Barry Kraakman
Barry Kraakman Apple Inc. 6 december 2018
Leestijd: 2 minuten

Korte iPhone-film wint prestigieuze Turner Prize

Het is inmiddels een vertrouwd moment in de Keynote; de slide waarin Phill Schiller vertelt over hoe het team ervoor heeft gezorgd dat de camera in de nieuwste iPhone nóg beter is. En daarmee één van de stille krachten achter het succes van deze smartphone is.

Voor een steeds groter publiek is de iPhone-camera goed genoeg voor de huis, tuin en keukenfoto’s die ze willen schieten. Het maken van een professionele film met de iPhone klinkt echter nog als toekomstmuziek. Maar die toekomst is dichterbij dan je zou denken.

Goed materiaal is het halve werk

We hebben het nog niet over films die wekelijks in de bioscoop draaien, of bij de lancering van Apple Video te zien zullen zijn. Waar we het wel over hebben? De categorie ‘korte films’. Steeds vaker verschijnen er prachtige korte video’s van regisseurs die zijn opgenomen met een iPhone. En met wat knappe hulpstukken als een stabilisator, externe verlichting en een microfoon mag het resultaat er dan ook vaak zijn. Hoewel hier vaak veel meer bij komt kijken dan enig hobbyist er voor over zou hebben, neemt dit niet weg dat het resultaat er zonder goede lens en sensor een stuk minder aantrekkelijk uit zou zien.

Prestigieuze ‘Turner Prize’

Dat moet ook filmmaker Charlotte Prodger gedacht hebben, toen ze haar iPhone koos als camera voor de korte film genaamd ‘Bridgit‘. Het resultaat mag er zijn, maar daar bleef het niet bij. Ze heeft met haar korte film namelijk de prestigieuze Turner Prize gewonnen. Dit is een belangrijke Britse prijs voor de beeldende kunst die jaarlijks aan een kunstenaar wordt uitgereikt. En als winnares van de 2018-editie levert dat haar een prijs op van £25.000 (zo’n €28.000). Een cheque die Prodger afgelopen dinsdag in Londen in ontvangst mocht nemen. Bovendien nam Apple CEO Tim Cook de moeite om Charlotte Prodger via Twitter met haar prijs te feliciteren.

Dat smartphone-camera’s als die van de iPhone de markt van (goedkope) fotocamera’s kannibaliseren, mag duidelijk zijn. Al zal het effect op het goedkopere segment van videocamera’s ook merkbaar zijn. Het winnen van een prestigieuze prijs voor een iPhone-video zal in de toekomst naar verwachting steeds vaker gebeuren. Ben je zelf ook creatief met de camera op je iPhone? (Zie ook → Stabiel filmen met iPhone: DJI OSMO Mobile 2-gimbal nu bij Apple te koop)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Korte iPhone-film wint prestigieuze Turner Prize
Sluiten