ECG in Apple Watch blijkt levensreddende functie te zijn

Door: Barry Kraakman - 19 reacties
Apple Watch Series 4 ECG

Tijdens de presentatie van Apple Watch Series 4 maakte Apple ook bekend dat de hardware over een ECG zou beschikken. De Watch is al een tijd in de verkoop, maar afgelopen week is met watchOS 5.1.2. ook de ECG-functie (in Amerika) bruikbaar geworden. De functie is veelbelovend, maar kon vanuit de medische wereld ook op kritiek rekenen. Binnen enkele dagen na de software-update zijn de eerste levensreddende verhalen echter al op internet te vinden.

Apple Watch waarschuwt voor hartritmestoornis

De persoon in kwestie vertelt zijn verhaal op de subreddit van de Apple Watch. Uiteraard was hij nieuwsgierig naar de nieuwe functie en besloot hem eens te testen. De functie liet hem weten dat er signalen waren van ‘boezemfibrilleren’, een hartritmestoornis waarbij de boezems van het hart onregelmatig en veel te snel samentrekken. Met enige scepticie deed hij nog een test. En nog een. De resultaten bleven consequent; er werd een stoornis geconstateerd. Om er zeker van te zijn, deed hij zijn Apple Watch om bij zijn vrouw. Hij liet haar de test meerdere malen uitvoeren. Bij haar waren alle resultaten echter goed; er werden geen onregelmatigheden geconstateerd. Hierna besloot hij naar de dokter te stappen.

watchOS 5.1.2 ECG
Klik/tap voor groter.

Opvallend doktersadvies

Eenmaal bij de dokter aangekomen, voelde hij zich wat gegeneerd bij het vertellen van z’n verhaal. De praktijk nam echter het zekere voor het onzekere, en loodste de patient direct naar een kamer voor een “echte” ECG-scan. En het resultaat leidde tot nogal opvallend doktersadvies; koop Apple-aandelen. De dokter was van mening dat de Apple Watch hoogstwaarschijnlijk het leven van z’n patient heeft gered.

Hebben we iets aan de ECG-functie?

Hoewel de functie in Nederland nog niet beschikbaar is, hebben enkele specialisten uit ons land wel een mening over deze mogelijkheid. Menno Kiel, MD MSc, onderzoeksarts bij het Erasmus MC in Rotterdam, denkt dat het van beperkte waarde is. Hij benadrukt dat Apple een hartritme meet dat lijkt op atriumfibrilleren. “Een waarschuwing van de Apple Watch Series 4 kan vooral een trigger zijn om eens naar een cardioloog te gaan. Bovendien is één meting geen meting. Daarom komt de Apple Watch pas na zes afwijkende metingen met een constatering. Met een slag om de arm; dat het lijkt op atriumfibrilleren. Het is dus vooral het constateren van een symptoom, in plaats van het vastleggen van een daadwerkelijke afwijking. De functie is in dat opzicht dan ook beperkt.”

Maarten van Woerkom, verpleegkundige cardiologie is nog kritischer. “Ik heb twee punten van kritiek op de wat rommelige ritmestroken die Apple tijdens de demo liet zien. Apple noemt een normaal ritme een zogenaamde sinusritme. Dat is een prikkelgeleiding die door de sinus wordt aangestuurd. Daar hebben we in de kliniek meerdere metingen voor nodig, om zo’n aanname met zekerheid te kunnen doen. Algoritmes kunnen hierin natuurlijk veel betekenen, maar met aannames doen we in de gezondheidszorg liever niet zoveel.”

Echter staat Van Woerkom niet volledig negatief tegenover ontwikkelingen als deze: “Voor gezonde mensen is het een leuke gimmick. Maar voor hartpatiënten kan het wel degelijk zinnig zijn. Er zijn ritmestoornissen die plots starten én stoppen. Deze stoornissen worden behandeld, en blijven daarna meestal weg. Maar niet altijd. Als een behandelde patiënt een terugkomende stoornis met z’n Apple Watch kan vastleggen, hebben we iets om vervolgens verder te onderzoeken.” Wil je meer lezen over de ECG-functie van de Apple Watch? (Zie → FAQ: Alles over de ECG-functie van de Apple Watch Series 4)

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  In Europa de eerste zinloze doden gevallen door het uitblijven van de update.

 • Profielfoto
  Jor1

  Ik begrijp de scepsis niet… als het maar 1 leven kan redden is het al nuttig toch?

  zolang mensen niet om elke scheet naar de huisart hollen en roepen dat ze direct hulp nodig hebben.. komt het wel goed met ons.

