Barry Kraakman
Barry Kraakman Apple Inc. 10 december 2018

China verbiedt import én verkoop iPhones

Hoge bomen vangen veel wind. Zo ook Apple, een van de (financieel) grootste techbedrijven ter wereld. Er loopt al jaren een rechtszaak tussen Samsung en Apple, en nu gaat ook Qualcomm de strijd aan met het bedrijf achter de iPhone. En die laatste heeft in China een kleine overwinning behaald.

Verbod op import én verkoop iPhones

China heeft een bevel van Qualcomm om het importeren én verkopen van iPhones in het land te verbieden namelijk goedgekeurd. En met iPhones wordt bijna elk iPhone-model dat Apple nog verkoopt bedoeld; van de 6s tot de iPhone X. Alleen de nieuwste modellen lijken buiten het verbod te vallen. Hoewel dit klinkt als een tegenslag voor zowel Apple als de Chinese consument, maakt de fabrikant zich weinig zorgen. Sterker nog, het beweert dat het verbod géén invloed heeft op de beschikbaarheid van iPhones in China.

iPhones
Klik/tab voor groter

iOS 12 ontspringt de dans

Volgens Qualcomm zou Apple namelijk inbreuk maken op patenten die te maken hebben met het aanpassen van de grootte van een afbeelding en het navigeren door de applicaties. iOS 12 lijkt te zijn voorzien van aanpassingen waardoor het besturingssysteem de specifieke patenten niet meer zou gebruiken. Daardoor is Apple er van overtuigd haar gelijk in de rechtszaal te kunnen halen.

Bovendien kunnen alle iOS-devices die binnen het verbod vallen updaten naar iOS 12. Daarmee lijken deze apparaten de dans dus te ontzien. Wat dit in de praktijk betekent, is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt in ieder geval wel de reden te zijn voor het feit dat iPhone XS en iPhone XR niet binnen het verbod vallen. Deze worden standaard met het nieuwste besturingssysteem, iOS 12, verkocht.

Apple versus Qualcomm

De bedrijven liggen al langer met elkaar in de clinch. Zo klaagde Apple Qualcomm twee jaar geleden aan voor onrechtmatige betalingen en misbruik van patenten. Sindsdien dienen de bedrijven over een weer claims in.

Het lijkt er overigens op dat Qualcomm aan het kortste eind gaat trekken. Naast Apple zit ook Amerikaanse Federal Trade Commission achter de broek van de chipmaker aan. Als bedrijf dat een (deel van) de standaard voor draadloze communicatie heeft ontwikkeld, is Qualcomm verplicht andere bedrijven onder FRAND-voorwaarden (fair, reasonable and non-discriminatory) licenties te geven. De chipmaker zou zich hier echter niets van aantrekken. Intel krijgt bijvoorbeeld geen licentie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
China verbiedt import én verkoop iPhones
Sluiten