Barry Kraakman
Barry Kraakman Nieuws 17 december 2018

Cydia Store haalt betaalfunctie offline

In de begindagen van de iPhone (en iPod Touch) was Cydia een populaire tegenhanger van Apple’s App Store. De ‘alternatieve’ App Store was specifiek voor apparaten die waren gejailbreakt. En nu, meer dan 10 jaar later, heeft de oprichter bekendgemaakt de betaalfunctie offline te halen. Het is dan ook niet meer mogelijk om betaalde software voor jailbroken apparaten te downloaden.

Bug met verificatiecode PayPal

De reden voor dit besluit? Een bug met de verificatiecode van PayPal, dat effect had op enkele klanten van de Cydia Store. Het is echter niet de enige reden voor de oprichter Jay Freeman. Hij speelt namelijk al langer met het idee om de stekker uit de volledige Cydia Store te trekken. Het in stand houden van deze Store kost ‘m namelijk geld. Waar hij dat er in het begin misschien nog voor over had, is het nu geen ambitie of passie meer om alles online te houden.

Cydia op een iPhone 5. – Klik/tab voor groter

Gehaat om betaalfunctie

Waar Freeman het toevoegen van de betaaldienst zag als een waardevolle toevoeging van een gezond ecosysteem, heeft hij daar niet veel vrienden mee gemaakt. Wat voor hem een manier was om de uren die hij en z’n team in de software stak enigszins te kunnen vergoeden, woedde bij veel gebruikers juist haatgevoelens op. Zij jailbreakten hun iPhones namelijk om Apple’s beperkte en betaalde ecosysteem te ontlopen. En toen kwamen er opeens betaalde apps in de Cydia Store.

Teruglopende interesse in jailbreak

Met het besluit om de functie (en de Store later) volledig af te sluiten, zullen weinig gebruikers hier iets van merken. De afgelopen jaren was er nog weinig animo in het jailbreaken van een iPhone. Sterker nog, iOS 11 is niet meer gejailbreakt. De personen achter Cydia gaven toen al aan dat het alleen voor een paar hardcore gebruikers nog interessant zou zijn, maar dat deze beter op Android kunnen overstappen.

Veel gebruikers maakten gebruik van de Cydia Store om niet meer van Apple’s beperkingen afhankelijke te zijn. In de tussentijd werkt Apple zelf aan een creatieve software-oplossing om regelgeving te ontlopen. (Zie ook → Apple werkt aan iOS-update om iPhone-verbod in China te omzeilen)

Reageer op artikel:
Cydia Store haalt betaalfunctie offline
Sluiten