‘Arrestatie topvrouw Huawei kost Apple klanten’

Door: Barry Kraakman - 9 reacties
iPhone Xs overspoelt Instagram nieuws

Niet alleen de rechtszaak tussen Qualcomm en Apple heeft een negatieve invloed op de verkoopcijfers van iPhones in China. De houding van Amerika tegenover de gearresteerde Huawei-topvrouw lijkt zich af te zetten in een voorkeur van Huawei-telefoons. Ten koste van de Amerikaanse… juist: iPhone.

VS en EU tegen Huawei

De houding van de VS en nu ook Europa die het tegen Huawei aanneemt, wordt in eigen land niet gewaardeerd. Volgens de VS werkt het bedrijf namelijk samen met of zelfs voor de Chinese overheid. En die zorg wordt door de EU overgenomen. Zo verklaarde een EU commissaris nog dat we ons “zorgen moeten maken voor deze [Chinese] bedrijven”. Die angst is zelfs zo reëel, dat landen als België overwegen om Huawei van het toekomstige 5G-netwerk te verbannen.

Klik/tab voor groter

Gebruik Huawei gestimuleerd

En dat valt in eigen land niet in goede aarde. Grote Chinese bedrijven sommeren hun werknemers dan ook om iPhones in te ruilen voor smartphones van Huawei. Apple wordt als ‘deel’ van het Amerikaanse bolwerk gezien. Bovendien zou het gebruiken van Huawei-telefoons worden gezien als steun naar de topvrouw van het bedrijf, die momenteel in Canada wordt vastgehouden.

Apple versus Qualcomm

Naast het gedoe met Huawei lijden de verkoopcijfers van iPhones in China ook onder de rechtszaken tussen Qualcomm en Apple. De bedrijven liggen al langer met elkaar in de clinch. Zo klaagde Apple Qualcomm twee jaar geleden aan voor onrechtmatige betalingen en misbruik van patenten. Sindsdien dienen de bedrijven over een weer claims in. Nu heeft Qualcomm een kleine overwinning op haar hand, doordat de rechter onlangs verklaarde dat (tot de 2018-modellen) iPhones niet meer mogen worden geïmporteerd én verkocht. Ook in Duitsland is er in het voordeel van Qualcomm gesproken.

Hoe lang de rechtszaken nog gaan duren, is lastig te voorspellen. Claims worden over een weer neergelegd, en in verschillende landen lopen verschillende zaken. Bovendien zit naast Apple zit ook Amerikaanse Federal Trade Commission achter de broek van de chipmaker aan. Als bedrijf dat een (deel van) de standaard voor draadloze communicatie heeft ontwikkeld, is Qualcomm verplicht andere bedrijven onder FRAND-voorwaarden (fair, reasonable and non-discriminatory) licenties te geven. De chipmaker zou zich hier echter niets van aantrekken. Intel krijgt bijvoorbeeld geen licentie.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  arno1975

  Alsof Apple hier wat aan kan doen🤣

  Verder draait Huawei nog op Android en daat komt ook niet uit Lutjebroek.

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik zou zeggen Quallcom producten boycotten mits ze in een iPhone zitten… 😉 #datzalzeleren

 • Profielfoto
  polansky

  Apple kan hier natuurlijk zelf niets aan doen en raakt betrokken bij een conflict waar zij eigenlijk geen deel van uit zou moeten maken.

  Tegelijkertijd is het natuurlijk een direct gevolg van de rare acties van die maffiabaas die nu hun land naar de kloten helpt. Hij is dit conflict begonnen met zijn handelsoorlog en dit zijn de gevolgen.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Vroeg ik me nog af: de patenten waarop Apple is veroordeeld in China + Duitsland: zijn dat (gedeeltelijk) dezelfde als die Qualcomm niet onder FRAND beschikbaar willen stellen?

 • Profielfoto
  bartvdv

  Het gaat over véél meer dan alleen maar FRAND, hier is wat leesvoer:

  https://www.digitaltrends.com/business/apple-vs-qualcomm-news/

   

 • Profielfoto
  Di May

  En Trump, hij trompetterde nietsontziend verder …
  Tot zijn geschal de Apocalyps inluidde.

  Einde beschaving. Punt.

 • Profielfoto
  Frans

  bartvdv op 22 december 2018 11:09
  Het gaat over véél meer dan alleen maar FRAND, hier is wat leesvoer:

  https://www.digitaltrends.com/business/apple-vs-qualcomm-news/

   

  Interessant. Dank voor het delen van deze link!

 • Profielfoto
  wacon

  Gewoon met je Leica Q(bovenste foto) camera even wat snapshots maken

 • Profielfoto
  RW076

  Ben wel een tikkie klaar met China. Al vergeef ik de gemiddelde Chinees direct weer. Ignorance is bliss en zo.