).

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  We zitten naast die verhuizing van EMA ook met een overgang in regulering die tot een hausse aan aanvragen op basis van de oude regulering en ook uitstelgedrag tbv nieuwe regulering heeft geleid afhankelijk van de klasse waar je apparaat in zou vallen. Onder de nieuwe regels zou ook EPD software al of niet als medisch apparaat bestempeld kunnen. Misschien dat Apple tot de wachters hoort op de nieuwe regelgeving en/of de EMA domweg capaciteitsissues heeft?

 • Profielfoto
  mmww

  Dus ik blijf nog 1 jaar met mijn Series 3. Betalen voor onbruikbare functies is zinloos.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Gewoon niet kopen voorlopig. Gaat vast weer jaren duren.

 • Profielfoto
  richdam

  En eentje in US kopen en hier gebruiken? Zou die het dan wel doen met NL appleid?

 • Profielfoto
  Jacques

  Tip: https://www.alivecor.com
  Ook voor de (wat oudere) Apple Watches!

 • Profielfoto
  Smietje

  De vraag van richdam sluit ik me bij aan, jammer dat hier geen antwoord op gekomen is!?

 • Profielfoto
  Dobbel

  Ik ben teleurgesteld

 • Profielfoto
  wally21

  richdam op 7 december 2018 17:13
  En eentje in US kopen en hier gebruiken? Zou die het dan wel doen met NL appleid?

  Dat werkt inderdaad wel. Ik kan het bevestigen, mijn RvS Apple watch heb ik namelijk gekocht in de VS en daar werkt de ECG app gewoon op. Regio en taal zijn gewoon NL net als mijn AppleA-id.

 • Profielfoto
  VxP

  Ik ben wederom teleurgesteld in Apple. Het lijkt er al meer op dat Apple producten uitbrengt die of niet af zijn of waarvan meerdere functies pas veel later of zelfs versie wordt uitgebracht.
  Macbook pro 2016: bagger ding met crappy toetsenbord, dat na 4 maanden al een cpu upgrade kreeg.
  Apple watch series 0: leuk voor notificaties maar voor apps onbruikbaar doordat ie te langzaam is.
  Apple pay (apple Nee): behoeft geen uitleg toch?
  En nu series 4: wederom functies die alleen in de USA beschikbaar zijn???

  Jammer

 • Profielfoto
  Revell

  Met een apple watch uit de USA kan ik in met een nederlands account met nederlands tekst en waarschuwingen een filmpje maken!

 • Profielfoto
  bmeerdink

  VxP op 7 december 2018 21:37
  Ik ben wederom teleurgesteld in Apple. Het lijkt er al meer op dat Apple producten uitbrengt die of niet af zijn of waarvan meerdere functies pas veel later of zelfs versie wordt uitgebracht.
  Macbook pro 2016: bagger ding met crappy toetsenbord, dat na 4 maanden al een cpu upgrade kreeg.
  Apple watch series 0: leuk voor notificaties maar voor apps onbruikbaar doordat ie te langzaam is.
  Apple pay (apple Nee): behoeft geen uitleg toch?
  En nu series 4: wederom functies die alleen in de USA beschikbaar zijn???

  Was al vanaf het begin bekend dat het hier nog niet zou gaan werken. Hopelijk over 1 of 2 jaar wel. Het nieuws hier is dat de functie op basis van het serienummer (land van aankoop) aan of uit staat.

  Overigens, ik heb bijna 2 jaar een AW Series 0 gehad en die werkte gewoon naar tevredenheid, hoewel soms inderdaad een beetje langzaam (ik heb nu een AW4). Third party apps zoals Runtastic deden het gewoon, maar het is niet makkelijk om een succesvolle Apple Watch app te maken gegeven de randvoorwaarden (trage communicatie met de iPhone). Apple heeft sowieso de meest voor de hand liggende functionaliteit zelf al afgedekt.

 • Profielfoto
  Niels

  Iedereen geeft hier weer af op Apple, maar de vertraging ligt toch echt bij de goedkeuring door de EMA. Medische apparatuur moet nu eenmaal gekeurd worden.

  Overigens is die ECG-functie een leuke gadget, maar tenzij je hart-patiënt bent zie ik dit niet dagelijks door mensen gebruikt worden. Bovendien is de ECG een 1-lead, die vertelt iets over je basale hartritme, maar geeft niet de volledige informatie over de verschillendr delen van het hart, die je krijgt van een echte ECG-meting (12-lead).

  Verder is ook voor Nederlanders de Series 4 een aantrekkelijke update. Helaas kunnen wij nog de 4G versie niet kopen, maar dit is puur omdat Nederlandse providers een aversie hebben van ESIM (lees: zijn bang om klanten kwijt te raken). Apple Pay duurt inderdaad bizar lang, maar de Nederlandse banken zijn het niet eens met de miniscule transactiekosten die Apple ervoor rekent (wat mij betreft tellen ze die 0,001 cent dan maar op als ik ga pinnen). Bovendien is Apple Pay ook een functie van de iPhone (vanaf de 6S) en ik zie niemand die daardoor de aanschaf uitstelt.

 • Profielfoto
  gtabak

  Inderdaad. Ook wij hebben onze Apple Watch 4 recent in de USA gekocht en met de truuk van taal en regio (tijdelijk) veranderen in Engels en USA werkt het wel degelijk hier. Maar dus alleen met in de US gekocht klokjes.

 • Profielfoto
  Golfy

  Niet alleen werkt een in de US gekochte 4 hier uitstekend, hij doet het gewoon in het Nederlands.

  Ik had een zeer enthousiaste cardioloog en een zeer negatieve huisarts aan tafel na mijn demo. Ik had dat omgekeerd verwacht.

 • Profielfoto
  Remko Vedder

  Heb mijn Apple Watch in de USA gekocht. ECG werkt prima, hoefde geen eens instellingen aan te passen.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Je zal maar als zakenman (m/v) of toerist uit de VS, om de tijd te doden of zo, op zeg Charles de Gaulle of Heathrow een Apple Watch hebben gekocht, kan je dit mooi niet gebruiken ook al ben je Amerikaan. Ben toch benieuwd of die mensen Apple niet kunnen aanklagen, is namelijk nooit bekend gemaakt tijdens eerste keynote waar AW4 werd gepresenteerd.