 • Profielfoto
  Merman

  Mijn vraag en zorg is: hoe zit het met de privacy? Wat doet Apple met deze gegevens?

 • Profielfoto
  Wootism

  Merman op 10 december 2018 11:57
  Mijn vraag en zorg is: hoe zit het met de privacy? Wat doet Apple met deze gegevens?

  Apple verkoopt jouw hartritme filmpjes door voor grof geld aan vage gasten op The Dark Web. Ik heb uit een betrouwbare bron vernomen dat 90% van de inkomsten van Apple worden gegenereerd door het doorverkopen van persoonsprofielen aan derde partijen in India.

  :’-)

 • Profielfoto
  Absrnd

  Merman op 10 december 2018 11:57
  Mijn vraag en zorg is: hoe zit het met de privacy? Wat doet Apple met deze gegevens?

  Doorverkocht aan het meest duistere deel van alle bedrijven, ziekenfonds en verzekeraars:)

 • Profielfoto
  no_poo

  Merman op 10 december 2018 11:57
  Mijn vraag en zorg is: hoe zit het met de privacy? Wat doet Apple met deze gegevens?

  https://www.apple.com/privacy/

 • Profielfoto
  polansky

  Artsen in Nederland (en misschien wel wereldwijd) hebben vaak een nogal ouderwetse perceptie doordat zij wel ‘weten’ wat goed voor jou is…

  Ze zijn gewoon bang dat als de arts zegt niks aan de hand en je krijgt de volgende dag een hartaanval dat er dan een claim door de nabestaanden bij hen neergelegd wordt voor het negeren van de symptomen die op dat moment weleens levensreddend hadden kunnen zijn.

  Bij een gerede twijfel is de hartmonitorfunctie in de Apple Watch een prima manier om een eerste indicatie te krijgen.

  In plaats van tegenhouden zouden de artsen zoiets moeten omarmen.
  Maar nee… blijf maar liever weg al die patienten zijn enkel vervelend en ze zouden weleens iets meer mogen weten over hun eigen gezondheidstoestand dan wat hij als arts je zou kunnen vertellen…

 • Profielfoto
  Petje

  Is toch een prachtige functie. Je gaat vervolgens naar een arts die gekeurde apparatuur heeft en daar wordt dan tijdig ontdekt dat de hartfunctie het bij het juiste eind heeft. Waarom zouden mensen daarom zeuren. Ik zeg meteen deze functie in europa toelaten en dan maar niet als Medische functie maar als Gadget, waarmee het meteen wereldwijd kan worden uitgerold. heb je ook geen gezeur

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Deze Apple Watch wordt door de friendjes van Tim Cook ontzettend over het paard getilt.

  Een beetje, nee een beetje veel.

  De Apple Watch is a grimmig en niet meer dan dat

 • Profielfoto
  arno1975

  iMac Lover op 10 december 2018 16:22
  Deze Apple Watch wordt door de friendjes van Tim Cook ontzettend over het paard getilt.

  Een beetje, nee een beetje veel.

  De Apple Watch is a grimmig en niet meer dan dat

  Bespaar me je onderbuik geneuzel.

  zoals Jor1 al zei: elk leven is er één.

 • Profielfoto
  Chuck

  Gezondheid en zorg is een miljarden business. Interessanter dan de volgende nieuwe iPhone. Denk daar eens over na.

 • Profielfoto
  N3RD

  Zelf vanaf geboorte hartpatiënt, met meervoudig hartafwijking. Hersteloperaties en vele complicaties waaronder geregeld ventrikel fibrilleren. Daarom heb ik vanaf mijn 18e een ICD. Bij mij wordt het dus ieder moment gemonitord en eventueel ingegrepen.

  Nu is mijn vrouw arts, zo ook velen in onze kennissenkring, ik kan mij totaal niet vinden in dat wat @polansky zegt.

  In de tekst staat ook niet dat de artsen het tegenhouden, maar sceptisch over de uitslagen zijn. Bovendien hebben we prima systeem waarin huisartsen fungeren als poortwachters maar je moest eens weten hoeveel mensen er zinloos naar het ziekenhuis komen terwijl er iemand anders had kunnen zitten die op dat moment wél de zorg nodig had.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Die Nederlandse “dokters” begrijpen er geen snars van.

 • Profielfoto
  tedbouw1

  Ik heb de iwatch in New York gekocht. Heb een nederlandse itunes account.

