Noah Korevaar
Noah Korevaar Nieuws 28 december 2018

‘Apple schakelt dit jaar Sony in voor goedkopere 3D-camera’s iPhones’

Apple is naar verluidt van plan om de nieuwe iPhones van 2019 te voorzien van een dieptecamera aan de achterkant. Net zoals je nu op de voorkant een TrueDepth-camera hebt die je gezicht in 3D in kaart kan brengen.

Apple, Sony en time-of-flight

Afgelopen november dook het gerucht op dat de techgigant aan de achterkant echter goedkopere technologie in gaat zetten. Waar de huidige True Depth-camera 30.000 laser-puntjes gebruikt voor Face ID, gaat Apple aan de achterkant naar verluidt voor een time-of-flight module. Precies, het type sensor dat Samsung waarschijnlijk ook in de Galaxy S10 gaat verwerken.

Time-of-flight sensoren meten hoe lang het duurt voor de laser het object bereikt. Door die afstanden te meten kan het toestel in kwestie dan vervolgens een 3D-representatie creëren. Dergelijke modules zijn goedkoper en makkelijker om op massale schaal te produceren dan het huidige systeem van Apple.

Dit oude gerucht lijkt nu echt te kloppen. Bloomberg meldt dat Apple interesse heeft in de 3D-sensoren die Sony sinds afgelopen zomer in productie heeft. Precies, time-of-flight-sensoren dus. De general manager van Sony’s sensoren-business, een zeer succesvolle tak van de Japanse gigant, gaf onlangs al aan dat verschillende grote smartphonefabrikanten geïnteresseerd zijn in de chips.

Sterker nog, Sony heeft de productie al vrij snel opgeschaald. De sensoren zullen naar verwachting zowel aan de voor- als de achterkant van verschillende flagships gebruikt gaan worden in 2019.

“Camera’s zorgden voor een revolutie in smartphones, en op basis van wat ik heb gezien, heb ik dezelfde verwachtingen voor 3D. Het tempo zal per type toepassing verschillen, maar ik denk dat we zeker een grootschalige adoptie van 3D gaan meemaken. Ik weet het zeker,” aldus Satoshi Yoshihara, general manager bij Sony.

Niet nodig?

De bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo zet zijn vraagtekens bij dit nieuws. Hij verwacht dat Apple in de toekomst time-of-flight sensoren zal inzetten, maar niet zo snel als Bloomberg meldt. Kuo benadrukt dat de huidige dubbele camera’s van alle iPhones sinds de iPhone 7 geavanceerd genoeg zijn voor het meten van diepte. Wordt vervolgd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Apple schakelt dit jaar Sony in voor goedkopere 3D-camera’s iPhones’
Sluiten