Raymon Mens
Raymon Mens iOS 4 december 2018

Zo pas je het bedieningspaneel (control center) van iOS aan

Het bedieningspaneel (in het Engels: control center) van iOS is een van de handigste plaatsen om snelle acties uit te voeren. Je kunt er meteen naar je camera, niet storen inschakelen, de rekenmachine openen en meer. Standaard plaatst Apple slecht een beperkt aantal regelaars op het paneel, maar er zijn er veel meer. Zo pas je ze aan.

Eerst even een herinnering. Het bedieningspaneel (control center) is op iPhone X, XS en XR te openen door vanuit de rechter bovenhoek van het scherm naar onder te slepen. Bij alle andere iPhone-modellen met home-knop doe je het door van onder naar boven te vegen.

Bedieningspaneel iPhone en iPad aanpassen

Wil je meer of minder regelaars in het control center? Volg van de volgende stappen:

  1. Ga naar Instellingen
  2. Tik op Bedieningspaneel
  3. Tik op Pas regelaars aan

Vervolgens kun je door op het rode minnetje voor een regelaar te tikken iets verwijderen en -je kon het al raden- met het groene plusje voeg je een regelaar toe. Je kunt de volgorde van de regelaars ook aanpassen door je vinger op de drie streepjes rechts te houden en naar boven of onder te vegen.

iOS bedieningspaneel control center aanpassen
Klik/tap voor groter.

Control center is niet volledig aanpasbaar

Het bedieningspaneel van de iPhone en iPad is echter niet volledig aanpasbaar. Je kunt alleen de vierkante knoppen onderaan aanpassen. De bediening voor Wi-Fi, Bluetooth, Muziek en helderheid is altijd aanwezig. Op een gemiddeld iPhone-scherm is ruimte voor vier rijen iconen, dus je kunt 16 regelaars kwijt. Al hoef je natuurlijk niet alle rijen te vullen.

Reageer op artikel:
Zo pas je het bedieningspaneel (control center) van iOS aan
Sluiten