Barry Kraakman
Barry Kraakman Nieuws 10 december 2018
Leestijd: 3 minuten

ECG in Apple Watch blijkt levensreddende functie te zijn

Tijdens de presentatie van Apple Watch Series 4 maakte Apple ook bekend dat de hardware over een ECG zou beschikken. De Watch is al een tijd in de verkoop, maar afgelopen week is met watchOS 5.1.2. ook de ECG-functie (in Amerika) bruikbaar geworden. De functie is veelbelovend, maar kon vanuit de medische wereld ook op kritiek rekenen. Binnen enkele dagen na de software-update zijn de eerste levensreddende verhalen echter al op internet te vinden.

Apple Watch waarschuwt voor hartritmestoornis

De persoon in kwestie vertelt zijn verhaal op de subreddit van de Apple Watch. Uiteraard was hij nieuwsgierig naar de nieuwe functie en besloot hem eens te testen. De functie liet hem weten dat er signalen waren van ‘boezemfibrilleren’, een hartritmestoornis waarbij de boezems van het hart onregelmatig en veel te snel samentrekken. Met enige scepticie deed hij nog een test. En nog een. De resultaten bleven consequent; er werd een stoornis geconstateerd. Om er zeker van te zijn, deed hij zijn Apple Watch om bij zijn vrouw. Hij liet haar de test meerdere malen uitvoeren. Bij haar waren alle resultaten echter goed; er werden geen onregelmatigheden geconstateerd. Hierna besloot hij naar de dokter te stappen.

watchOS 5.2 ECG
Klik/tap voor groter.

Opvallend doktersadvies

Eenmaal bij de dokter aangekomen, voelde hij zich wat gegeneerd bij het vertellen van z’n verhaal. De praktijk nam echter het zekere voor het onzekere, en loodste de patient direct naar een kamer voor een “echte” ECG-scan. En het resultaat leidde tot nogal opvallend doktersadvies; koop Apple-aandelen. De dokter was van mening dat de Apple Watch hoogstwaarschijnlijk het leven van z’n patient heeft gered.

Hebben we iets aan de ECG-functie?

Hoewel de functie in Nederland nog niet beschikbaar is, hebben enkele specialisten uit ons land wel een mening over deze mogelijkheid. Menno Kiel, MD MSc, onderzoeksarts bij het Erasmus MC in Rotterdam, denkt dat het van beperkte waarde is. Hij benadrukt dat Apple een hartritme meet dat lijkt op atriumfibrilleren. “Een waarschuwing van de Apple Watch Series 4 kan vooral een trigger zijn om eens naar een cardioloog te gaan. Bovendien is één meting geen meting. Daarom komt de Apple Watch pas na zes afwijkende metingen met een constatering. Met een slag om de arm; dat het lijkt op atriumfibrilleren. Het is dus vooral het constateren van een symptoom, in plaats van het vastleggen van een daadwerkelijke afwijking. De functie is in dat opzicht dan ook beperkt.”

Maarten van Woerkom, verpleegkundige cardiologie is nog kritischer. “Ik heb twee punten van kritiek op de wat rommelige ritmestroken die Apple tijdens de demo liet zien. Apple noemt een normaal ritme een zogenaamde sinusritme. Dat is een prikkelgeleiding die door de sinus wordt aangestuurd. Daar hebben we in de kliniek meerdere metingen voor nodig, om zo’n aanname met zekerheid te kunnen doen. Algoritmes kunnen hierin natuurlijk veel betekenen, maar met aannames doen we in de gezondheidszorg liever niet zoveel.”

Echter staat Van Woerkom niet volledig negatief tegenover ontwikkelingen als deze: “Voor gezonde mensen is het een leuke gimmick. Maar voor hartpatiënten kan het wel degelijk zinnig zijn. Er zijn ritmestoornissen die plots starten én stoppen. Deze stoornissen worden behandeld, en blijven daarna meestal weg. Maar niet altijd. Als een behandelde patiënt een terugkomende stoornis met z’n Apple Watch kan vastleggen, hebben we iets om vervolgens verder te onderzoeken.” Wil je meer lezen over de ECG-functie van de Apple Watch? (Zie → FAQ: Alles over de ECG-functie van de Apple Watch Series 4)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
ECG in Apple Watch blijkt levensreddende functie te zijn
Sluiten