  Kan een prima ritme strook maken met de iwatch. Kan het ritme ook goed beoordelen.

  (Ben zelf cardioloog).

  Helaas hebben mijn patienten maar zelden een iwatch.

  Denk dat de iwatch vooral handig is voor mensen die af en toe last van hartkloppingen hebben. Je kan met de iwatch een registratie van 30 seconden maken. Deze kan de arts dan later beoordelen.

  Wat nog wel belangrijk is, is het feit dat de ritmestoornis die wordt beoordeeld door apple (boezemfibrilleren) niet levensbedreigend is. Patient moet wel verder worden onderzocht om te beoordelen of de ritmestoornis aanwezig is en of er verder aanvullend onderzoek moet worden gedaan.

 • Profielfoto
  Edwin

  @tedbouw1:
  Ok! Dus ik begrijp hieruit dat u bevestigd dat het niet een ECG onderzoek van een arts kan vervangen maar dat de functie ook geen absolute onzin is!
  Het is slechts een functie die mogelijke hartproblemen aan het licht kan brengen en daardoor nuttig kan zijn voor het vroegtijdig ontdekken van hartproblemen of het inzichtelijk maken voor een arts als de patiënt de klachten niet continu heeft.
  Klopt dat?
  Zo ja dan zou iMac Lover er naast zitten met zijn opmerking.

 • Profielfoto
  sanderman

  @Edwin: de post van iMac Lover is taaltechnisch al zo’n rommeltje dat ik het al niet meer las. Ik heb het nog even teruggelezen, maar “grimmig” en “friendjes van Tim Cook”, laat maar.

  Mbt de ECG functie: ik heb inmiddels drie operaties gehad aan mijn hart, en overweeg echt een Series 4 (zo gauw de ECG in Nederland wordt ondersteund). Niet als medisch hulpmiddel, wel als indicator, zodat ik het tijdig weet als mijn hart niet doet wat ‘ie zou moeten doen en het wellicht verstandig is om eens een dokter te raadplegen.

 • Profielfoto
  midas

  Zeer slechte ontwikkelin! Dit is verkoop door angst! Het kan je leven redden.

  Mij heb een stoel gemaakt, als je daar op blijft zitten ipv naar buiten gaat kan t je leven reden.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Tsjonge het forum hier wordt wel bevolkt door een hoop mensen die uit de heup de meest waanzinnige taalfouten en redeneringen kuchen. En maar klagen over de taalfouten bij de redactie…

  Hoe dan ook: als eerste indicator van mogelijke problemen is zo’n Apple Watch prima. Dokters nemen het daarna wel over. Zoals door anderen ook wel gemeld: zolang niet heel hypochondrisch Nederland naar de dokter rent is dat ook prima. Hypochonders en mensen die vooral eenzaam zijn had je zonder Apple Watch ook al, net als mensen die miskennen dat er een reden kan zijn om een arts te bezoeken. Die laatste hebben meer aan de Watch.

  Mensen hierboven die bezorgd zijn over hun privacy moeten zich denk aan hun onderbuik laten helpen door zich gewoon eens te gaan verdiepen. Dat helpt een stuk meer dan “ja ik weennie hoor, hoe zit het dan met mijn privacy en de security?” Dat is geen oprechte vraag om informatie, dat is een statement van wantrouwen.

 • Profielfoto
  eppelke

  Ik ben iemand met hartritmestoornis atriumfibrilleren genoemd, de meestvoorkomende hartritmestoornis. Op de allereerste plaats bij het installeren op mijn watch serie 3 moet je dus zeggen dat fibrilleren van het hart niet bekend is bij de gebruiker, anders kun je hem niet instellen. Belachelijk, dat laat zien dat ze je kunnen voor de gek houden. Nu ben ik wel bekend met fibrilleren want ik krijg ze regelmatig. Maar goed toch ingesteld als dat ik het niet weet. Kijken of hij het ook doet. Nee dus het werkt voor geen meter. Ik had vanmorgen 1 paasdag 2019 een hartritmestoornis. Hartslag op op 120%, zakte weg toen ik op de bank ging zitten naar 96 maar een tijdje onrustig bleef. De klok gaf alleen aan dat mijn hartslag te hoog was, dat deed hij altijd al. Maar vermeldt niks van een stoornis. De medicijn die ik slik voor een stoornis gaat pas werken na 1,5 uur. Dus die kan niet de oorzaak zijn dat de klok niks aangaf. Of het op de 4 werkt weet ikmniet, maar op de 3 werkt het niet.